Samverkansområden
Att vara en Unesco Litteraturstad innebär åtaganden gentemot Unesco, att med litteraturens kraft arbeta för samhällsutveckling i enlighet med Agenda 2030.
Samtliga städer som ingår i Unesco Creative Cities Network arbetar med fyraåriga handlingsperioder. Varje period innehåller sex samverkansområden. Litteraturstaden Göteborgs första handlingsperiod är 2022-2025. Samverkansområden är de som angavs i ansökan till Unesco. Här kan du läsa om aktuella samverkansområden.
Staden där vi läser för våra barn
Högläsning och barns språk- och läsutveckling ska bli en angelägenhet för fler i vårt mångspråkiga samhälle.
Samverkansområdet utgår ifrån Göteborgs Stads tidigare satsning ”Staden där vi läser för våra barn”. Daglig högläsning är den enskilt viktigaste komponenten för att utveckla barns språk, ordförråd och uttrycksförmåga samt för att skapa läslust och öka läsförmågan hos barn.
Arbetet fokuserar på barns språkresa under uppväxten, och bygger på föräldraengagemang, modersmålets kraft, metodstöd, samspelets betydelse och läslust genom både tryckt och digital media. Målgruppen är barn, ungdomar och deras viktiga vuxna med ökad läsförståelse, förbättrade skolresultat och ökad jämlikhet som horisont.
Staden som diktsamling
Det ska synas att Göteborg är en Litteraturstad.
Genom att det såväl talade som skrivna ordet och lekfulla experiment får ta plats i det offentliga rummet i stad och region ska litteraturen bli mer tillgänglig för alla. Satsningen främjar delaktighet och ska bygga broar för reflektion kring samhällets utmaningar.
Relationen mellan plats och litteratur ska synliggöras på olika sätt, vare sig det är på brunnslock, fönster, spårvagnar och bussar, reklamplatser, berg- och husväggar – eller på kanaler, älven och digitalt. Avsikten är också att underlätta för poeter, författare, forskare, litteraturfältets aktörer, konstnärer, formgivare och tekniker att bidra till mer litteratur i det offentliga rummet.
Läs mer
Litteraturstadens officiella hemsida
Litteratur för bättre social välfärd
Att med litteraturen som ingång stärka människor som befinner sig i olika slag av utsatthet.
I en tid av samhällsomvandlingar behöver vi människor stärkas, med hänsyn tagen till faktorer som klass, kön, etnicitet, socioekonomi, utbildning, hälsa och livslängd och olika former av utsatthet. Genom konstnärers blick kan välfärdsarbetet göras mer öppet för olika perspektiv. Runt om i Västsverige pågår därför verksamheter som biblioterapi, shared reading och läs- och skrivarverkstäder med mål att bidra till social välfärd. Andra områden som arbetas med är medie- och informationskunnighet, digital delaktighet för alla åldrar, och metodutveckling inom fältet hälsa och litteratur.
I utveckling av litteraturens ekosystem och samverkansdynamiken i stad och region är författare, bibliotekarier, forskare och personer verksamma i social-, kultur- och hälsoarbete viktiga aktörer. Målet är förbättrad kulturell och social välfärd samt breddat deltagande i kulturlivet.
Yttrandefrihet i en ny tid
Strategier och samarbeten för ett robust demokratiskt samhälle och stärkt yttrandefrihet.
Göteborg har varit en ICORN fristad för förföljda författare och konstnärer i 25 år. Inget annat land i världen har så många fristäder som Sverige med sina 24. Det gör Göteborg och fristadsregionen Västra Götaland till en viktig röst i världen.
Arbetet för att stärka yttrandefriheten blir allt viktigare i vår tid av vittrande demokratier, växande hot och förföljelse världen utöver. Litteraturstaden arbetar därför med att utveckla strategier och samarbeten för att skapa ett mer robust demokratiskt samhälle. I detta ingår samverkan med andra Unesco litteraturstäder och fristäder, ett stärkt nordiskt samarbete samt spridning av demokratiforskning. Satsningen involverar författare, forskare, journalister och andra som arbetar med yttrandefrihet, konstnärlig frihet och akademisk frihet.
Med ökad samverkan ska yttrandefrihetsarbetet stärkas och förståelsen fördjupas för de utmaningar som yttrandefriheten står inför globalt.
Internationella författarmöten
Fördjupat internationellt utbyte och demokratisering av litteraturfältet till förmån för den mångspråkiga allmänheten i Göteborg och Västsverige.
"Glokal" satsning mellan Göteborg, Västsverige och världen med möten mellan språk, kulturer, litteraturer och erfarenheter, ja mellan internationella och lokala författare, översättare, kritiker, forskare och läsare. Här ingår skrivarresidens, författar- och översättarutbyten samt utbildningar. Här ingår författarbesök knutna till lokala språkcommunities, där läsare och intresserad allmänhet ska kunna möta såväl internationellt kända författare som författare från sina tidigare hemländer.
Målet är ett ökat utbyte såväl författare emellan som författare och läsare emellan, stärkta kulturella näringar, samt ett demokratiserat litteraturfält till förmån för den mångspråkiga allmänheten, med ökad mångfald i kulturutbudet, ökad delaktighet och fler röster som hörs.
Läs mer
Litteraturstadens officiella hemsida
Internationella utbyten för förändring
Internationellt utvecklingsarbete med avstamp i litteraturens kraft, tillsammans med städer med olika utmaningar i olika delar av världen.
Många aktörer inom Litteraturstaden Göteborg har litterära utbyten i olika delar av världen. Avsikten är nu fortsatt etablering, vidareutveckling och fördjupning av internationella projekt kring utmaningar och i den globala gemenskap som inte minst Unescos nätverk av Kreativa städer utgör. Med stärkt global gemenskap, samhällsutveckling, kunskaps- och handelsutbyte som mål.
Detta inbegriper bland annat
- Samverkan kring judisk litteratur mellan Unescostäder
- Samverkan med Baltikum och Litteraturstäderna Lviv och Vilnius
- Utbyte kring barnböcker med Montevideo i Uruguay och Seoul i Sydkorea
- Utbyte kring crosscutting inom lyrik och musik med Phnom Penh i Kambodja
- Litteratur- och demokratiutbyte med Sydafrika kring minoritetsspråk och översättning