Bild
Angela Wulff
Länkstig

Angela Wulff får Naturvetenskapliga fakultetens Synergipris

Publicerad

Angela Wulff har en vision om att den forskning och den kunskap hon besitter också ska kunna användas. Hennes samverkansgärning är bred och innehåller alltifrån skolsamverkan och populärvetenskap till nyttiggörande. Nu tilldelas hon Naturvetenskapliga fakultetens Synergipris 2024.

Hur känns det att tilldelas Synergipriset 2023? 
− Det är en stor ära och när jag ser de tidigare pristagarna känner jag en stor ödmjukhet. Sen sprang jag ett varv runt huset och bara jublade, säger Angela Wulff. 

Vad håller du på med för samverkan för tillfället? 
− Oj, först drar vi igång fjärde säsongen av Algpodden. Sedan kommer den ideella föreningen Algcellskapet att formaliseras. Allt i algfolkbildningens tecken. Jag deltar i Ung Företagsamhets uppstart. Jag har ju varit rådgivare åt förra omgångens SM-vinnare och EM-silvermedaljörer GRALG. Gymnasiearbeten drar i gång och jag hjälper till med det i olika skolor liksom inspirationsföreläsningar ”kan hon kan jag”. Inspelning för Vetenskapsfestivalen står också på agendan. 

Hur ser du på din samverkansgärning? 
− Jag ser det som min plikt att i kunskapsföraktets tidsålder göra allt jag förmår för att sprida kunskap och kunskapsglädje till både yngre och äldre generationer. Jag vill dra mitt strå till stacken i både stort och smått! Sedan finns det också en liten entreprenör i mig. Hon pushar på för att jag ska låta forskningsidéer nyttiggöras inom småföretagande.  

Vilka utmaningar ser du med samverkan? 
− Att få tiden att räcka till! Att samverka med skolor, allmänhet och näringsliv samt politiker tar tid. Jag vill ju undervisa och forska också. Vi som forskare måste vara ödmjuka och anpassa vårt språk, både rent språkligt och begreppsmässigt. Inte alltid så enkelt men här kan säkert AI-verktyg hjälpa oss framöver. Utmaningar är kul! 

Motivering till priset

Angela Wulff är en utomordentlig forskare och lärare inom marin botanik med mikroalger som forskningsämne. Men utöver detta har Angela en vision om att den forskning och den kunskap hon besitter också ska kunna användas. År 2014 startade hon tillsammans med entreprenören Sofie Allert Swedish Algal Factory, där kiselalger odlas för olika bioteknologiska tillämpningar. Man har redan utvecklat grundsubstans för tillverkning av ekologisk hudkräm men ett än mer spännande projekt är utveckling av en komponent av kiselalger som kan användas för att höja effektiviteten på solceller. Angela har också en omfattande populärvetenskaplig verksamhet med ett stort antal framträdanden årligen i olika publika sammanhang, inklusive skolbesök. Hennes forskning i Arktis och Antarktis väcker stort intresse och är en annan fascinerande del av hennes verksamhet. Nyligen startade Angela tillsammans med Ellen Schagerström en podcast, ”Algpodden”, för att öka folkbildningen kring just alger och reda ut en del missuppfattningar. Podden har blivit mycket populär med över 9000 lyssningar. Angela är även vetenskaplig rådgivare åt UF GRALG, där fyra entusiastiska gymnasielever odlar mikroalger. GRALG vann SM för Ung Företagsamhet i maj 2024 och ska representera Sverige vid EM. 

Om Synergipriset  

Synergipriset delas ut för att uppmärksamma goda insatser inom den Naturvetenskapliga fakultetens samverkan med det omgivande samhället. Priset består av ett verksamhetsbidrag på 250 000 kronor, för en uppskattad och framgångsrik samverkansgärning. Fakultetens priser 2024 kommer att delas ut den 6 november.