Göteborgs universitet

Kurser

Institutionen för globala studier erbjuder ett antal forskarutbildningskurser som är öppna för doktorander utanför institutionen.

Aktuella kurser

Transdisciplinära metoder för forskning och samhällsomvandling

5 hp
Studieperiod: 17 september - 12 december 2024
Ansök senast: 24 augusti 2024

Samverkan, deltagande och interaktiva metoder är centrala för att hantera komplexa samhällsfrågor, så kallade wicked problems. Sådana metoder omfattar många olika typer av samarbets- och deltagandeprocesser. Kursen kommer att fokusera på tvärvetenskapliga och designbaserade metoder, som integrerar både forskning och praktikbaserade kunskapstyper och behov i forskningsprocessen. Medan tvärvetenskapliga angreppssätt innefattar integration mellan olika discipliner, överskrider transdisciplinära angreppssätt också universitetets gränser för att inkludera kunskap och expertis från olika aktörer och intressenter som är involverade i samhällsfrågor i praktiken, i så kallade kunskapssamproduktionsprocesser.

 Kursen ges på svenska, engelska eller annat språk.

Etiska och metodologiska utmaningar i fältforskning

7.5 hp
Studieperiod: 30 september - 1 november 2024
Ansök senast: 24 augusti 2024

Kursen behandlar etiska och metodologiska utmaningar som uppstår när forskare gör fältarbete i olika kontexter såväl i globala Syd som globala Nord. Den tar upp en rad problem som en forskare ställs inför under forskningsprocessen – från planering till datainsamling/produktion, analys och kommunikation av resultat. Till dessa hör utmaningen att navigera i ojämlika maktrelationer mellan forskare och de ”beforskade”, forskarassistenters, tolkars och kontakters roller och positioner, att forska i osäkra och svåra miljöer, att göra elitintervjuer, samt att ägna sig åt nödvändig men inte överdriven självreflektion.

Kursen ges på engelska.

Etnografiska metoder

7.5 hp
Studieperiod: 18 november - 20 december 2024
Ansök senast: 18 oktober 2024

Denna kurs syftar till att utveckla avancerade kunskaper i hur man genomför en antropologisk studie och producerar etnografiskt material. Den inkluderar både traditionella och nya etnografiska metoder och diskuterar deras vetenskapliga potential och begränsningar. Kursen behandlar hur man väljer metoder i förhållande till hur ett forskningsproblem formuleras och ett syfte definieras. Den diskuterar också erfarenheter av samarbete med informanter samt subjektivitet och positionalitet.

Kursen ges på engelska.