SCHEMA Nordisk workshop i straffrätt, 5–6 september 2024
UTMANINGAR FÖR STRAFFRÄTTENS GRUNDLÄGGANDE VÄRDEN OCH PRINCIPER Varmt välkomna till den nordiska workshopen i straffrätt den 5-6 September 2024 i Göteborg på temat Utmaningar för straffrättens grundläggande värden och principer.
TORSDAG 5 SEPTEMBER
Lokal: Torgny Segerstedtsalen, Universitetshuset, Vasaparken
(adress: Universitetsplatsen 1)
Från 12:00 - Registrering och enklare lunch
13:00 - Öppning av konferensen
Måns Söderbom, dekan, Handelshögskolan
13:15 - Key note: Elina Pirjatanniemi
Nationella straffrättssystem och internationella mänskliga rättigheter – iakttagelser från ett spänningsfält
Elina Pirjatanniemi (Fi) är professor i juridik med inriktning straffrätt samt föreståndare för Institutet för mänskliga rättigheter vid Åbo Akademi. Hon bedriver sedan lång tid forskning i detta gränsområde och har tilldelas flera priser och utmärkelser för sitt ”obevekliga arbete för män-skliga rättigheter och minoritetsrelaterade frågor” samt för att hon genom ”balanserade och genom-tänkta kommentarer bidrar till samhällsdiskus-sionen både ur ett rättsvetenskapligt och humanitärt perspektiv”. Det lämpar sig därför väl för Elina att tala över det övergripande konferenstemat ”utmaningar för straffrättens grundläggande värden och principer”.
14:30 - Kaffepaus
15:00 - Panel 1 – EU-straffrätt Chair: Ester Herlin-Karnell (inkl bensträckare)
Annika Suominen (Sv) talade vid workshopen 2014 på temat "European Criminal law - what are we afraid of?" (senare publicerat i Essays on European Criminal Law). Hur ser det ut tio år senare? Vi har bjudit in Annika för att ge sin syn på saken.
Sakari Melander (Fi) är inbjuden särskilt för att tala om de finska erfarenheterna av EPPO. Norge står som icke-EU-medlem utanför och även Danmark har valt att inte delta fullt ut; Sverige sent omsider lagt fram en proposition om att ansluta sig. Vad kan Finlands deltagande lära de andra länderna?
Søren Arvig Verdoner (Dk) har i sin avhandling behandlat EU-rättens betydelse för tillämpningen av den straffrättsliga legalitetsprincipen, särskilt räckvidden av EU:s kompetens på det straffrättsliga området och EU-rättsliga källors betydelse för tolkningen av straffbestämmelser. Walo von Greyerz (Sv) och Daniel Brunson (Sv) från Justitiedepartementets straffrättsenhet, L5, ger en bild av den dagliga verksamheten i EU:s lagstiftningsförfarande på det straffrättsliga området med några konkreta exempel på nyligen avslutade eller pågående förhandlingar.
17.00 Avslutning
19:00 Middag på restautrant Simba
________________________________________________________________________
FREDAG 6 SEPTEMBER
Fredag 6 september, Lokal: SEB-salen, Handelshögskolan (adress: Vasagatan 1)
08:45 Doktorandpresentationer
Marie Kagrell (Stockholms universitet) presenterar projektet Samtycke – skyddsintressen, frivillighet, begränsningar
Anna Sonnsjö Andersson (Lunds universitet) presenterar projektet Straffbar exploatering i arbete
10:15 Kaffepaus
10:45 Information från Styrgruppen för Nordiska Workshop i Straffrätt - Erik Svensson (Sv)
11:00 Doktorandpresentationer
Joel Holmgren (Malmö universitet) presenterar projektet Varför blev fallet kallt? – En studie av ouppklarade mordutredningar från södra Sverige
Sigrid Nikka (Lunds universitet) presenterar projektet Straffskärpningar och straffrättens gränser.
12:30 Lunch
13:30 Panel 2 - Domare och domstolar. Chair: Moa Bladini
Hans Petter Graver (No) har under flera år forskat om hur domare lär sig att använda och stå emot auktoritära angrepp på rättsstaten. Han har lett forskningsprojektet Judges under Stress - the Breaking Point of Judicial Institutions. Vad behöver domare och domstolar för att hantera interna och externa påtryckningar? Hur kan vi stärka domares och domstolars oberoende?
Jussi Tappani (Fi) är justitieråd och jobbade tidigare som professor i straffrätt. Hur ser straff-rättssystemets koherens ut i rättstillämparens syn-vinkel? Hur känns det när man tidigare i den rätts-vetenskapliga litteraturen har presenterat en tolkningsrekommendation och märker i det kon-kreta fallet att det krävs ett riktigt omtänkande?
Erik Björling (Sv) & Kristina Hultegård (Sv) har nyligen påbörjat ett forskningsprojekt med syftet att kartlägga framväxten och utövandet av så kallade "romska domstolar" eller kris; det informella men historiskt och kulturellt konstituerade skiljenämndsförfarande som praktiseras inom den romska minoriteten. Flera politiska partier har under de senaste åren lagt förslag om att kriminalisera deltagandet i kris, vilket aktualiserar den praktiska och principiella frågan: vad är ett parallellt rättssystem?
Ulrika Andersson (Sv) har under många år undersökt domar och dömande. Nu arbetar hon med ett projekt om hur den dömande verksamheten i Sverige och Europa för närvarande genomgår för-ändringar ur ett individuellt, organisatoriskt och rättsligt perspektiv. Vilka organisatoriska och rättsliga förändringar pågår för närvarande? Hur påverkar dessa nya villkor dömandet och de enskilda domarna?
15:10 Kaffepaus
15:30 Panel 3 – Straffrättsvetarens roll i lagstiftningsprocessen Chair: Andreas Anderberg
Linda Gröning (No) är ledare för norska Straffe-lovrådet och uttalade i samband med utnämningen en förhoppning att rådets arbete ska bidra till kvalitet i strafflagstiftningen och till en god vidare-utveckling – och inte minst begränsning – av straffrätten. Hur går det arbetet till, och vilken betydelse har den akademiska bakgrunden i rollen som ledare?
Gustaf Almkvist (Sv) har, vid sidan av sin akademiska karriär, varit biträde och expert i flera statliga utredningar och har dessutom utförlig dom-stolserfarenhet. Han kan därmed från flera skilda perspektiv ge en bild av straffrättsvetarens roll i lagstiftningsarbetet.
Birgit Feldtmann (Dk) medverkar i pro-jektet Punitive turn: Danish style och därigenom fått en överblick av hur danska straffeloven ut-vecklats under mer än fyrtio år. Vilka reflektioner kan man dra utifrån den historiska utvecklingen inför samtida och framtida utmaningar?
17:00 Avslutning - Värd 2025
17:15 Frivillig After Work (shop)