Av 206 fjärdeklassare hade 19 tecken på skador som orsakats av alkohol i fosterlivet. Det visar en pilotstudie vid Göteborgs universitet. Resultatet skulle kunna innebära att skador från alkohol under graviditeten är lika vanliga i Sverige som i flera andra europeiska länder.
För studien utökades den vanliga hälsokontrollen för elever i fjärde klass vid sex skolor i Västsverige. Deltagarna genomgick extra medicinska tester av utseende, kroppsmått, minne, uppmärksamhet och problemlösning. Föräldrar och lärare beskrev barnens beteende och skolresultat, och mammorna intervjuades om sina kostvanor och alkoholkonsumtion under graviditeten.
Större studie krävs
Av de 206 undersökta barnen hittades tecken på alkoholrelaterade fosterskador hos 19 barn. Tio hade neuropsykiatriska svårigheter kopplade till alkohol, fyra hade en mildare variant, och fem hade den allvarligaste formen, fetalt alkoholsyndrom. Den sammanvägda förekomsten i studiegruppen var 5,5 procent, varav 2,4 procent utgjordes av fetalt alkoholsyndrom.
Bild
Valdemar Landgren
Foto: Göteborgs universitet
Ledande bakom studien är Valdemar Landgren, som forskar vid Sahlgrenska akademin och Gillbergcentrum på Göteborgs universitet, och är specialistläkare i psykiatri på Skaraborgs Sjukhus i Skövde.
– Att genomföra studien som en utvidgad hälsoundersökning i skolan föll väl ut. Vår studie är liten, och det behövs en mer storskalig nationell studie för att få en mer komplett bild. Om förekomsten står sig i större undersökningar skulle det innebära att Sverige ligger i nivå med många andra europeiska länder, säger han.
Få får diagnos
Det saknas större vetenskapliga studier om förekomsten av alkoholrelaterade fosterskador i Sverige, och det går därför inte att säga hur vanliga dessa skador är. I Sverige som helhet får bara omkring 60 barn per år en sådan diagnos, enligt Socialstyrelsens statistik.
– Den här diagnosen ställs sällan i svensk sjukvård i dag. Ett skäl är att man inte letar efter det man inte känner till eller tror är sällsynt. Välunderbyggd kunskap om hur ofta det förekommer är viktig både för att ställa rätt diagnos och för att samhället ska kunna arbeta förebyggande, säger Valdemar Landgren.
Alkoholrelaterade fosterskador (FASD) omfattar allt från lindriga till svåra skador som kan påverka inlärning, koncentration, minne, impulskontroll och motorik. Vissa barn har också utmärkande ansiktsdrag och låg födelsevikt.
På Irland uppskattas förekomsten av alkoholrelaterade fosterskador vara 4,8 procent, i Italien 4,5 procent och i Kroatien 5,3 procent.