Medarbetarporträtt: Onkar Kular, professor
Som professor i design vid HDK-Valand ägnar sig Onkar Kular främst åt undervisning och forskning som fokuserar på designens och designers roll och påverkan i samhället. Han koordinerar också en plattform för att stödja kollegor i att dela idéer, projekt och forskning relaterad till offentliga platser och den byggda miljön.
Varför sökte du dig till Göteborgs universitet?
Jag hade förmånen att vara en del av det internationella residensprogrammet för konstnärer och formgivare vid IASPIS (Svenska konstnärsnämnden) och tillbringade några månader under 2012 med att bo och arbeta i Stockholm, vilket jag verkligen uppskattade. Eftersom min partner också var från Norge, värderade jag alltid att tillbringa tid där och höra om arbetslivsbalansen i de skandinaviska länderna generellt sett. När tjänsten som professor i design utlystes ansökte jag och tack och lov blev min ansökan accepterad år 2015.
Hur kan en arbetsdag se ut?
Det skulle vara svårt att säga att jag har en typisk arbetsdag eftersom jag arbetar med undervisning, forskning och samordning, och min dag kan variera mycket. Designutbildning är vanligtvis studiobaserad, så vissa dagar kanske jag handleder och håller workshops med studenter, eller så kan jag organisera seminarier eller en symposium.
På andra dagar kanske jag bedriver forskning, skriver och skissar idéer inför ett kommande projekt eller en text som jag har blivit ombedd att skriva. Denna variation av aktiviteter är en av fördelarna med att arbeta på universitetet.
Vad är det bästa med att jobba på Göteborgs universitet?
Jag har förmånen att arbeta med fantastiska kollegor och undervisa i design för briljanta och entusiastiska studenter. Detta är både givande och viktigt en process av kontinuerligt lärande inte bara för studenterna utan också för mig själv. Att kunna gå till jobbet och inte bara engagera sig i ett ämne som man tycker om utan också att kunna dela med sig av detta och lära sig med andra, det är en förmån.
Universitetet stödjer också min forskning på många sätt, det är en miljö som förstår värdet av forskning särskilt i relation till design, som bara nyligen har öppnats för praktikbaserad forskning. Det är också en miljö som låter dig skapa relationer och samarbeten över olika institutioner och fakulteter, vilket är värdefullt när man arbetar över ämnen och utvecklar ny kunskap som bidrar utanför ens omedelbara område.
Som jag har nämnt finns det många fördelar med att arbeta vid ett universitet i Sverige och undervisa i design. Jag tycker också att det är värdefullt att betrakta arbetet vid universitetet som en slags offentlig tjänst, med tanke på att svenska universitet, på ett eller annat sätt, huvudsakligen finansieras med offentliga medel. Jag ser min roll inte bara som en utbildare som stödjer studenter och kollegor, utan också till den bredare allmänheten genom min forskning och praktik inom design. Jag är medveten om att det arbete jag utför inom forskning, utbildning och praktik inte bara gynnar universitetet utan har en bredare allmän relevans.