Bild
Foto: Illustration: Pontus Andersson (Pontus Art Production)
Länkstig

Wisam Witwit - Fler rygg- och höftförändringar hos unga elitidrottarna

Publicerad

Wisam Witwit disputerade den 19 november på en avhandling för medicine doktorsexamen vid Sahlgrenska akademin, institutionen för kliniska vetenskaper, inom ämnet ortopedi

Titel på avhandlingen: Spinal column and hip joint changes, and their correlation to back pain in young athletes - radiological and clinical studies

Bild
Wisam Witwit
Wisam Witwit, läkare med specialistkompetens inom neuroradiologi, vid Yale University i Connecticut, USA
Foto: Privat

Länk direkt till avhandlingen

Fler rygg- och höftförändringar hos unga elitidrottarna

Unga elitidrottare löper en ökad risk för höft- och ryggskador samt smärta på grund av överbelastning, detta innebär en potentiellt ökad risk för utveckling av komplikationer senare i livet. Ökad kunskap om dessa idrottsrelaterade överbelastningsskador och dess effekter är nödvändiga för att kunna ställa korrekt diagnos och anpassa rehabiliteringsprogram och behandling därefter, men även för utveckling av förebyggande åtgärder.

– Syftet med mitt forskningsprojekt var att identifiera ryggförändringar med magnetkamera (MR) och registrera ryggsmärta, samt att se sambandet mellan detta, hos unga elitskidåkare och elitfotbollsspelare jämfört med kontroller, och med en uppföljning efter 2 års fortsatt idrottsaktivitet, säger Wisam Witwit, läkare med specialistkompetens inom neuroradiologi, vid Yale University i Connecticut, USA. Hans passion för idrott och idrottares hälsa är främsta motivet för den idrottsforskning han bedriver. 

Ett annat syfte var att undersöka förhållandet mellan rygg- och höftparametarar och cam morfologi (benpåbyggnad på lårbenshalsen) hos unga elitskidåkare jämfört med kontroller.

Den omogna ryggraden hos unga elitidrottare ännu mer sårbar

Alpin-(1) och mogul-(2)skidåkning är båda högrisksporter när det kommer till både olyckor och överbelastningsskador. Bland annat så fungerar ju ryggraden och höfterna som stötdämpare och går bland annat från totalt utsträckt tillstånd till en nästan maximalt hoppressad, böjd, position under skidloppens gång. Här är den omogna ryggraden hos unga elitidrottare ännu mer sårbar.

 – Fotboll är också en högrisksport med hjärnskador, skador på halsryggen, knälederna, vrister, senor och muskler. Här är rotationsbelastning som störts på ryggraden och höftlederna. Men skadorna som förekommer på bröst- och ländryggen är hittills inte så noggrant studerade.

Både objektiva undersökningar och självskattade frågeformulär

Förutom magnetkameraundersökningar och olika utvärderingar av bilderna fick alla deltagare besvara frågeformulär om träningstimmar, ryggsmärta och hälsouppfattning. 

– Skidåkarnas höfter undersöktes med MR avseende cam morfologi, och rygg- och höftparametrar utvärderades med stående röntgenbilder av hela ryggraden och bäckenet. Alla deltagare blev också inbjudna att delta i en 2-årsuppföljning, men där 35 skidåkare och 10 kontroller avstod på grund av personliga skäl.

Resultaten visar

Unga elitidrottare hade fler rygg – och höftförändringar synliga på MR jämfört med kontrollerna, till exempel reducerad diskhöjd, diskdegeneration och förekomsten av diskbråck. Medan förekomsten av ryggsmärta ur ett livstidsperspektiv inte skilde signifikant mellan grupperna elitidrottare vs kontroller. Skidåkare hade dock högre förekomst av höft cam morfologi vilket ökar risken för inklämningssyndrom i höftleden jämfört med kontroller. Ryggförändringar och ryggsmärta förändrades inte under 2-års kontinuerlig idrottande.

– Evidensbaserad kunskap om dessa förändringar är viktiga för att kunna anpassa lämpliga förebyggande åtgärder, rehabiliteringsprogram, diagnos och behandling. Även ökad medvetenhet bland coacher och vårdgivare behövs för att minska risk för ryggskador och ryggsmärtor.

MER FAKTA

  1. Alpin skidåkning – utförsåkningsstil  läs mer på Wikipedia
  2. Mogul skidåkning - freestylevariant av skidåkning, läs mer på Wikipedia
INFORMATION OM DISPUTATIONEN

Huvudhandledare: Adad Baranto
Biträdande handledare: Jon Karlsson, Hanna Hebelka Bolminger och Carl Todd

Opponent:  Bengt Sandén, institutionen kirurgiska vetenskaper, Uppsala Universitet, Uppsala

Betygsnämnd:  Mats Geijer, Sebastian Mukka och Maziar Mohaddes