Efterfrågan på kritiska råvaror öka snabbt i takt med samhällets elektrifiering och utvecklingen av nya energitekniker inom solceller, elnät och biobränsle. En stor del av produktionen av de kritiska råvarorna sker idag utanför EU och Sverige är beroende av import. I ett nytt forskningsprojekt riktar forskaren Péter Kelemen blicken mot Bergslagen för att stärka EU och Sveriges oberoende.
Péter Kelemen, ny Marie-Curie postdoktor vid Institutionen för geovetenskaper, ska tillsammans med forskaren Thomas Zack och Mikrogeokemigruppen vid Göteborgs universitet rekonstruera 1,8 miljarder år av termisk historia i Bergslagens malmdistrikt i Mellansverige. Regionen är rik på kritiska råvaror som är nödvändiga för den gröna energiomställningen men också för samhällets digitaliseringen, rymdindustri och försvar.
Hur rekonstrueras 1,8 miljarder års värmehistoria?
– För att rekonstruera 1,8 miljarder år av termisk historia analyserar vi hur underjordiska temperaturer har förändrats över tid. På så vis får vi insikt i bildandet och förflyttningen av mineral. Detta är särskilt viktigt i regioner som den svenska delen av den Fennoskandiska urbergsskölden, där EU:s största reserver av sällsynta jordartsmetaller och andra viktiga råvaror finns.
– I projektet använder vi oss av termokronologi för att skapa en detaljerad tidslinje för nedkylning, återuppvärmning och malmbildning. Det är ett innovativt tillvägagångssätt som hjälper till att identifiera oupptäckta råvaror och stärker EU:s resursoberoende.
Varför är forskningen viktig?
– Att utveckla en hållbar försörjning av strategiska metaller och mineral i Sverige och Norden är avgörande för EU:s gröna energiomställning. Kritiska råvaror som sällsynta jordartsmetaller, kobolt och nickel är helt avgörande för teknik som vindkraftverk och elbilar.
– För närvarande är EU starkt beroende av politiskt instabila regioner för dessa material, vilket gör leveranskedjorna sårbara. Genom att utforska nya fyndigheter kan Sverige bidra till att säkra ekonomiskt oberoende och stödja övergången till ett fossilfritt samhälle och minska beroendet av externa leverantörer.
Vad gör regionen Bergslagen så speciell?
– Bergslagen har en rik historia av gruvdrift och olika mineralfyndigheter. I området finns tusentals mineralförekomster. Projektet riktar in sig på några viktiga strategiska platser för kritiska råvaror, däribland Håkansboda, Bastnäs och Långban. Bergslagen är ett avgörande område för att studera mineraliseringsprocesser och rikta in sig på nya kritiska råvaruresurser i Europa.
Vad ska ditt forskningsprojekt leda till?
– Forskningen kommer att bidra till en bättre förståelse för bildandet av kritiska råvaror och stärka EU:s strävan att bli mer resursoberoende. Jag hoppas också att projektet ska också öka allmänhetens medvetenhet om det stora behovet som finns av strategiska råvaror i Europa.
Forskningsprojektet "CRITTER: Strengthening the Critical Raw Material Independence of the EU through Thermochronology" är ett Marie Skłodowska-Curie Actions projekt finansierat av EU.