Hoten mot den biologiska mångfalden är många idag, samtidigt som allt färre kan känna igen även vanliga arter i vår närmiljö. För att vända trenden anordnar Botaniska, Göteborgs naturhistoriska museum, Gothenburg Global Biodiversity Centre och Slottsskogen en Bioblitz på biologiska mångfaldens dag 22 maj.
Vi kan inte rädda den biologiska mångfalden om vi inte vet vilka arter det är som är hotade. Därför firar vi i år den biologiska mångfaldens dag med en Bioblitz där ung och gammal, experter och nyfikna nybörjare tillsammans upptäcker hur många fascinerande, roliga och viktiga arter det finns i vår närmiljö, säger Jenny Klingberg, föreståndare för Gothenburg Global Biodiversity Centre, Göteborgs universitet.
En Bioblitz är en händelse där allmänheten tillsammans med experter har 24 timmar på sig att spana efter och registrera så många arter som möjligt i sitt närområde: ett slags artinventeringsrace.
Bioblitzen är inte bara en vetenskaplig artinventering utan också en folkfest med fullspäckat program där vi tillsammans kan fira och lära oss om den rika biologiska mångfalden som omger oss. Genom att engagera allmänheten i medborgarforskning hoppas vi öka medvetenheten om den biologiska mångfaldens betydelse och inspirera till ökad artkunskap, säger Elin Korall, projektledare Bioblitz Göteborg.
Under hela dygnet den 22 maj är alla intresserade välkomna att delta och samtidigt lära sig mer om olika arter. Evenemanget är öppet för alla och det är kostnadsfritt att delta.
För mer information om Bioblitzen inklusive program och hur man deltar, besök www.botaniska.se/bioblitz.