Bild
Torkad sockertång i en matsked.
Torkad sockertång.
Länkstig

Design och ätande förenas i projekt om algsalt

Hur smakar egentligen havet? Carl-Johan Skogh, lektor på HDK-Valand, utforskar relationen mellan design och ätande via både forskning och praktik och har djupdykt i algsalt.

Carl-Johan Skogh har i över 20 års tid arbetat inom gränssnittet för design, konst och matkultur. Som lektor i design vid Göteborgs universitet sitter han i ledningsgruppen för SWEMARC (Nationellt center för marin vattenbruksforskning) och driver kursen ÄTA – matkultur, materialitet och design på HDK-Valand.  

Kursen vänder sig till personer med intresse för relationen mellan design och ätande och undersöker måltiden som en plattform för samtal, reflektion, upplevelser och möten. Hur ser relationen mellan design och ätande ut just vad gäller algsalt?

–Dels handlar det om den praktiska designen av mortlarna som vi använder för att göra saltet. Dels om ett större budskap kopplat till hållbarhet, natur och människan.  Mortlarna blir bärare av värdet i att det odlas alger och annan så kallad blå mat, alltså framtidens sjömat, säger Carl-Johan Skogh.

Du har flera arrangemang på gång, bland annat i Varberg den 23 februari. Vad kommer deltagarna få vara med om då?

– Måltider har genom alla tider, precis som havet, förenat och förundrat. Med utgångspunkt i torkade alger odlade på västkusten bjuds publiken in till att tillverka sitt eget tångsalt och dela tankar kring vatten, mat, smak, form och hållbarhet och utforska sältan i tångens umami, vår femte grundsmak. Genom att känna och smaka på havets skörd bildas en länk mellan havet och det dukade bordet, säger Carl-Johan Skogh.

Vill du veta mer?

Carl-Johan Skogh och tångodlare Cassandra Köbbel från Ten Island Seafarm deltar den 23 februari kl. 13.00–15.00 i ett evenemang på Varbergs fästning arrangerat av Hallands kulturhistoriska museum, Varbergs konsthall och Konst i Halland: https://www.konstihalland.se/event/det-svarta-guldet-blir-framtidens-mat/

Carl-Johan Skogh och María José Zapata Campos, lektor på företagsekonomiska institutionen vid Göteborgs universitet, deltar i ett seminarium på temat 'Food: community, culture, materiality and sustainability' arrangerat av Business & Design Lab den 6 mars kl. 12.00-13.30  på HDK-Valand (på engelska): https://www.gu.se/en/event/food-community-culture-materiality-and-sustainability