Bild
 Maria Siekkeri Vandikas, kliniskt verksam som biträdande överläkare i dermatovenereologi på Karolinska Universitetssjukhuset. Foto: Konstantinos Vandikas
Maria Siekkeri Vandikas, kliniskt verksam som biträdande överläkare i dermatovenereologi på Karolinska Universitetssjukhuset. Foto: Konstantinos Vandikas
Länkstig

Vitamin D-bindande protein kan vara en ny inflammationsmarkör vid psoriasis - visar årets avhandling

Årets avhandling vid institutionen för kliniska vetenskaper går i år till hudläkaren Maria Siekkeri Vandikas. Vitamin D preparat är en effektiv behandling av huden vid Psoriasis och Marias forskning handlar om vitamin D och dess bärarprotein DBP (vitamin D-bindande protein) vid sjukdomen psoriasis. Titeln på avhandlingen är - Vitamin D and Vitamin D-binding Protein in Psoriasis and Effects of Treatment.

Årets avhandling är ett pris som delas ut till sju olika avhandlingar, en vid var institution vid Sahlgrenska akademin. Avhandlingarna skall ha försvarats under föregående år och priset finansieras av Dr Arnt Vestbys Forsknings-Stiftelse. En av avhandlingarna tilldelas priset för ”Årets avhandling” vid hela Sahlgrenska akademin.

Årets avhandling vid institutionen för kliniska vetenskaper går i år till hudläkaren Maria Siekkeri Vandikas. Vitamin D preparat är en effektiv behandling av huden vid Psoriasis och Marias forskning handlar om vitamin D och dess bärarprotein DBP (vitamin D-bindande protein) vid sjukdomen psoriasis. Titeln på avhandlingen är - Vitamin D and Vitamin D-binding Protein in Psoriasis and Effects of Treatment.

Psoriasis är en kronisk, immunmedierad, inflammatorisk systemsjukdom som huvudsakligen drabbar huden och ibland även lederna. (Läs mer på Internetmedicin.se)

Ett komplett forskningsfält och fint akademiskt interdisciplinärt nätverk
Avhandlingen vill ge ökad förståelse för D-vitaminets roll i inflammationen och den gynnsamma effekten det har mot psoriasis.

– Maria Siekkeri Vandikas har tagit sig an ett komplett akademiskt forskningsfält i sin doktorandutbildning. Avhandlingen spänner över metodutveckling, experimentell forskningsmetodik, fallbeskrivning, kontrollerade kohortstudier och interventionsstudier med effekt av behandling vid den vanliga hudsjukdomen psoriasis. Maria har dessutom etablerat ett fint interdisciplinärt akademiskt nätverk inom dermatologi och endokrinologi, samt utanför medicinens värld via samarbete med Chalmers och prekliniska forskare, säger professor Kerstin Landin-Wilhelmsen och docent Amra Osmancevic, i sin nominering av hennes avhandling. De har varit bihandledare respektive huvudhandledare för Maria.

Vitamin D och etanercept verkar ha en synergisk effekt på behandlingen
Genom att studera effekten av ljusbehandling respektive systemisk anti-inflammatorisk behandling med etanercept (antireumatiskt läkemedel) vid psoriasis, var för sig, har Maria noterat att sjukdomen går att påverka på olika sätt. Resultaten visar att såväl ljusbehandling som etanercept behandling leder till förbättring av psoriasis. Men enbart etanercept, som är en mer potent systemisk anti-inflammatorisk behandling, kunde minska nivån på DBP i blodet.

– Sjukdomsaktiviteten kan följas med olika markörer, och om det bekräftas i framtida studier att DBP är en ny inflammationsmarkör för psoriasis, och mer specifikt för psoriasisartrit, då kan sjukdomen och behandlingseffekten förstås på ett helt nytt sätt tack vare Marias forskningsfynd, säger Amra Osmancevic.

Maria har dessutom sett att patienter med högre D-vitaminhalt i blodet vid start av behandlingen blev bättre i sin sjukdom av etanercept jämfört med dem som hade lägre halter. De två substanserna verkar alltså ha en synergieffekt, en samordningseffekt.

Faktorer som kan påverka vitamin D nivåer i blodet och som det har tagits hänsyn till i denna avhandling. Figur 4 på sidan 15 i
Faktorer som kan påverka vitamin D nivåer i blodet och som det har tagits hänsyn till i denna avhandling. Figur 4 på sidan 15 i avhandlingen

Från Cyperns många soltimmar till Sveriges mörka årstider
– Det känns helt fantastiskt och är en stor ära att få pris för årets avhandling. Det är ytterligare en belöning för det hårda arbete som jag och mina handledare har lagt i detta forskningsprojekt. Detta ger kraft och vilja att fortsätta vidare med forskningen, säger Maria Siekkeri Vandikas, kliniskt verksam som biträdande överläkare i dermato-venereologi på Karolinska Universitetssjukhuset.

Hon blev först intresserad av D-vitamin efter att hon flyttat från sitt hemland Cypern till Sverige och insåg att hon kanske löpte risk att få D-vitaminbrist under de mörkaste månaderna av året.

– Jag blev nyfiken och ville lära mig mer om D-vitamin och de gynnsamma effekterna det kan ha samt även de eventuella negativa följderna av dess brist. Dessutom hade D-vitamin en direkt koppling till min specialitet som hudläkare eftersom den produceras i huden.

Nya forskningsstudier kring vitamin D och andra systematiska läkemedel eller huddiagnoser
Det finns nu planer på att titta vidare på effekten av vitamin D-nivåer hos patienter med psoriasis som även får andra systemiska läkemedel.

– Inom samma forskargrupp kommer vi även studera vidare DBP:s roll vid inflammation i relation till andra huddiagnoser som tillexempel atopiskt eksem. Docent Amra Osmancevic är gruppledare.

Granskningskommittén i sin motivering i korthet
”Avhandlingen är välskriven och ramen är läsvärd. Det är tydligt att dr Siekkeri Vandikas har bred kunskap i ämnet, och hon har i och med denna avhandling på ett väsentligt sätt bidragit till ny kunskap inom sitt forskningsfält. Kunskap som på ett tydligt sätt kan komma att användas i det dagliga arbetet med patienterna. Avhandlingen är ett utmärkt exempel på den tvärvetenskapliga innovativa forskningen i Göteborg”

MER INFORMATION OM AVHANDLINGEN

Avhandlingen baseras på fyra delarbeten som spänner över metodutveckling, experimentell forskningsmetodik, fallbeskrivning, kontrollerade kohortstudier och interventionsstudier med effekt av behandling vid den vanliga hudsjukdomen psoriasis.

 Avhandlingens syfte beskrivs i korthet:

  • Att påvisa vitamin D innehållet i psoriasishud med hjälp av en avancerad metod, time-of-flight secondary ion mass spectrometry (ToF- SIMS), före och efter ljusbehandling.
  • Att jämföra DBP-halten i blodet vid psoriasis med personer utan sjukdomen och studera effekten av ljusbehandling och läkemedlet etanercept på vitamin D- och DBP-halterna.
  • Att undersöka vilket prov som bäst avspeglar adekvat vitamin D halt i blodet vid psoriasis.

Läs mer om hennes avhandling i artikeln:
Vitamin D och psoriasis - inget vanligt vitamin utan ett hormon

Artiklar i Akademiliv:
Läs mer om Årets avhandling 2022 

Finstämd utdelning av pris för Årets avhandling