Göteborgs universitet
Länkstig

Tidigare kulturprogram

Här kan du läsa om och inspireras av tidigare publika program som Göteborgs universitets verksamhet vid Jonsereds herrgård har anordnat. På Jonsereds herrgård, i Göteborg, i Almedalen, på Bokmässan och på Vetenskapsfestivalen.

"Forskaren som aktivist" – Bo Rothstein

Vissa säger sig vara aktivister, andra anklagas för att vara det. Men vad betyder forskarens samhällsengagemang? Är den personliga drivkraften ett problem eller kan den rent av utveckla forskningen? Vad krävs egentligen för att vara vetenskapligt professionell och hur hanterar forskaren den ädla konsten att sitta på dubbla stolar?

Möt Bo Rothstein, professor i statsvetenskap, Sveriges mest citerade statsvetare i internationella vetenskapliga tidskrifter men också känd för sina kritiskt reflekterande artiklar i dagspress, i ett samtal om vetenskap och samhällsengagemang. Djupintervju i ca en timme. Därefter fortsatt häng och öppen diskussion.

I serien Forskaren som aktivist - om vetenskaplighet och samhällsengagemang. En serie djupintervjuer med samhällsengagerade forskare. Arr: Folkuniversitetet och Jonsereds herrgård vid Göteborgs universitet.

Fri entré. Begränsat antal platser. Ingen föranmälan.
Tid: Onsdag 22 januari 2020 kl 19.00-21.00
Plats: Kvartersscenen 2Lång, Andra Långgatan 30

Filmisk salong - om AI, människan och framtiden

Den tekniska utvecklingen inom AI går framåt i rasande fart och är både lockande och skrämmande. Kan AI utmanövrera människan eller är det bara ett smart hjälpmedel? Och vad betyder det ens att vara mänsklig?

Sam Ghazi, patolog och författare aktuell med romanen Teonauterna
Olle Häggström, professor i matematisk statistik på Chalmers tekniska högskola med inriktning på existentiell risk och AI-säkerhet
Dorna Behdadi, doktorand i praktisk filosofi på Göteborgs universitet med forskning om huruvida artificiella intelligenser kan vara moraliskt ansvariga för sina handlingar
Salongsvärd: Jonas Holmberg, Göteborg Film Festival

Läs mer om den dokumentära "politiska thrillern" iHumanGöteborg Film Festivals hemsida.

Ingår i serien AI, samtid och framtid - en programserie som kombinerar filmvisning och fördjupande samtal om etik, samhälle, filosofi, kultur och mänskligt liv utifrån temat artificiell intelligens. Hur förhåller vi oss till att det skulle finnas intelligens som är artificiell, och hur påverkar den vår samtid och framtid? Vilka effekter får AI på politik, relationer och vårt mänskliga medvetande? Under 2020 ser vi på klassiska filmer som på olika sätt undersöker människans relation till artificiell intelligens.

Arrangörer är Jonsereds herrgård, Folkuniversitetet och denna gång Göteborg Film Festival
Biljettköp via Göteborg Film Festivals hemsida

Tid: Tisdag 19 mars 2019, kl 18.00-22.00
Plats: Aftonstjärnan, Plåtslagaregatan 2, Göteborg

"Forskaren som aktivist" – Anges Wold

Vissa säger sig vara aktivister, andra anklagas för att vara det. Men vad betyder forskarens samhällsengagemang? Är den personliga drivkraften ett problem eller kan den rent av utveckla forskningen? Vad krävs egentligen för att vara vetenskapligt professionell och hur hanterar forskaren den ädla konsten att sitta på dubbla stolar?

Möt Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg med en förkärlek för att folkbilda och avliva medicinska myter, i ett samtal om vetenskap och samhällsengagemang. Djupintervju i ca en timme. Därefter fortsatt häng och öppen diskussion.

I serien Forskaren som aktivist - om vetenskaplighet och samhällsengagemang. En serie djupintervjuer med samhällsengagerade forskare. Arr: Folkuniversitetet och Jonsereds herrgård vid Göteborgs universitet.

Tid: Onsdag 26 februari 2020 kl 19.00-21.00
Plats: Kvartersscenen 2Lång, Andra Långgatan 30

"Rösträttens sånger"

Feministisk salong och rösträttssalong på Jonsereds herrgård inför internationella kvinnodagen 8 mars.

1921 genomfördes det första valet i Sverige med allmän och lika rösträtt för både män och kvinnor. Snart firar vi alltså 100 år med kvinnlig rösträtt. Rätten att rösta hade föregåtts av en lång kamp. I denna kamp spelade estetiska uttryck en viktig roll - i form av musik, texter och bilder. Sång var ett medel för att uppmana till kamp och samlas till kollektivt handlande. Men rösträttskvinnorna kunde även kommenteras och förlöjligas i sångens form. I föredraget ges exempel på sånger som utgjorde en del av den politiska kampen om kvinnors rösträtt. Musikinslag utlovas.

Marita Rhedin sångerska och fil dr i musikvetenskap
Olle Edström pianist och professor emeritus i musikvetenskap

Tid: Tisdag 3 mars 2020 kl 18.00
Plats: Jonsereds herrgård, William Gibsons väg 21, Jonsered

Hur skapas en människa? I serien AI, samtid och framtid

Filmvisning och efterföljande samtal.
Film: Frankenstein (Längd: 1 tim 11 min - samtal kan pågå upp till i en timme efteråt) Regissör: James Whale 1931.
Samtal: Frankensteins monster och artificiell intelligens öppnar båda för frågor som: Vad är en människa, vad är en maskin? Vad innebär det mänskliga, och hur skapas en ”människa”? Vad är människans position i framtidens universum? Och vem är dagens Frankenstein? Om vetenskapliga framsteg och icke överblickbara konsekvenser, och hur vi gör samhälle tillsammans när den enes utopi vara den andres dystopi.

Torbjörn Lundh professor matematiska vetenskaper vid Chalmers tekniska högskola
Christian Munthe professor praktisk filosofi vid Göteborgs universitet
Sara Wrige församlingschef och präst, samt doktor i teknisk fysik
Anna Erlandsson journalist, spelfantast och Nordic Community Manager på Bethesda Softworks
Samtalsledare: Hanna Jedvik Jonsereds herrgård

Arr: Jonsereds herrgård och Institutionen för tillämpad IT, båda vid Göteborgs universitet, samt Folkuniversitetet. I samverkan med Bio Roy.

Tid: 14 april 2020 kl 18.00-ca 20.00. OBS INSTÄLLT
Plats: Bio Roy, Kungsportsavenyn 45, Göteborg

Vetenskapsfestivalen: Rörelse - en intellektuell performance

Vad är egentligen rörelse? Organisatorisk, kognitiv, musikalisk, konstnärlig, fysisk, emotionell, planetarisk? Begreppsanalys, omvärldsanalys, behovsanalys.

Välkomna till en multikonstnärlig och mångvetenskaplig performance: en iscensatt akademi på Vetenskapsfestivalens tema RÖRELSE.

Intrig: Ett Jonseredsseminarium har rymt från Jonsereds herrgård, mötesplats och intellektuellt centrum vid Göteborgs universitet. Och landat på en av stadens konstscener. 18 författare, konstnärer, musiker och forskare talar, samtalar och rör sig, rörande ense och oense, mjukt agonistiska men aldrig antagonistiska i ett utforskande av olika rörelsebegrepp. Från sociala rörelser till ljudvågor & känslostormar, balansakter & fall, himlakroppar & människokroppar som rör sig.

En helkväll med intellektuella diskussioner, performance, framträdande, mingel och RÖRELSE.

Yolanda Aurora Bohm Ramirez poet
Per Magnus Johansson psykoanalytiker, leg. psykolog, docent idéhistoria, redaktör tidskriften Arche
Ami Skånberg Dahlstedt scenkonstnär, koreograf, filmskapare, författare, adjunkt
Johan Martinsson föreståndare SOM-institutet, docent i statsvetenskap
Adel Darwish skådespelare Backa Teater
Elin Wikström konstnär, rektor Gerlesborgsskolan
Fredrik Höök professor i nano- och biofysik, Chalmers tekniska högskola
Ann Ighe fil.dr. ekonomisk historia, redaktör Ord&Bild
Anders Hagberg flöjtist, saxofonist, kompositör, professor i musikalisk gestaltning och improvisation
Helle Klein chefredaktör Dagens Arbete, präst
Cecilia Lagerström regissör, professor i scenisk gestaltning
Bengt Brülde professor i praktisk filosofi
Ytterligare medverkande tillkommer

Samtalsledare: Lena Ulrika Rudeke verksamhets- och programansvarig Jonsereds herrgård

Arr: Jonsereds herrgård och Konstnärliga fakulteten, båda vid Göteborgs universitet. I samarbete med Atalante.

Tid: Lördag 25 april kl 18.00-ca 23.00. OBS INSTÄLLT
Plats: Atalante, Övre Husargatan 1, Göteborg

Fredsdagen 2020: Hur stark är egentligen demokratin?

En kväll om demokrati, propaganda och krig. Vad kan vi lära av historien i en tid av allt fler försvagade demokratier, hårdnande polarisering av samhällen, och pågående kamp om vad som är kunskap, sanning och fakta? Det är lätt att stå med facit i handen. Men hur startar egentligen en samhällsförändring?

Hur går vägarna när attityder, opinion och politik förändras? Från samhällsupplysning till dunkande propagandamaskineri går inte  någon rak väg, ej heller från fred till krig. Och varningsklockor ringer inte på en given plats. Vilken motståndskraft har demokratiska samhällen mot sådana processer som underminerar själva demokratin?

"Demokratins skörhet och styrka - historiska lärdomar för en vilsen nutid"
Marie Demker, dekan Humanistiska fakulteten och professor i statsvetenskap Göteborgs universitet

"Hur kriget började"
När vi minns hur kriget slutade, bör vi också minnas hur det började.
Göran Rosenberg, författare och journalist

Arr: Jonsereds herrgård Göteborgs universitet, Levande Historia i Göteborg, Judiska församlingen, Svenska kyrkan Domkyrkoförsamlingen och Kultursamverkan, Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne, Bok & Bibliotek i Norden, Innerstaden Göteborg och Sensus studieförbund.

Tid: 5 maj kl 18.00-19.30 OBS INSTÄLLT
Plats: Domkyrkan, Göteborg

"Forskaren som aktivist" – Stellan Vinthagen

Vissa säger sig vara aktivister, andra anklagas för att vara det. Men vad betyder forskarens samhällsengagemang? Är den personliga drivkraften ett problem eller kan den rent av utveckla forskningen? Vad krävs egentligen för att vara vetenskapligt professionell och hur hanterar forskaren den ädla konsten att sitta på dubbla stolar?

Möt Stellan Vinthagen, University of Massachusetts i USA, världens första professor i fredligt motstånd och som har saboterat kärnvapenbestyckade ubåtar och suttit i fängelse flera gånger, i ett samtal om vetenskap och samhällsengagemang. Djupintervju i ca en timme. Därefter fortsatt häng och öppen diskussion till Stellan Vinthagens egen Spotify-lista med musik.

I serien Forskaren som aktivist - om vetenskaplighet och samhällsengagemang. En serie djupintervjuer med samhällsengagerade forskare. Arr: Folkuniversitetet och Jonsereds herrgård vid Göteborgs universitet.

Tid: Onsdag 6 maj 2020 kl 19.00-21.00 OBS INSTÄLLT
Plats: Kvartersscenen 2Lång, Andra Långgatan 30

"I en ny relation" - människa och maskin. I serien AI, samtid och framtid.

Filmvisning & efterföljande samtal
Film: Ex Machina. Regissör: Alex Garland
Samtal: Den brittiske matematikern Alan Turing menade att kriteriet för mänsklig intelligens uppfylls, om en människa inte kan avgöra om det är en människa eller maskin hon konverserar med. Men är det så enkelt, filosofiskt och psykologiskt? Vad händer i anläggningsytan när människor samtalar med röstrobotar, smarta högtalare och alltmer intelligenta maskiner? Vad skapar relationer, och hur förhåller vi oss till det faktum att vi älskar våra maskiner, trots att de riskerar att leda till vår undergång? Om humanoider, uncanny och anknytning, social intelligens och känslomässiga relationer.
Jonas Ivarsson professor i pedagogik, Institutionen för tillämpad IT Göteborgs universitet
Idun Jasmine Isdrake speldesigner, filmregissör och cyborg
Helena Granström författare och kulturjournalist
Peter Jansson civilingenjör i elektroteknik, filosof, legitimerad psykoterapeut och psykoanalytiker
Samtalsledare: Hanna Jedvik, Jonsereds herrgård

Arr: Jonsereds herrgård och Institutionen för tillämpad IT, båda vid Göteborgs universitet, samt Folkuniversitetet. I samverkan med Bio Roy.

Tid: måndag 11 maj 2020 kl 18.00-ca 21.00 OBS INSTÄLLT
Plats: Bio Roy, Kungsportsavenyn 45, Göteborg

Så skapas och upprätthålls Sveriges elit

Hur utvecklar och befäster den ekonomiska eliten sin makt och sitt inflytande? Vilka egenskaper är det som premieras och hur påverkar det samhället i social, moralisk och politisk bemärkelse? Hur bor och lever de? Var studerar de? Mikael Holmqvist har följt makteliten i spåren i sina uppmärksammade böcker om Djursholm och Handelshögskolan i Stockholm.

Mikael Holmqvist, docent i sociologi och professor i företagsekonomi, Stockholms universitet

I samarbete med Folkuniversitetet
Tid: Tisdag 19 mars 2019, kl 18.00-19.30
Plats: Folkuniversitetet, Norra Allégatan 6, Göteborg

Fredsdagen 8 maj: Nationalism – fenomen, frestelser och faror

Vad innebär egentligen begrepp som nationer, nationsgränser och nationalism? Enligt den amerikanska historikern och journalisten Rebecca Solnit skapar den förstärkta gränsen trädgården. Men vem är trädgården till för, och vilka är dess trädgårdsmästare? Hur mycket kan gränsen mot omvärlden förstärkas utan att trädgården förlorar sin särskilda karaktär av mångfald? Om nationalism, dess exkluderande och inkluderande funktioner, dragningskraft och grymma konsekvenser såväl genom historien som i dagens växande nationalism och auktoritära utveckling i en rad demokratier.

Stand up: Malte Hallquist, känd med Maltes Minuter

Christer Mattsson föreståndare för Segerstedtinstitutet
Sven-Eric Liedman professor emeritus i idéhistoria
Isabell Schierenbeck professor i statsvetenskap
Jasenko Selimovic EU-parlamentariker
Samtalsledare:
George Braun Judiska församlingen
Lena Ulrika Rudeke Jonsereds herrgård Göteborgs universitet

Leve demokratin! är årets tema för Göteborgs universitets uppmärk-sammande av fredsdagen 8 maj, i samverkan med Levande historia, Judiska församlingen, Svenska kyrkan Domkyrkoförsamlingen och Kultursamverkan, Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne, Bok & Bibliotek och Innerstaden Göteborg.

Tid: Onsdag 8 maj 2019, kl 18.00
Plats: Domkyrkan, Göteborg

Europa och populisttjuren

Är freden i fara? Demokratin? EU inrättades för att förstärka freden, bygga upp välståndet och bekämpa totalitarism. Då nu odemokratiska krafter vädrar morgonluft i Polen, Ungern, Turkiet och Italien, handlar EU-valet för många om att ta ställning mot den växande högerextremismen. I Sverige anser väljarna att migration och miljö är de viktigaste frågorna. Veckan efter valet röstar EU-parlamentet om lagstiftning som kan ge EU ökad makt i fråga om asyl- och flyktingpolitik, polissamarbete, bistånds-, jordbruks- och fiskepolitik. Mitt i allt ska Brexit lösas.

Lisa Bjurwald, chef Påverkan och opinion, Teskedsorden
Markus Johansson, fil.dr. statsvetenskap Göteborgs universitet
Johan Lönnroth, docent nationalekonomi
Samtalsledare: Lena Ulrika Rudeke verksamhets- och programansvarig Jonsereds herrgård

I samverkan med Göteborgs Stadsteater.
Tid: Tisdag 21 maj 2019, kl 19.00-ca 20.30
Plats: Göteborgs Stadsteater, Lilla Scen

WMHD World Mental Health Day: Spel – nytta, nöje, gissel?

Vad vet vi idag om datorspelsberoende och beroende av spel om pengar? Hur förstå och förhålla sig till spelandets motsägelsefulla dimensioner? Vad säger forskningen? Vad säger erfarenheten? Och hur arbeta med frigörelse från beroende?

Introduktion & konferencier:
Kristina Berglund, docent psykologi, CERA Centrum för forskning och utbildning kring riskbruk, missbruk och beroende, Göteborgs universitet

Föreläsningar:
"Vad vet forskningen om spelberoende?"
Jörgen Vennsten, Specialistläkare psykiatri, barn- och unga, Mottagning för Spelberoende och Skärmhälsa, Sahlgrenska Universitetssjukhuset
"25 års erfarenheter av spelets baksida"
Jimmy Nilsson, ordförande & rådgivare, Spelberoendes förening Göteborg
"Gaming disorder - när datorspelandet blir problematiskt"
Jenny Rangmar, fil.dr. psykologi, Göteborgsregionen (GR) Arbetsmarknad och social välfärd, FoU i Väst

Samtal:
Jenny Rangmar, Göteborgsregionen (GR) Arbetsmarknad och social välfärd, FoU i Väst
Jimmy Nilsson, Spelberoendes förening Göteborg
Kristina Wennerstrand, leg. psykolog, Enheten för alkohol-, spel- och drogproblem, Göteborgs stad
Jörgen Vennsten, Mottagning för Spelberoende och Skärmhälsa, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Samtalsledare: Lena Ulrika Rudeke, verksamhets- och programansvarig, Jonsereds herrgård Göteborgs universitet

Tid: Torsdag 10 oktober 2019, kl 18-20
Plats: Torgny Segerstedtssalen, Göteborgs Universitet, Universitetsbyggnaden Vasaparken, Universitetsplatsen 1

Vetenskapsfestivalen: Svindlande tankar - en serie lunchföreläsningar

Tidigare i människans historia var det en svindlande tanke att kommunicera med en annan människa utan att fysiskt mötas, att flyga, eller att åka till månen. Svindlande tankar idag är ibland av helt annan art.

Hur realistiska är drömmarna om världshälsa, fred på jorden och en frisk moder jord? I mellanrummet mellan utopi och dystopi analyserar tre forskare dessa drömmar, presenterar en vision för hur de skulle kunna realiseras, och vilka konsekvenser detta skulle få i relation till övriga globala problem.

  • Den svindlande tanken om fred på jorden
    Helena Lindholm, professor i freds- och utvecklingsforskning, Göteborgs universitet
    Tid: 3 april 2019, kl 12.00-12.45
  • Den svindlande tanken att utrota all världens sjukdomar
    Christian Munthe, professor i praktisk filosofi vid Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori, Göteborgs universitet
    Tid: 4 april 2019, kl 12.00-12.45
  • Den svindlande tanken om en frisk moder jord
    Gunilla Almered Olsson, professor i humanekologi, Göteborgs universitet
    Tid: 5 april 2019, kl 12.00-12.45
    Plats: Pedagogens café, Västra Hamngatan 25, Göteborg

Väckarklocka: Västsvenska chefers erfarenheter och dilemman

Frukostsamtal - kaffe och smörgås ingår.
Vad kan vi lära av västsvenska chefers erfarenheter och ledarskapsdilemman? I en tid där ledarskap och organisation har att hantera en framtid präglad av demografiska, klimatmässiga och teknologiska förändringar? Hur arbeta med omvärldsanalys, självutvärdering, prioriteringar, etiska dilemman?

Eva Wiberg rektor Göteborgs universitet
Anders Danielsson landshövding Västra Götaland
Katti Hoflin kulturchef Västra Götaland
Samtalsledare: Lena Ulrika Rudeke Verksamhets- och programansvarig Jonsereds herrgård Göteborgs universitet
Arr: Jonsereds herrgård Göteborgs universitet i samverkan med Västsvenska Arenan.

Tid: Måndag 1 juli 2019, kl 08.00-08.45
Plats: Almedalsveckan, Västsvenska Arenan, Visby

Gud och Google ser dig – vad betyder nya tidens övervakning för människan?

I den personliga integritetens historia är nakenhet inför gud bytt mot nakenhet inför storföretagen. Den allseende gudens öga mot Googles. Via internet och mobiler övervakas vi alltmer. Hur påverkar det vår existens? Vad betyder det i makt och i relation till växande auktoritära krafter?

Johan Martinsson docent statsvetenskap, föreståndare SOM-institutet
Karin Pettersson direktör public policy Schibsted, författare till Internet är trasigt – Silicon Valley och demokratins kris
Jon Simonsson ordförande Kommittén för teknologisk innovation och etik (Komet), Regeringskansliet
Susanne Wigorts Yngvesson professor etik, teolog, författare till Övervakad. Människor, Maskiner och Gud.
Samtalsledare: Lena Ulrika Rudeke, Jonsereds herrgård
Arr: Jonsereds herrgård Göteborgs universitet i samverkan med Bilda Studieförbund, Newmaninstitutet, Enskilda Högskolan i Stockholm, Natur & Kultur.

Tid: Tisdag 2 juli 2019, kl 14.00-14.45
Plats: Almedalsveckan, Newman/Bilda-scenen, Visby

Väckarklocka: Lagomsäkert eller trygghetsknarkande samhälle

Frukostsamtal - kaffe och smörgås ingår.
Ökad hotbild, växande extremism och fortsatt terror tycks ha försatt samhället i ett permanent stresstillstånd. Men hur balansera fri- och rättigheter med trygghetsbehov och säkerhetsansvar om rädslan tar herravälde? Om ideologiska skiljelinjer, populistisk alarmism, och detta att undergräva det vi försöker skydda: demokratin.

Lisa Bjurwald chef Påverkan och opinion Teskedsorden
Ahn-Za Hagström chefsanalytiker Säpo
Christer Mattsson föreståndare Segerstedtsinstitutet Göteborgs universitet
Samtalsledare: Lena Ulrika Rudeke, Jonsereds herrgård
Arr: Jonsereds herrgård Göteborgs universitet i samverkan med Segerstedtsinstitutet, Teskedsorden och Västsvenska Arenan.

Tid: Onsdag 3 juli 2019, kl 08.00-08.45
Plats: Almedalsveckan, Västsvenska Arenan, Visby

Chefen som vallhund – konsten att balansera chefskap och ledarskap

Är partiledaren, prästen, idrottsledaren och fackordföranden – alla ledare för intressegemenskaper – ett slags vallhundar? Springer framför och bakom flocken för att föra den mot mål? Eller vilka ledarskapsstilar utmärker dem? Om konsten att balansera chefskap och ledarskap ur vallhundsperspektiv.

Jonas Hinnfors professor statsvetenskap, Göteborgs universitet
Helle Klein präst och chefredaktör Dagens arbete
Lotta Dellve professor arbetsvetenskap, Göteborgs universitet
Marcus Gustavsson chef inom äldreomsorgen, tid. ordförande Vision Göteborg och WestPride
Samtalsledare: Lena Ulrika Rudeke Jonsereds herrgård
Arr. Jonsereds herrgård Göteborgs universitet i samverkan med Bilda Studieförbund , Newmaninstitutet och Dagens Arbete.

Tid: Onsdag 3 juli 2019, kl 13.00-13.45
Plats: Almedalsveckan, Newman/Bilda-scenen, Visby

Väckarklocka: Ledarskap och tillit – i ett narcissistiskt samhälle

Frukostsamtal - kaffe och smörgås ingår.

Psykologer beskriver emellanåt dagens samhälle som alltmer narcissistiskt – rätt eller fel. Arbetslivet är ingalunda avskärmat från samhällsutvecklingen, och utgör inte någon frizon för vare sig chefer eller medarbetare. Managementlitteratur ger ständiga råd om arbetsgemenskap och psykosocial miljö, och varnar samtidigt för styrfixerade chefer som försvårar karriär, motarbetar medarbetare och rentav genererar personalflykt. Efter decennier med New Public Management ska samtidigt behovet av kontroll ånyo balanseras med – tillit och förtroende. Hur ska detta gå till? Om social hållbarhet i samhälle och arbetsliv.

Ulf Bjereld professor i statsvetenskap
Åsa Lundquist Coey fil.dr. Komplexitet och management
Anki Udd ledarskapsexpert Ledarna
Samtalsledare: Lena Ulrika Rudeke Jonsereds herrgård
Arr: Jonsereds herrgård Göteborgs universitet i samverkan med Västsvenska Arenan.

Tid: Torsdag 4 juli 2019, kl 08.00-08.45
Plats: Almedalsveckan, Västsvenska Arenan, Visby 

Varför är minoriteter så hotfulla för majoriteten?

Varför uppfattas Den Andre och i synnerhet minoritetsgrupper som så hotfulla? Ett samtal om normer, makt och privilegier.

Medverkande: Susanne Rappmann, biskop och författare till avhandlingen Kristi kropp som kritisk metafor: teologisk reflektion kring funktionshinder, Per Magnus Johansson, psykoanalytiker, docent idéhistoria och redaktör tidskriften Arche, Saga Becker, skådespelare och transaktivist, aktuell med romanen Våra tungor smakar våld , och Felicia Mulinari, aktuell med diktsamlingen Det som inte kan utplånas. Moderator: Lena Ulrika Rudeke, Jonsereds herrgård. Arr. Jonsereds herrgård Göteborgs universitet i samverkan med Leopard förlag

Tid: Torsdag 26 september 2019, kl 11.00-11.45
Plats: Bok & Bibliotek, Svenska mässan, sal F2

Forskningen och kultursidan

Hur är det ställt med mediernas kunskapsförmedling? Måste universiteteten söka nya vägar för att nå ut till allmänheten när den mediala offentligheten förändras?

Magnus Bremmer chefredaktör bildningsmagasinet Anekdot, mediehistoriker och medarbetare i DN Kultur, Ann Ighe fil.dr. ekonomisk historia, redaktör Ord&Bild, Lars Molin redaktör Norstedts, Per Svensson tid. kulturchef Expressen, politisk chefredaktör DN. Samtalsledare: Lena Ulrika Rudeke, Jonsereds herrgård Göteborgs universitet. Arr: Jonsereds herrgård Göteborgs universitet i samverkan med tankesmedjan Humtank

Tid: Torsdag 26 september 2019, kl 15.00-15.20
Plats: Bok & Bibliotek, Svenska mässan, Göteborgs universitets monter B07:74

Kunskapens tyngd i åsiktssamhället

Med fingret på vågen. Har vetenskapen börjat väga lättare i samhället – eller inte? Är allt bara ett åsiktsmaskineri, där allt kan relativiseras med slutklämmen ”tycker du, ja”? Vad säger forskningen om utvecklingen i samhället?

Eva Wiberg rektor Göteborgs universitet, Per Magnus Johansson docent idéhistoria och psykoanalytiker, Andreas Johansson Heinö fil.dr. statsvetenskap förlagschef Timbro, Åsa Wikforss professor teoretisk filosofi och tillträdande ledamot Svenska Akademien. Samtalsledare: Lena Ulrika Rudeke, Jonsereds herrgård Göteborgs universitet. Arr: Jonsereds herrgård Göteborgs universitet i samverkan med tankesmedjan Humtank.

Tid: Fredag 27 september 2019, kl 11.30-11.50
Plats: Bok & Bibliotek, Svenska mässan, Göteborgs universitets monter B07:74

Korsettkrig och kvinnokamp

Hur kan vi förstå relationen mellan kvinna, kropp och kläder – förr och nu? Och vad har sociala reformrörelser och inte minst kvinnokampen för betydelse för utvecklingen i Sverige?

Medverkande: Henric Bagerius, aktuell med Korsettkriget – modeslaveri och kvinnokamp vid förra sekelskiftet, författaren Susanna Alakoski, som just påbörjat en romansvit om kvinnliga arbetare inom svensk textilindustri, Eva Andersson, professor i historia som forskar på kläder, mode, kropp och kön, och Nina Björk, författare till klassiker som Under det rosa täcket och Sireners sång. Moderator: Lena Ulrika Rudeke, Jonsereds Herrgård. Arr. Jonsereds herrgård i samverkan med Natur & Kultur.

Tid: Fredag 27 september 2019, kl 16.00-16.45
Plats: Bok & Bibliotek, Svenska mässan, sal J1

Frihet – ett argument för ofrihet?

I boken Frihet – makt, kontroll och kampen för vår framtid konstaterar brittiske filosofen Raoul Martinez att begrepp som fria val, yttrandefrihet och fri marknad ofta används för att rättfärdiga motsatsen till frihet. Hur kommer det sig? Vad är egentligen frihet? Frihet till, eller frihet ifrån något?

Ett samtal om frihet som argument för ofriheter med Raoul Martinez, Andreas Johansson Heinö, förlagschef Timbro, Kajsa Ekis Ekman, författare, och samtalsledare Ola Sigurdson, professor i religionsvetenskap, Göteborgs universitet. Arr: Jonsereds Herrgård Göteborgs universitet i samverkan med Ordfront bokförlag.

Tid: Lördag 28 september 2019, kl 10.00-10.45,
Plats: Bok & Bibliotek, Svenska mässan, sal F2

USA, Trump och kvinnorna

Majoriteten av USA:s vita kvinnor röstade på Trump. Det var i den ständigt sexistanklagade presidentens land som #metoo-rörelsen startade. Inför presidentvalet 2020 är flera framträdande kandidater kvinnor. Samtidigt haglar anklagelserna kvinnor emellan om att vara antingen manshatare eller könsförrädare. Vad händer med feminismen i USA? Stöder kvinnorna fortfarande Trump? Vilka möjligheter har en kvinna att utmana Trump?

Detta diskuterar de tre amerikanska författarna Tayari Jones och Meg Wolitzer tillsammans med samtalsledare Maria Edström, docent i journalistik med fokus på genus, medier och mänskliga rättigheter, Göteborgs universitet. Arr: Jonsereds Herrgård Göteborgs universitet i samverkan med Bokförlaget Forum och Bookmark.

Tid: Lördag 28 september 2019, kl 12.00-12.45
Plats: Bok & Bibliotek, Svenska mässan, sal F2

Kunskapens träd – för vem?

Är möjligheten till högre utbildning en självklarhet för alla – eller bara för vissa? Utgör forskningen verkligen en demokratisk kraft till förmån för hela samhället?

Fredrika Lagergren vicerektor för samverkan Göteborgs universitet, Sverker Sörlin idéhistoriker, professor i miljöhistoria KTH, Edda Manga idéhistoriker och forskare vid Mångkulturellt centrum. Ytterligare medverkande tillkommer. Samtalsledare: Lena Ulrika Rudeke, Jonsereds herrgård Göteborgs universitet. Arr: Jonsereds herrgård Göteborgs universitet i samverkan med tankesmedjan Humtank.

Tid: Lördag 28 september 2019, kl 16.00-16.20
Plats: Bok & Bibliotek, Svenska mässan, Göteborgs universitets monter B07:74

"Forskaren som aktivist" – Ulf Bjereld

Vissa säger sig vara aktivister, andra anklagas för att vara det. Men vad betyder forskarens samhällsengagemang? Är den personliga drivkraften ett problem eller kan den rent av utveckla forskningen? Vad krävs egentligen för att vara vetenskapligt professionell och hur hanterar forskaren den ädla konsten att sitta på dubbla stolar?

Möt Ulf Bjereld, ”S-märkt” professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet i ett samtal om vetenskap och samhällsengagemang.

Djupintervju i ca en timme. Därefter fortsatt häng och öppen diskussion till Ulf Bjerelds egen spellista med utvalda låtar.

I serien "Forskaren som aktivist - om vetenskaplighet och samhällsengagemang". En serie djupintervjuer med samhällsengagerade forskare. Arr: Folkuniversitetet och Jonsereds herrgård vid Göteborgs universitet.

Tid: Onsdag 30 oktober 2019 kl 19.00-21.00
Plats: Kvartersscenen 2Lång, Andra Långgatan 30

"Forskaren som aktivist" – Mia Liinason

Vissa säger sig vara aktivister, andra anklagas för att vara det. Men vad betyder forskarens samhällsengagemang? Är den personliga drivkraften ett problem eller kan den rent av utveckla forskningen? Vad krävs egentligen för att vara vetenskapligt professionell och hur hanterar forskaren den ädla konsten att sitta på dubbla stolar?

Möt Mia Liinason, professor i genusvetenskap vid Göteborgs och som undersöker makt, motstånd och rättighetskamper, i ett samtal om vetenskap och samhällsengagemang.

Djupintervju i ca en timme. Därefter fortsatt häng och öppen diskussion till Mia Liinasons egen spellista med utvalda låtar.

I serien "Forskaren som aktivist - om vetenskaplighet och samhällsengagemang". En serie djupintervjuer med samhällsengagerade forskare. Arr: Folkuniversitetet och Jonsereds herrgård vid Göteborgs universitet.

Tid: Onsdag 27 november 2019 kl 19.00-21.00
Plats: Kvartersscenen 2Lång, Andra Långgatan 30