Fotbollen tar över scenen när Blås av matchen har premiär på Angereds teater 8 mars. Pjäsen är slutprodukten av en tre år lång satsning på teater för unga. I rollerna syns skådespelarstudenter från Högskolan för scen och musik.
Publiken får följa en rafflande fotbollsmatch, men också ta del av det som rör sig på och utanför planen, såväl innan som under och efter matchen: Starka känslor av kärlek och hat, glädje och sorg, gemenskap och ensamhet.
– Fotboll är en spegling av vårt samhälle, och visar ofta upp ytterligheter, säger Olle Vilhelmsson. Han är en av tolv skådespelarstudenter som nu gör sig redo för premiären av sin slutproduktion, Blås av matchen. I pjäsen spelar han Alex, supportern, som kanske mest använder fotbollen som en tillflyktsort.
– Det är en plats där han kan få skrika ut all skit när han står på läktaren. Men också en fredad zon där han, som annars lever i en snäv mansroll, plötsligt får visa hela sitt känsloregister. Jag tror att Alex skulle behöva känna att han gör skillnad. Nu förlitar han sig på sina ritualer och någon slags högre makt han inte kan påverka, säger Olle Vilhelmsson.
Undvika att bli töntiga
Fotbollens värld är full av just ritualer och symboler, och detta är något som teamet har haft nytta av i den sceniska gestaltningen, berättar regissören Johanna Larsson. Att få till själva spelet på plan har däremot visat sig vara en utmaning.
– Hur undviker vi att se töntiga ut inför vår målgrupp? Eftersom alla medverkande har så olika erfarenhet av fotboll har vi istället försökt hitta vårt gemensamma språk och uttryck för vad fotboll är. Vi har också tränat tillsammans med Gunnilse IS, vår referensgrupp, som gett oss tips, berättar Johanna Larsson.
Teater för unga
Blås av matchen utgör slutproduktionen för studenterna som började på skådespelarprogrammet vid Högskolan för scen och musik hösten 2021. Deras utbildning har haft ett särskilt fokus på scenkonst för barn och unga, genom pilotprojektet c/o ung teater – en hittills outforskad arbetsmetod inom skådespelarutbildning.
– Sverige har en stark tradition av att skapa bra teater för unga. Med den här satsningen vill vi bidra till att behålla den höga kvalitén och lyfta fram den yrkeskunskap som finns inom den kulturnischen, säger Peter Melin, programansvarig för skådespelarutbildningen.
Men att som den här klassen specialisera sig på teater för ung publik innebär inte att de blir begränsade när det gäller andra inriktningar.
– Nej, de kan allt det tidigare studentkullar kan. Och utöver de har de ytterligare kännedom om en specifik publikgrupp och hur det är att jobba mot den. Ett tillägg, inte en begränsning, säger Peter Melin.
Än så länge är det för tidigt att säga om Högskolan för scen och musik kommer att göra liknande satsningar i framtiden.
– Men det står helt klart att samarbetet med de fyra teatrarna varit väldigt givande både för studenterna, för utbildningen och, vill jag påstå, för teatrarna. Jag har aldrig varit med om ett så smidigt och roligt samarbete tidigare.
Blås av matchen
Spelas 8 mars–26 april 2024 på Angereds Teater i Blå Stället. Från 14 år.
Medverkande: Adam Antens, Charlie Saers, Eli Felicia Edelbo-Christensen, Elin Landgren, Josse Matsson, Magnus Hulth, Odin Romanus, Olle Vilhelmsson, Oméya Simbizi, Sharzad Rahmani, Yohannes Frezgi, Maria Dahlin.
Regissör: Johanna Larsson Dramatiker: Ida Linde Dramaturg: Kristina Ros Scenograf: Linda Wallgren Kostymdesigner: Jasminda Asplund Blanco Kompositör: Amanda Lindgren Koreograf: Fredrika Byman Moberg