Världsnaturfonden WWF är en självklar instans när det gäller miljö- och naturvård. Alexandre Antonelli ger oss nu en inblick i det internationella styrelsearbete han sedan årsskiftet är en viktig del av. Organisationen är en av de största, privata miljö- och naturvårdsorganisationerna i världen.
Bild
Alexandre Antonelli, professor vid institutionen för biologi och miljövetenskap och forskningschef vid Kew Gardens.
WWF fokuserar främst på olika miljö- och naturvårdsprojekt, lokalt och globalt, med målet att bevara den biologiska mångfalden, återställa naturliga livsmiljöer och främja en hållbar användning av naturresurser. Hela organisationen drivs som en oberoende stiftelse, ledd av en internationell styrelse.
Sedan årsskiftet är Alexandre Antonelli, professor vid institutionen för biologi och miljövetenskap, en av elva noga utvalda medlemmar i den internationella styrelsen. – Jag blev väldigt hedrad över att komma med i WWF Internationals styrelse. Det sker vid en tidpunkt då uppgiften att vända kurvan för förlusten av biologisk mångfald inte bara är en nödvändighet, utan det är också vårt moraliska ansvar, säger Alexandre Antonelli.
Vad för slags frågor är på styrelsens agenda? – Det handlar om allt från geopolitik och hur den påverkar vårt internationella arbete i länder som Ukraina och Congorepubliken, till hur vi tillsammans ska kunna hjälpa världen att nå de ambitiösa målen i det globala ramverket för biologisk mångfald fram till 2030, berättar Antonelli, nyss hemkommen från sitt första internationella styrelsemöte, denna gång i Portugal.
Styrelsen har fyra möten per år, två digitala och två fysiska. Ett av de fysiska är alltid på WWF Internationals huvudkontor i Gland, Schweiz, det andra i något av nätverkets land. Därtill engagerar sig styrelseledamöter i olika utskott och uppdrag via digitala möten, samt deltar i en global konferens vartannat år.
Världens mest kända panda? WWF:s logo inspirerades av jättepandan Chi-Chi, som kom till London Zoo 1961. Grundarna valde pandan för dess unika utseende och igenkännbarhet – och för att fungera i svartvitt för att spara tryckkostnader.
Tar styrelsearbetet mycket tid? – Man räknar med att det motsvarar cirka 15 arbetsdagar per år. Det är obetalt, frivilligt arbete och endast resekostnaderna kan täckas. Vi behöver läsa på ganska mycket material innan själva mötena så att vi kommer väl förbereda, fortsätter Antonelli.
Vad hoppas du personligen kunna bidra till mer konkret, genom ditt arbete i styrelsen? – Jag tror att mitt främsta bidrag kommer handla om att förstärka kopplingen mellan forskning och praktik. Dessutom kommer jag hjälpa skapa broar mellan den nordiska WWF verksamheten och det internationella nätverket, och tillföra infallsvinklar som brasilianare och botaniker.
Klassisk sportfråga: Hur känns det, efter att det första mötet är genomfört? – Jag var väldigt nyfiken på att få lära känna verksamheten inifrån – vilken kultur som flera årtionden av möten har skapat, vilket budskap ledarna skulle förmedla, och huruvida jag skulle passa in. Det var fantastiskt inspirerande men också väldigt mycket att lära mig – jag kände mig helt slut efteråt. Men fick många nya vänner!
Vilka är WWF?
WWF är en helt oberoende och partipolitiskt obunden naturvårds- och miljöorganisation som bildades 1961. Med fler än sex miljoner supportrar är WWF ledande med projekt i mer än 100 länder. Verksamheten finansieras till största delen med gåvor från allmänheten.