Emelie Röndahl
Konstnären Emelie Röndahl får för sina figurativa ryor Stenastiftelsens kulturstipendium 2024. Hon arbetar med textil, skulptur och rörlig bild med teman som den kvinnliga kroppen och individuell upplevelse. Emelie Röndahl tog sin doktorsexamen från HDK-Valand 2022 och är idag anställd som gästföreläsare på enheten för konsthantverk och fri konst.
Det känns såklart helt fantastiskt och helt överväldigande
Med sina ryor utforskar och utmanar Emelie Röndahl traditionen och visar på nya aspekter inom ryatekniken, där hon låter de överblivna trådarna i ryaväven hänga kvar istället för att klippas av. Resultatet blir ett snörvlande och blödande uttryck.
I december öppnar utställningen Stenastiftelsens kulturstipendium 2024 på Göteborgs museum, där Emelie Röndahl ställer ut tillsammans med Lena Trapp, som är den andra konstnären som får Stenastiftelsens kulturstipendium 2024. I utställningen kommer Emelie visa ett tiotal figurativa ryamattor i storformat, två rörliga videoverk, samt ett nyproducerat självporträtt i rya.
Läs mer om utställningen Göteborgs Konstmuseum - Stipendiatutställningen 2024 på Göteborgs konstmuseums hemsida.
Jag tycker det känns roligt att mina vävar får vara en del av kulturstipendiaternas samling, det betyder enormt mycket för mig att få utställningen. Nu måste jag jobba på hårt framtill öppningen!
Stenastiftelsens motivering
Emelie Röndahl rör sig från den fotografiska till den vävda bilden och låter sina ryor ta form i ett spänningsfält mellan yta, ordning och ett framvällande tredimensionellt kaos. Det tjocka, hängande garnet på vävarnas framsidor förvandlar motiven; de får en reliefverkan, sätts i rörelse och tycks rinna nedåt med våldsam kraft.
Genom att ge garnets materialitet fritt spelrum skapar Emelie Röndahl en känsla av kontrollförlust som står i kontrast till vävteknikens inneboende regelbundenhet. Motiven, som hämtas från det digitala bildflödet eller den egna vardagen, träder fram som oroande och drabbande snapshots.
För sin djärva och personliga förnyelse av den vävda bilden tilldelas Emelie Röndahl stipendium för 2024 från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.
Gabriela Pichler
Sedan reggisören och manusförfattaren Gabriela Pichler tog sin examen vid HDK-Valand 2010 har hon bland annat gjort den rikligt Guldbaggevinnande filmen Äta, sova, dö som var Sveriges Oscarsbidrag 2014 samt tv-serien Painkiller som visats på SVT.
Gabriela Pichler utsågs även tidigare i år till Humanistiska fakultetens hedersdoktor 2024.
Stenastiftelsens motivering
Filmskaparen Gabriela Pichler ger i sina unika filmiska berättelser utrymme åt människor och platser som annars sällan syns på vita duken. Involverad i filmskapandets alla delar, från manus och regi, till inspelning och klippning utmärker sig Gabriela Pichler också genom sitt arbete med amatörer. Båda arbetssätten ger hennes filmer en tydlig egen röst.
Hon är utbildad vid dåvarande Filmhögskolan i Göteborg och hennes långfilmsdebut Äta, Sova, Dö från 2012, fick fyra Guldbaggar. I Gabriela Pichlers uppmärksammade tv-serie Painkiller porträtteras ett Göteborg i förändring och en inte helt okomplicerad mor-dotterrelation.
För sin förmåga att med allvar, humor och värme fånga samtiden med egna perspektiv, tilldelas Gabriela Pichler stipendium 2024 från Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.