Vattenlevande Djurs Välfärd (AAW)
Kort beskrivning
AAW-gruppen undersöker hur man kan förbättra vattenlevande djurs välfärd och hälsa med hjälp av tekniker inom beteende, fysiologi, molekylärbiologi och neurobiologi. Vi strävar efter att förbättra djurens liv genom att undersöka hur metoder inom vattenbruk, fiske, laboratorier och sällskapsdjursindustrin påverkar välfärden för fiskar, decapod kräftdjur och bläckfiskar. Vi använder vår vetenskap för att avgöra vilket som är det mest humana och etiska sättet att behandla vattenlevande djur för att skydda deras välfärd.
Mer om våra projekt
AAW-gruppen använder ett integrerat tillvägagångssätt för att förstå mekanismerna som ligger till grund för djurens beteende genom att använda tekniker inom genomik, molekylärbiologi, fysiologi och neurobiologi. Vi undersöker förmågan för smärta, rädsla och stress hos vattenlevande djur för att driva på förbättringar av välbefinnandet hos fiskar och andra vattenlevande djur. Vår forskning utforskar också hur intraspecifik variation eller djurs personlighet påverkar svaret på miljövariationer såsom pH, temperatur och hypoxi som är relevanta för att förstå effekterna av klimatförändringar.
Vi har ett antal finansierade projekt på gång:
- Användning av analgesi för att förfina fiskexperiment
- Kräftdjurens välbefinnande
- Utveckling av artspecifika rekommendationer för slakt av fisk i svenskt vattenbruk
- Neurobiologisk och beteendemässig kognitiv upplevelse för att bli fiskad: hur förbättra vildfiskfisket ur fiskens perspektiv
- Förfina märkningen av vilda fiskar och hajar
- Förbättrad förståelse för anestesi och smärtlindring hos zebrafisk
- Molekylär grund för nociception hos broskfiskar
- Fiskens välbefinnande: kopplingar mellan stress, smärta och träning
- Kromatisk analys av beteende och neurala substrat för smärtuppfattning hos bläckfisk
AAW-gruppen delar labbplatser och akvarieanläggningar i Natriumbyggnaden vid Institutionen för biologi och miljövetenskap i Göteborg. Tillsammans upprätthåller vi ett stort nationellt och internationellt nätverk och gruppen är ofta värd och samarbetar med internationella forskarkollegor och studenter. Vi arbetar även med branschpartners och välgörenhetsorganisationer.
Medlemmar
Lynne Sneddon
Doktorander
Eleftherios Kasiouras
Ulla Saarinen (SLU)
Ghalia Abel (Exeter, UK)
Tzu-Hsin Kuo (NTU Taiwan/Liverpool UK)
Martina Bellios (NMBU, Norway)
Postdocs och projektanställda
Sylvia Dimitriadou (Exeter UK)
Ali Pilehvar (Exeter, UK)