Miljöhumaniora
Vid institutionen finns en inriktning mot miljöhumaniora som samlar forskare från alla humanistiska discipliner.
Vad har utdöda djurarter med Homeros att göra? Varifrån kommer talet om hållbar utveckling? Vad säger medias bilder av smältande glaciärer om vår kultur, och hur påverkar vår kultur medias bilder av smältande glaciärer?
Sådana frågor studeras inom environmental humanities eller miljöhumaniora. Utgångspunkten inom forskningen är ofta brännande problem i vår samtid, som klimatförändringar, minskad biologisk mångfald, strider om naturresurser och behoven av förnyelsebara energikällor.
Det är inte i första hand naturvetenskapens fakta som intresserar miljöhumanisten utan den mänskliga komponenten – hur våra tankar om naturen och vårt bruk av den tar sig kulturella uttryck, och hur frågor om makt och social rättvisa alltid sammanhänger med ekologiska villkor.
På institutionen för litteratur, idéhistoria och religion (LIR) bedrivs miljöhumanistiska studier främst med inriktning mot ekokritik och miljöhistoria. Båda fälten öppnar för nya sätt att förstå människa, samhälle, historia, litteratur och kunskap. Vår ambition är att utveckla forskning och utbildning hand i hand.
Ekogruppen
Ekogruppen vid institutionen för litteratur, idéhistoria och religion består av lärare, forskare och doktorander som hyser ett intresse för miljö- och naturfrågor ur ett humanistiskt perspektiv.
Vi samverkar bland annat med andra institutioner vid Humanistiska fakulteten på Göteborgs universitet, The Seed Box vid Linköpings universitet, Världskulturmuseet, Naturhistoriska museet i Göteborg, Ekokritiskt Forum vid Mälardalens högskola, BRIGHT (The Bringing Research In Green Humanities into Teaching), ENSCAN (Ecocritical Network for Scandinavian Studies), och en rad fristående forskare inom såväl Göteborgs universitet som vid andra universitet.
För att få information om gruppens aktivitet via mail – kontakta Camilla Brudin Borg: camilla.brudin.borg@lir.gu.se
LIR:s Ekoseminarium
Ekogruppen har sedan 2015 anordnat seminarier, workshops och föreläsningar, där både inbjudna gäster och gruppens egna medlemmar presenterar pågående forskning och texter för gemensam läsning läggs fram.
Ämnenas spännvidd är stor, men består bland annat av miljöhistoria, ekokritik, djurstudier, ny-materialism och klimatperspektiv.
Här finner du aktuellt program
Seminarieserien är öppen och välkomnar nya deltagare.
Utbildning
Ekogruppens medlemmar undervisar i ekokritik och miljöhistoria och ger en rad kurser vid institutionen för litteratur, idéhistoria och religion. Somliga av dessa kurser är hållbarhetsfokuserade, som kvällskursen Miljöhistoria och ekokritik.
Vi har också flera kurser på avancerad nivå med inriktning mot ekokritik, såsom en litteraturvetenskaplig teoretisk fördjupningskurs med tema Det goda livet och en litteraturvetenskaplig ämnesfördjupningskurs i ekokritik.
Kontakta studievägledare för mer information.
På konferensen EKO 2020 som ämnet litteraturvetenskap höll den 3-4 december 2020 föreläste professor Timothy Morton från Rice University (USA) om ämnet ”All literature is ecological”. Konferensen tema var ”Litteraturvetenskap, miljö och hållbarhet” och Mortons föreläsning går att se i sin helhet här till höger.