Jesper har en civilingenjörsutbildning i bioteknik från Chalmers tekniska högskola. Intresset för att doktorera föddes under examensarbetet, då han under ett år ägnade sig åt hur AI och maskininlärning kunde användas för att underlätta behandling av antibiotikaresistens. Syftet med examensarbetet var att utveckla en modell som förutsäger provresultat och på så sätt kan förbättra kvalitet och snabbhet i sjukvårdens beslut för patienter i lägen där varje minut är viktig.
– Jag ser fram emot att få undersöka hur olika typer av data, exempelvis från genomik, proteomik och röntgen, kan komplettera varandra och hur analys av dessa data kan ge insikter som skulle kunna användas inom området ischemisk stroke. Första steget kommer att bli att undersöka blodbaserade biomarkörer, främst i form av proteiner, som förhoppningsvis kan informera utfall efter stroke på en individuell nivå.
Strokegruppen jobbar i nära samarbete med sjukvården och gruppen leds av Christina Jern, överläkare och professor vid avdelningen för laboratoriemedicin. Hon är också Jespers huvudhandledare.
Björn Andersson, en av Jespers bihandledare, är forskningsrådgivare vid Bioinformatics and Data Centre, en av Core Facilities forskningsinfrastrukturer vid Sahlgrenska akademin.
– När vi såg utlysningen från DDLS doktorandskola så kände vi att det passade perfekt för oss. AI och maskininlärning tillför nya möjligheter i vår forskning och det vill vi dra nytta av.
Fyra handledare är involverade, och de tillför var och en olika perspektiv. Björn har sin bakgrund inom matematik och statistik och stöttar Jesper med det tekniska i själva genomförandet samt dataanalys och tolkning. Tara Stanne, också hon forskare vid avdelningen för laboratoriemedicin, är liksom Björn bihandledare. Den fjärde handledaren är Markus Schirmer vid Massachusetts General Hospital och Harvard Medical School. Han har utvecklat databehandlingsprocesser, så kallade pipelines, som kan användas för att få fram olika typer av data från magnetkameraundersökningar av hjärnan hos patienter med ischemisk stroke. Dessa pipelines kommer Jesper att tillämpa för att få ytterligare data att jobba med.
– Det är en styrka att vi handledare har olika kompetenser och kan bistå Jesper med olika perspektiv i arbetet, säger Björn Andersson.
– Finansieringen från DDLS betyder allt. Den i sig har gett oss möjlighet att ha Jesper här som doktorand. Biomarkörerna vi letar efter tror vi kan hjälpa till med att identifiera vilka patienter som har sämst prognos för tillfrisknande och därför behöver fler insatser från vården. Om allt går bra hoppas jag att vi om fyra år har hittat biomarkörer eller åtminstone kandidater till biomarkörer som i förlängningen kan leda till förbättrad behandling av stroke-patienter. Ett tänkbart scenario skulle kunna vara att vi lyckas utveckla ett enkelt och snabbt blodprov som kan ge lika mycket information som i dagsläget kräver en magnetröntgen.
Två nya utlysningar är nu aktuella. För båda krävs en huvudhandledare från akademin. Sista ansökningsdag är 14 november, 2024