Var är alla pojkar? Könsskillnader i sexualbrottsutsatta barns möjligheter att avancera inom rättskedjan
Kort beskrivning
Projektet ämnar undersöka eventuella skillnader i hur sexualbrott mot barn handläggs och hanteras av rättsväsendet beroende på barnets kön. Tidigare forskning har funnit att pojkar kan ha svårare att avancera inom rättskedjan och projektet består därför av granskningar av förundersökningsprotokoll och domskäl med pojkar respektive flickor som brottsoffer, samt fokusgrupper med aktiva åklagare som arbetar med brott mot barn.
Projektbeskrivning
Både pojkar och flickor riskerar att utsättas för sexuella övergrepp under uppväxten och ska då ha samma rätt att komma till tals och få sitt fall utrett under rättsprocessen. Dock förekommer indikationer om att pojkar, oberoende av ålder, som misstänks ha utsatts för sexuella övergrepp ges sämre förutsättningar att avancera inom rättskedjan. Exempelvis har tidigare forskning funnit att pojkar, jämfört med flickor, mer sällan hörs i ett barnförhör under förundersökningen, att fall som involverar pojkar som sexualbrottsoffer mer sällan leder till åtal, samt att den misstänkta gärningspersonen mer sällan fälls i domstol eller får ett mildare straff om de förgripit sig på en pojke jämfört med om offret varit en flicka. Trots detta finns det i vår vetskap i princip ingen psykologisk forskning som undersöker problemet närmre och det saknas forskning kring åklagare och domstolars beslutsfattande i fall av sexuella övergrepp mot barn beroende på brottsoffrets kön.
Syftet med föreliggande projekt är därför att kartlägga skillnader mellan hur misstänka fall av sexuella övergrepp mot barn handläggs och bedöms av rättsväsendet beroende på brottsoffrets kön. Vi ämnar granska förundersökningsprotokoll och domskäl i syfte att jämföra hur fallen handläggs och bedöms av rättsväsendet beroende på barnets kön samt hålla fokusgrupper med åklagare för vidare diskussion kring deras erfarenheter.
Målsättningen med projektet är att täppa till den kunskapslucka som finns, stärka kunskapen om pojkar som brottsoffer, samt värna om alla brottsoffers rätt att komma till tals. Förhoppningen är att projektets resultat ska gynna rättssäkerheten för de barn som utsätts för sexualbrott samt professioner som arbetar med att utreda sexualbrott mot barn.