Bild
Johanna Lindbo
Foto: Johanna Hillgren
Länkstig

En pristagare som blottlägger människans sårbarhet

Publicerad

Författaren Han Kang tilldelas Nobelpriset i litteratur 2024, som den första pristagaren från Sydkorea. Litteraturvetaren Johanna Lindbo har skrivit en essä om Han Kangs roman Vegetarianen och även haft med den i undervisningen.
– Den väckte så mycket inspiration hos studenterna och det blev superfina läsningar.

Han Kang får priset för sin ”intensiva poetiska prosa, som konfronterar historiens trauman och blottlägger människans sårbarhet”. Den första av hennes böcker att översättas till engelska var romanen Vegetarianen, om en ung kvinna som vägrar äta kött och vilka konsekvenser det får för henne och hennes omgivning.

Boken blev Han Kangs internationella genombrott och vann det internationella Man Booker-priset 2016. Flera av hennes böcker har även översatts till svenska, däribland Levande döda, Vegetarianen, Den vita boken och Jag tar inte farväl (samtliga på Natur och Kultur).

Bild
Bokomslag
Foto: Natur & Kultur

Johanna Lindbo doktorerade i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet förra året och har skrivit en lång essä om Han Kangs Vegetarianen i den norska tidskriften Salongen, en nättidskrift för filosofi och idéhistoria.

– Jag blev så glad när jag hörde att Han Kang tilldelas Nobelpriset. Ganska ofta är det någon författare som man inte har läst men jag tror att relativt många faktiskt har läst Han Kang. Hon är också förhållandevis ung. Just Vegetarianen har jag läst extremt noga och väldigt många gånger, säger Johanna Lindbo.

Spännande lek med berättarpositioner

Lindbo håller med Svenska akademien i beskrivningen av Han Kangs språk som poetiskt och intensivt, som blottlägger sårbarheten hos människor.

– Det är så vackert skrivet att man nästan inte vet om det som händer i boken är vackert eller fruktansvärt. Hos mig väckte boken många funderingar om att ha rätten att äga sin egen berättelse. Den väckte så starka känslor och är så flytande och enkel att läsa – även om temat är tungt och svårfångat.

När man läst klart vet man som läsare inte riktigt vad som skett och vem som har berättat detta, menar Johanna Lindbo.

– Det är en spännande lek med berättarpositioner som skapar en osäkerhet hos läsaren. Det är svårt att veta vad som våld och sexualitet, friskt och sjukt.

Han Kang
Foto: Paik Dahum/Natur & Kultur

Feministisk ekokritik

Johanna Lindbos avhandling (2023) handlade om när det mänskliga slutar och det ”mer än mänskliga” börjar. Om landskap, människor, det mer än mänskliga och gränsdragningarna däremellan. Mot den bakgrunden är det kanske inte så konstigt att hon fastnade för just Han Kangs Vegetarianen, där kvinnan i romanen förvandlas till ett träd.

– Vegetarianen är väldigt tacksam att läsa ur ett feministiskt ekokritiskt perspektiv. När jag haft med den i undervisningen har den gett upphov till många diskussioner. Den är tacksam för att den handlar om femininitet och våld men också för det berättartekniska; vems blick och vems ord är det? Vad får vi veta och inte, och kanske framför allt: Vem har rätten att äga sin egen berättelse? Den ger så mycket att diskutera och skriva om.

Text: Johanna Hillgren

 

Läs mer

Johanna Lindbos essä i Salongen.no: Ekofeministiska sticklingar – om växtblivande i Han Kangs roman The Vegetarian

Om Lindbos avhandling Den sinnliga uppmärksamheten. Materiellt ekokritiska läsningar av svensk prosa från antropocen: Läsning med fokus på det "mer-än-mänskliga"