Läs om de senaste boksläppen, samtalen som inspirerar och hitta boktips som alla kretsar kring ämnet socialt arbete. Forskning möter litteratur under höstens stora bokvecka.
September är en månad då läslust och litteratur står i centrum. Bokmässan är runt hörnet och forskare från Institutionen för socialt arbete är redo för en vecka med bok i fokus. Först ut är en ny handbok om könade strukturer inom den offentlig sektor som lanseras. Vi möter även forskaren som förenar vetenskap med poesi.
Här är forskarna och böckerna på temat socialt arbete i årets bokvecka.
Bokmässan 2023
Årets teman är judisk kultur, staden och ljud. Kom och möt oss på Svenska mässan som pågår mellan 28 september-1 oktober!
Kristina Alstam, universitetslektor
Evenemang: Skolans villkor i en segregerad samtid
Datum och tid: Torsdag 28 september, klockan 11:00-11:45
Plats: Göteborgs universitets monter B07:74
Terese Wissö, socionom, docent i socialt arbete och viceprefekt
Evenemang: Vetenskap eller praktisk erfarenhet – vad ska styra inom omsorgen?
Datum och tid: Fredag 29 september, klockan 10:00-10:45
Plats: Göteborgs universitets monter B07:74
Evenemang: Bokrelease för Handbook on Gender and Public sector employment
Datum och tid: 26 september, klockan 14:00-16:00
Plats: hörsal Husaren eller digitalt via Zoom
Göra sig kvitt Eddy Bellegeule Kulturarvsforskare och psykologen Elisabeth Punzi tipsar om skönlitterär bok som ger infallsvinklar till forskning och praktik.
Boken ger en inblick i sociala mönsters styrka. En bok som är ett försök att förstå.
Fokus på: Forskaren och diktdebutanten Viveka Enander
Forskaren och författaren Viveka Enander forskar om mäns våld mot kvinnor. Nu debuterar hon som poet med diktsamlingen ”Bestjärnade bekännelse”. Hennes dikter sätter mäns våld mot kvinnor i relation till astronomi. I en intervju med poeten Nicko Smith berättar Viveka om hur henens forskning reflekteras i poesin.
– Professionellt har jag arbetat med – eller snarare mot – mäns våld mot kvinnor i hela mitt vuxna liv. De fackböcker jag skrivit har handlat om våldsutsatta kvinnors uppbrottsprocesser. För tillfället arbetar jag med ett forskningsprojekt om dödligt våld i nära relationer. Både dessa teman återspeglas också i Bestjärnade bekännelser.
Varje år medverkar Göteborgs universitet, tillsammans med runt 3000 författare, forskare, serietecknare, politiker, journalister och kulturpersonligheter i debatter och diskussioner på Bokmässan. Både ute på mässgolvet med kortare samtal i Göteborgs universitets monter, men också med mer djuplodande samtal i seminarieprogrammet.