Bild
Podd-gästerna sitter med hörlurar och mikrofoner.
Humor har varit viktigt för människor i alla tider, men vad garvar vi åt och varför? Komikern Ina Lundström känd från podcasten ”Flashback Forever” i samtal med programledaren Björn Lindgren, under inspelningen av podden "Inside the Box".
Foto: Beatrice Törnros
Länkstig

Allt från kyrkostölder till världens undergång i höstens Inside the Box

Publicerad

Podden som Göteborgs universitet gör ihop med Världskulturmuseet är tillbaka och i höst möter forskare bland annat författaren Mats Strandberg och en polis.
– I höst pratar vi om allt från propaganda och världens undergång till att kulturarvet i svenska kyrkor hotas av stölder, säger Jenny Högström Berntson, producent för Inside the Box.

Att få till spännande samtal som kretsar kring aktuell kulturarvsforskning, historia, framtid och samtid. Det var målet när universitetet och Världskulturmuseet slog sig ihop om en podd. Trots att pandemin tvingat podden att göras i studio istället för med live-publik, har den blivit en succé.

Nu är man tillbaka med nya avsnitt. I höst handlar det bland annat om propaganda genom historien och världens undergång.

Bild
Svartvitt foto på Mats Strandbergs ansikte.
Mats Strandberg har skrivit flera bästsäljande skräck- och ungdomsromaner som är översatta till 30 språk. Många av dem handlar på olika sätt om undergången. I höst gästar han podden "Inside the Box".
Foto: Henric Lindsten/pressbild

– Författaren Mats Strandberg kommer hit och diskuterar världens undergång med Yvonne Leffler, en av våra professorer i litteraturvetenskap här på universitetet. Det blir spännande, säger Jenny Högström Berntson, producent för Inside the Box.

Just möten mellan forskare och personer från helt olika områden är centralt för podden.

– Vi försöker få till tvärvetenskapliga forskningsmöten. Som i avsnittet ”Kultur för hälsans skull”, där en litteraturvetare möter en forskare från AgeCap som är universitets forskningscentrum för åldrande och hälsa.

I det poddavsnittet diskuteras kultur och kulturella aktiviteters goda inverkan på hälsa utifrån två väldig olika, men kompletterande, perspektiv. 
– Litteraturvetaren pratar om biblioterapi, som i korta drag innebär att läsa litteratur i syfte att främja hälsa och välbefinnande. Och AgeCap-forskaren om vad forskningen säger om att utöva kulturella aktiviteter för att stärka hjärnan, och om det faktiskt går att skydda sig mot demens.  

Podden är tänkt att vara allmänbildande och väcka intresse och man vänder sig till den breda allmänheten. I höst blir det även samtal kring kyrkornas kulturarv. Podden besöks av en polis, specialiserad just på stölder ur kyrkor, och en kyrkohistoriker för att prata om vad som går förlorat i samband med stölderna.

Gäster från hela världen

När det inte gick att ha live-publik på grund av pandemin, öppnades för nya idéer.

– Steget att göra saker på distans blev mindre för oss alla. Så vi spelade också in avsnitt via länk och kunde på så sätt ha med gäster från olika delar av världen.

Podden har gästats av flera kända personer som komikern och programledaren Ina Lundström känd från podcasten ”Flashback Forever”, vetenskapsjournalisten Karin Bojs och måltidsforskaren Richard Tellström. Nu hoppas man på att kunna återgå till att spela in inför publik på Världskulturmuseet till våren.

– Vi ger lyssnarna en gottepåse av intressanta ämnen och ett lättillgängligt format för allmänbildning. Vi hoppas att podcastformen är en bra väg att nå ut till en bred publik och tillgängliggöra vår forskning, säger Jenny Högström Berntson. 

Av: Cecilia Sjöberg

Kontakt:

Jenny Högström Berntson, tel: 031-786 4409 och 076-618 4409, e-post: jenny.hogstrom@gu.se

 

Fakta

Podcasten ”Inside the Box: prylar och personer i en globaliserad värld” produceras av Centrum för kritiska kulturarvsstudier vid Göteborgs universitet och Världskulturmuseet i Göteborg i samarbete med Folkuniversitetet. 

 Lyssna på podden på Acast.

Läs mer om Centrum för Kritiska kulturarvsstudier.