H70-studierna – Information för deltagare och anhöriga
Vi studerar hälsan hos äldre personer och vilka faktorer som påverkar hälsan, samt hur den har förändrats över tid. Vi försöker även hitta friskfaktorer som kan ligga till grund för rekommendationer om hur man lever ett hälsosammare liv, vilket ökar chansen för ett friskare åldrande. På den här sidan informerar vi om hur studien går till.
Aktuellt och nyheter
Är 70 fortfarande det nya 50?
Nu kommer födelsekullen 1952 in i studien: dags för punkgenerationen att bli undersökta!
Ett halvt sekel med H70-studierna i Göteborg
För att fira att H70-studien fyllt 50 år har vi skapat en skrift med intervjuer av personer som på olika sätt varit delaktiga i studien genom åren.
Hur upplever deltagarna själva?
– Vi vet relativt lite om hur äldre upplever olika undersökningar i longitudinella befolkningsstudier. Därför gjorde vi den här studien. Trots de tidskrävande och ibland utmanande undersökningarna tycker deltagarna att det är värt mödan. Studien visar att deltagarna skulle delta i en ny studie om de fick möjlighet, säger Synneve Dahlin-Ivanoff.
Varför ska jag delta?
Din medverkan i våra studier är oerhört viktig, inte bara för forskningen om åldrandet utan även för samhället.
Tack vare dig och andra deltagare i studien har vi möjlighet att få svar på forskningsfrågor som kan öka hälsan och välbefinnandet hos personer i din åldersgrupp.
Margaretha som är född 1944 och ingår i den förra årskullen som bjöds in tycker att det finns flera anledningar att delta.
- Jag tycker man ska bidra till forskningen det man kan och efter att ha arbetat inom läkemedelsindustrin många år vet jag att man blir inte bättre undersökt än i en forskningsstudie. Studien har vid flera tillfällen hittat saker kopplade till min hälsa som jag behövde söka vård för och som troligen inte upptäckts annars, säger Margaretha.
Genom vår forskning har vi möjlighet att identifiera riskfaktorer för till exempel demens och depression, vilket kan leda till förbättrade möjligheter att förebygga dessa sjukdomar.
Vi försöker även identifiera friskfaktorer som kan ligga till grund för rekommendationer om hur man lever ett hälsosammare liv, vilket ökar chansen för ett friskare åldrande.
H70-studien innebär att vi även kan jämföra 70-åringar idag med 70-åringar för 50 år sedan, vilket kan ge viktig information om samtidens betydelse för sjukdom och hälsa. Allt detta tack vare våra deltagare!
Förutom ditt stora bidrag till människor runt omkring dig får du genom din medverkan i studien dessutom genomgå en grundlig hälsoundersökning där det bland annat ingår blodprover, neurologisk undersökning, mätning av blodtryck, EKG, och hörseltest. Du får även göra minnestester, genomgå en psykiatrisk intervju samt träffa en sjukgymnast för kroppsliga tester.
Ditt hälsotillstånd undersöks, till exempel när det gäller blodtryck, kolesterolnivåer, blodsocker, EKG, benskörhet och hörsel. Om vi hittar avvikande resultat som kan behöva utredas eller behandlas meddelar vi dig och hjälper till att hitta en lämplig vårdgivare inom sjukvården.
Varmt välkommen som deltagare i våra studier!
Vem kan delta?
När vi bjuder in våra deltagare utgår vi från ett systematiskt urval baserat på födelsedatum, vilket innebär att endast personer som är födda vissa datum och födelseår bjuds in.
Vår största studie är H70-studien som undersöker personer från att de fyllt 70 år och framåt (uppföljningar sker med ca 5 års mellanrum). Denna studie startade 1971 och sedan dess har ytterligare fem 70-årsgrupper undersökts. En annan studie är H85-studien där vi bjuder in personer från 85 års ålder och följer upp dem med två till tre års mellanrum. Denna studie startade 1986. Våra äldsta deltagare finns i vår 95+-studie som tillhör de största studierna i världen på personer i denna åldersgrupp.
Hur går studien till?
Undersökningen är kostnadsfri och tar normalt cirka 6-7 timmar i anspråk. Den omfattar frågor om kroppslig och psykisk hälsa, funktionsförmåga, levnadsförhållanden och läkemedel. Dessutom ingår hörselundersökningar, blodprover, EKG, samt undersökning av blodtryck, kroppssammansättning (där mätning av benskörhet ingår), ett urval med test av fysiska förmågor, längd och vikt, lungfunktion, samt tester av minne och tankeförmåga.
Uppgifter från studien är sekretesskyddade och lagras i ett register. Vid databearbetning kommer ditt namn och personnummer att ersättas med en kod så att en enskild individ inte kan urskiljas och alla resultat från studien presenteras på gruppnivå. Hanteringen av dina uppgifter regleras av Dataskyddsförordningen (GDPR).
Under dagen serveras frukost, lunch och eftermiddagsfika.
Undersökningen sker på Neuropsykiatriska mottagningen på Wallinsgatan 6 i Mölndal, eller om du så önskar, under ett hembesök. Om du vill kan undersökningen delas upp på flera tillfällen. Undersökningen är helt frivillig och du har möjlighet att avbryta den när du vill utan att lämna någon förklaring och utan att någon försöker övertala dig att fortsätta. Du kan också avböja att delta i vissa undersökningar eller att besvara enskilda frågor. Om du inte vill delta kommer det inte att påverka ditt bemötande inom hälso- och sjukvården på något sätt.
Varmt välkommen som deltagare i våra studier!
Om jag har frågor?
RIng eller mejla oss så hjälper vi dig vidare!
- Ring en av våra forskningssjuksköterskor på telefonnummer 031-343 87 57
- Ring koordinator Tina Jacobsson på telefonnummer 031-342 70 02, eller mejla tina.jacobsson@neuro.gu.se
Dina åsikter
Vi vill gärna höra från dig som deltagit hur vi kan förbättra vår studie om åldrande och hälsa. Finns det någon viktig aspekt i ditt liv som vi inte berört i studien?
Mejla vår studiekoordinator Therese Rydberg Sterner: therese.rydberg.sterner@neuro.gu.se