- Hem
- Aktuellt
- Hitta nyheter
- Designstudenter bjuder in till ett samtal om hållbarhet
Designstudenter bjuder in till ett samtal om hållbarhet
Den 24-25 oktober genomförs hållbarhetskonferensen Nordic & Baltic Design Summit 2024 på Röhsska museet i Göteborg. Vid sidan av politiker och experter inom området ställer studenter från kandidatprogrammet i design ut på temat hållbarhet. De verk som har valts ut visar en bredd av gestaltningsuttryck, djup i frågeställningar och är skapade som ”conversation pieces” - objekt med syfte att skapa dialog och bjuda in till samtal och eftertanke.
De fem studenterna som deltar på konferensen ställer ut sina verk från kursen Designpraktik, etik och hållbarhet, en kurs från andra året av kandidatprogrammet i design. Detta är första gången som HDK-Valand är representerade på Nordic & Baltic Design Summit, men SVID - organisationen bakom konferensen har under flera år bjudits in som gästföreläsare inom kursen. Samarbetet ledde till att SVID erbjöd designenheten att delta på Design Summit, som i år dessutom hölls vägg i vägg på Röhsska museet.
– SVID’s syn på hållbarhet och designens roll inom samhällsutveckling stämmer väl överens HDK-Valand. Konferensen är en viktig möjlighet att synas och visa vår syn på design och designerns roll och att få möjlighet att diskutera detta med människor utanför akademin, säger Eva-Johanna Isestig, Universitetsadjunkt på HDK-Valand och kursansvarig för Designpraktik, etik och hållbarhet.
Eva-Johanna tycker sig se en förändring hos politiker, tjänstepersoner och allmänheten, som har fått en ökad förståelse för vad design kan bidra med. Hon menar att hållbarhetsfrågor har fått en mer central och självklar roll inom design under de senaste åren.
– Jag upplever att det finns en större respekt, och att man är villig att gå på djupet, mer än att exempelvis bara välja miljövänliga material. Även om det såklart är en lång väg kvar! Jag ser också att våra studenter idag har alltmer kunskap från grundskola och gymnasiet om hållbarhet, ekologi, social problematik och klimathot. Det är jättekul att se förändringen och det innebär att vi kan fördjupa område ännu mer inom vår utbildning då det finns en stabil grundförståelse hos studenterna. Samtidigt ställer det ju högre krav på oss som utbildning, att vi följer med i utvecklingen och lär ut det vi ser vara relevant för framtiden.
Anna Velander Gisslén, hållbarhetsstrateg på SVID och arrangör bakom Nordic & Baltic Design Summit tycker att HDK-Valand är en given samarbetspartner för organisationen och ett mycket givande inslag i konferensen.
– Vi befinner oss i en situation där det nya måste bli det normala och den linjära tanken där nya designtrender bidrar till ökad konsumtion måste bytas ut mot kunskap om det cirkulära. Designstudenterna på HDK-Valand representerar en ny generation av framtidens designers och jag har imponerats av deras nytänkande idéer i denna utställning. Jag ser med glädje på möjligheterna till att fortsätta samarbetet mellan SVID och HDK-Valand.
Eva-Johanna Isestig förhoppning inför deltagandet är att studenterna ska få vara med om intressanta möten och givande samtal dessa dagar och bygga egna kontaktnät. Hon ser även konferensen som en möjlighet att ge fler kännedom om HDK-Valands designutbildningar och genom detta bidra till mer insikt i designens potential för samhällsutveckling och hållbar utveckling.
– Kärnan i vår utbildning är att förbereda blivande designers med gestaltningsförmåga, och utforskandemetoder för kritiskt tänkande och verktyg för att skifta perspektiv, samtidigt som man skapar mening och skönhet, och bygger ett självförtroende för att våga agera i en värld som på många sätt är trasig.
Studentgruppen har enligt Eva-Johanna tagit sig ann uppgiften med utställningen med ”skräckblandad förtjusning”. För Felicia Blad, en av de medverkande studenterna, är detta första gången hon ställer ut utanför skolans väggar.
– Jag har aldrig varit med i ett så pass professionellt sammanhang tidigare så detta känns som en häftig grej att göra, det kommer säkert att ge massor av bra erfarenhet men är också lite läskigt att gå utanför de trygga skolväggarna.
Studenten Elsa Alfredson håller med om att hållbarhetsaspekten genomsyrar kandidatprogrammet i design, speciellt från och med det andra året.
– Jag tyckte att det var en viktig sak i valet av utbildning och att det var bra hållbarhetsperspektivet framgick tydligt när jag läste på om utbildningen, säger Elsa
Studenterna är överens om att det är viktigt att vara representerade i dessa professionella sammanhang och att man genom konferensen får möjlighet att möta en ny publik av större bredd än de som vanligtvis besöker skolans utställningar.
En annan student är Andrea Radovic Spasic vars verk är en dagbok till och från Säveån, ett vattendrag som hon har växt upp nära, och som har haft stor betydelse i hennes liv. I hennes verk får naturen en röst genom att göra ån till ett subjekt med en historia att berätta.
– Vi bidrar med det konstnärliga perspektivet på konferensen. Jag tror att det är vanligt på den här typen av möten och konferenser att de mest är likasinnade som pratar samma språk, vi kan visa vad som händer utanför de ramarna och bidra med en annan röst, säger Andrea
Deltagande studenter
Elsa Alfredsson (projekt: Carl Gustav)
Andrea Radovic Spasic (projekt: In dialogue with water)
Love Bengtsson (projekt: Technorganism)
Felicia Blad (Projekt: Reconstructing our self-image )
Ingrid Öberg (projekt: Slow down faster)
Läs mer om studenternas verk på SVIDs webbsida (endast engelska)