Bild
Docent Nabi Fatahi och professor Anna Dencker är examinerande lärare vid kunskapsprovet för svensk sjuksköterskeexamen, där deltagarna är sjuksköterskor med utbildning från land utanför EU, EES och Schweiz. Här prövas provdeltagarnas förmåga att hantera syrgasbehandling med näsgrimma.
Foto: Johan Wingborg
Länkstig

500 sjuksköterskor examinerade via kunskapsprov

Publicerad

Ett tufft prov, för snabbt tillträde till svensk vårdarbetsmarknad. Så beskrivs kunskapsprovet för svensk sjuksköterskelegitimation, där Göteborgs universitet hittills examinerat 500 personer. Lärosätet går snart in i ännu en period av nationellt ansvar för provet.

Göteborgs universitet har ett av landets högsta söktryck till sjuksköterskeprogrammet. Utöver det sedvanliga treåriga programmet finns ett kompletteringsprogram på tre terminer för sjuksköterskor med utbildning från land utanför EU, EES och Schweiz.

Med en sådan utländsk examen i bagaget finns ytterligare ett alternativ, ett kunskapsprov där Göteborgs universitet sedan 2016 är nationell utförare på uppdrag av Socialstyrelsen. Provet är inte lika allmänt känt, men börjar nu komma upp i volym vad gäller godkända examinationer.

– Det här är redan utbildade sjuksköterskor som vi verkligen behöver. Många har lång erfarenhet från sina tidigare hemländer, vilket i sig är en stor kunskapskälla, säger Inger Jansson, legitimerad sjuksköterska, docent i omvårdnad och viceprefekt för utbildningsfrågor på Institutionen för vårdvetenskap och hälsa.

Den som vill göra kunskapsprovet måste först få sin utländska examen prövad av Socialstyrelsen. Om utbildningen anses fullvärdig är personen välkommen som provdeltagare.

Ett krävande snabbspår

Kunskapsprovet är relativt sett ett snabbspår, men ett krävande sådant. Det inledande skriftliga delprovet pågår en halv dag, och ställer provdeltagarna inför patientfall där kunskap, förståelse och värderingsförmåga prövas. Även läkemedelsberäkning ingår. Allt sker på svenska.

Detsamma gäller det efterföljande praktiska delprovet. Ett tiotal deltagare per tillfälle får då var och en genomföra provtagning, injektioner, infusioner, katetersättning med mera, totalt sex moment, i simulerad miljö under en halvdag.

Ett av många moment är att sätta venkateter, göra i ordning dropp med rätt tillsatser och dropptakt, och ge patienten adekvat information. Examinerande lärare är Erik Norrman och Frida Gillberg, universitetsadjunkter och specialistsjuksköterskor.
Foto: Johan Wingborg
Att läsa Fass, läkemedelsberäkna och göra rimlighetsbedömningar utifrån patientens läkemedelslista är avgörande för säkerheten. Examinerande lärare är Agnes Zetterman och Stina de Frumerie, universitetsadjunkter och specialistsjuksköterskor.
Foto: Johan Wingborg

För att uppfylla kravet på geografisk bredd arrangeras provet även i Kalmar (skriftligt och praktiskt delprov) och Umeå (praktiskt delprov). På dessa orter är Linnéuniversitetet respektive Umeå universitet underleverantörer, som det heter i sammanhanget, till Göteborgs universitet.

Efter godkänt kunskapsprov följer tre månaders praktik, som deltagaren själv ordnar, samt kurser i svenska och svenska författningar. Ansökan om svensk sjuksköterskelegitimation görs sedan hos Socialstyrelsen.

Det skriftliga delprovet är detsamma som vid slutexamination på ett stort antal lärosäten i Sverige, vilket säkrar kvaliteten. Också det praktiska provet testas och kvalitetssäkras, i samverkan med de två andra lärosätena.

Viktig tillvarata kunskaper

En som genomgått kunskapsprovet för sjuksköterskeexamen är Khushbu Patel, 34 år. Hon gjorde provet 2018, och genomgick senare också ett kunskapsprov för att få sin utländska barnmorskeutbildning prövad i Sverige. I dag arbetar hon som barnmorska i Göteborg.

Khushbu Patel är en av 500 som hittills klarat kunskapsprovet för svensk sjuksköterskeexamen vid Göteborgs universitet.
Foto: Privat

– Det här är en bra väg om man vill slippa plugga igen. Jag tyckte provet för sjuksköterska var svårt eftersom det var på svenska, jag hade läst min utbildning i Indien på engelska, men har man rätt kunskaper så kan man klara det. När jag gjorde kunskapsprovet för barnmorska var det lättare, säger hon.

Att Göteborgs universitet för andra gången sedan 2016 fått förnyat förtroende från Socialstyrelsen att ansvara för kunskapsprovet för sjuksköterskeexamen ses som ett kvitto på väl utfört arbete. Senaste upphandlingen omfattar tiden från juli 2024 och fyra år framåt. Ingen Jansson igen: 

– Det är glädjande att vi får fortsätta att anordna kunskapsprovet, som vi ser som ett viktigt uppdrag för att ta tillvara kunskapen hos erfarna sjuksköterskor som kommer till Sverige, avslutar hon.

Inger Jansson, Institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.
Foto: Johan Wingborg
Vägar till svensk sjuksköterskeexamen

Sjuksköterskeprogrammet 3 år (antagning två gånger per år).

Kompletterande utbildning 1,5 år, för sjuksköterskor med examen från land utanför EU, EES och Schweiz.

Kunskapsprov för sjuksköterskor med examen från land utanför EU, EES och Schweiz (löpande anmälan).