Göteborgs universitet
Länkstig

Bygghantverk

Hantverkslaboratoriet dokumenterar god praktik och utvecklar efterfrågad kunskap inom traditionella byggmaterial och metoder i samverkan med professionella förvaltare och hantverkare inom kulturmiljövården. Våra samarbeten omfattar universitet, kulturarvsmyndigheter och -föreningar, små och medelstora företag och oberoende hantverkare inom området för bevarande av kulturarv och cirkulär ekonomi.

Nätverk inom byggnadsvård och bygghantverk

Byggnadsvårdsföretagen

Nätverken inom byggnadsvård och bygghantverk samarbetar i branschorganisationen Byggnadsvårdsföretagen. Byggnadsvårdsföretagen är ett nationellt samarbete mellan regionala föreningar och direktmedlemmar med företag specialiserade mot underhåll och reparation av kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Medlemsföretag har tillsammans en stor bredd av specialistkompetens och fyller alla funktioner som marknaden efterfrågar; konservatorer, antikvariska konsulter, antikvarisk sakkunniga enligt PBL, arkitekter, materialproducenter, byggnadsvårdsbutiker, tekniska konsulter, specialiserade hantverksföretag och byggföretag med bred kompetens.

Målerikollegiet

Målerikollegiet är ett nätverk för yrkesverksamma målare och färgmakare som arbetar med traditionella färgmaterial och färgtyper, som är beprövade och förankrade i traditioner som härrör till tiden före 1900-talets mitt. Nätverkets syfte är att stärka nivån på kårens hantverksskicklighet och att verka för fler utbildningsmöjligheter inom måleriområdet för att på sikt säkra kompetensförsörjningen. Kollegiets samlade material- och hantverkskompetens är värdefull resurs för dagens och framtidens byggande och bidrar till hållbara, beprövade lösningar kring färg och måleri. 

Nordic tar network

Nätverket Nordic Tar Network möjliggör kunskaps- och erfarenhetsutbyte mellan de nordiska länderna. Nätverket samlar in och dokumenterar kunskap om tjära som sedan sprids till brukare, entreprenörer, förvaltare och beslutsfattare.

Stolpverk Norden

Stolpverk Norden är ett nätverk som främjar samarbeten, ett forum för utbyte av erfarenheter och en plattform där kompetensutvecklingen inom stolpverk kan öka. Föreningen bildades vid en konferens i Mariestad 2017 arrangerad av Hantverkslaboratoriet i samverkan med ett antal stolpverksbyggare.

Utbildning och examensarbeten

Institutionen för kulturvård, som Hantverkslaboratoriet är knutet till, ger den treåriga utbildningen bygghantverksprogrammet.

Läs om programmet och ta del av de examensarbeten som gjorts vid utbildningen.