Göteborgs universitet

Kurser

Institutionen för globala studier erbjuder ett antal forskarutbildningskurser som är öppna för doktorander utanför institutionen.

Aktuella kurser

Forskningsdesign i kvalitativ forskning

7.5 hp
Studieperiod: 26 augusti - 9 septemeber 2024
Ansök senast: 15 augusti 2024

I kursen ligger fokus på frågor om forskningsdesign i kvalitativ forskning. Djupgående studier av ett fall och/eller fallbaserad jämförande analys som ofta bygger på kvalitativa data utgör hörnstenar i samhällsvetenskaplig forskning. Under kursen upptas och diskuteras olika typer av fallstudier och deras syften, principer bakom val av fall och forskningsdesign, såväl som process-tracing och olika uppfattningar om kausala mekanismer och hur de kan användas i forskning.

Kursen ges på engelska.

Aktuell antropologisk teori

7.5 hp
Studieperiod: 2 september - 16 oktober 2024
Ansök senast: 16 augusti 2024

Kursen syftar till att presentera tongivande debatter och strömningar i aktuell socialantropologisk teoribildning med fokus på begreppsförståelse, forskningsfrågor och forskningsresultat. Kursen uppmärksammar samtida analytiska och kunskapsteoretiska perspektiv inom socialantropologi och diskuterar hur dessa problematiserar centrala frågeställningar i ämnet. Vidare syftar kursen till att diskutera hur analytisk förnyelse är knutet till tidigare teoribildningar inom ämnet och till att värdera hur denna analytiska förnyelse är relaterad till förändringsprocesser i det omgivande samhället.

Kursen ges på svenska men kan ges på engelska vid behov.

Etiska och metodologiska utmaningar i fältforskning

7.5 hp
Studieperiod: 30 september - 1 november 2024
Ansök senast: 24 augusti 2024

Kursen behandlar etiska och metodologiska utmaningar som uppstår när forskare gör fältarbete i olika kontexter såväl i globala Syd som globala Nord. Den tar upp en rad problem som en forskare ställs inför under forskningsprocessen – från planering till datainsamling/produktion, analys och kommunikation av resultat. Till dessa hör utmaningen att navigera i ojämlika maktrelationer mellan forskare och de ”beforskade”, forskarassistenters, tolkars och kontakters roller och positioner, att forska i osäkra och svåra miljöer, att göra elitintervjuer, samt att ägna sig åt nödvändig men inte överdriven självreflektion.

Kursen ges på engelska.