- Hem
- Aktuellt
- Hitta nyheter
- En tuff bostadsmarknad för studenter
En tuff bostadsmarknad för studenter
Att hitta en bostad i Göteborg som internationell student kan vara svårt. Att leta efter ett boende under den relativt korta perioden mellan antagningen och terminsstarten medan man själv är i ett annat land är inte en lätt uppgift, och bostadsmarknaden kan vara tuff.
I över ett decennium har Sveriges förenade studentkårer (SFS) genomfört en årlig undersökning av tillgängligheten på studentbostäder i svenska universitetsstäder. Sedan SFS började undersöka detta har resultaten visat på en brist på studentlägenheter och studentrum i de stora universitetsstäderna (Göteborg, Lund, Stockholm och Uppsala) vare år, och många andra städer har också haft tillkortakommanden inom det området. Enligt SFS är bostadssituationen för studenter i Sverige undermålig, och har varit det i åtminstone tio års tid.
Resultaten av undersökningen 2019 publicerades i augusti och Göteborg fanns bland de tolv rödmarkerade städerna, alltså de som vanligtvis inte kan erbjuda nya studenter en bostad under höstterminen. Varje år börjar omkring 12 100 nya studenter studera vid Göteborgs universitet, men i hela staden finns bara omkring 8900 studentlägenheter eller korridorsrum.
En annan undersökning som visar liknande resultat är International Student Barometer (ISB). Den undersöker internationella studenters helhetsupplevelse hos deltagande universitet. Undersökningen 2018 visar att Welcome Services på Göteborgs universitet är mycket uppskattade då de rankats som bäst i Europa och femte bäst i världen när det kommer till mottagning. När det kommer till bostäder är resultaten däremot avsevärt mycket dystrare.
Internationella studenter särskilt drabbade
Internationella studenter sitter i en särskilt svår sits, eftersom svenska studenter vanligen kan ställa sig i SGS Studentbostäders (som är den huvudsakliga förvaltaren av studentbostäder i Göteborg) kö tidigare. Bland de internationella studenterna har programstudenterna det svårare än vad utbytesstudenterna har, vilket märks i ISB-undersökningen. Förordningar i Sverige styr hur statliga myndigheter får äga och hyra ut lokaler och bostäder. Som ett statligt organ påverkas Göteborgs universitet av detta och kan lagligen bara erbjuda bostäder till utbytesstudenter.
Detta innebär att en del utbytesstudenter och alla programstudenter är tvungna att leta efter boende på egen hand och får leta efter andrahandskontrakt eller rum hos privata uthyrare på Facebook eller på den digitala marknadsplatsen Blocket.
Ett annat bra sätt att leta bostad är via Boplats. Före varje hösttermin arrangerar Boplats, tillsammans med Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola, informationsmöten för folk som är intresserade av att hyra ut lägenheter eller rum till internationella studenter, och arrangerar mingelträffar där bostadssökande internationella studenter och privata uthyrare kan träffas och lära känna varandra. Sofia Rosell, bostadskoordinator på Boplats, förklarar att många internationella studenter anländer i Göteborg utan att ha ordnat ett långvarigt boende.
— Trycket är väldigt högt i slutet av sommaren när terminen börjar. Då är det många studenter som har panik över situationen.
På Boplats håller de kontakten med både studenter och privata hyresvärdar och gör sitt bästa för att para ihop dem i lämpliga matchningar. Under de tidigare nämnda mingelträffarna händer det att vissa studenter och uthyrare kommer överens och skriver kontrakt direkt på plats.
Jag letade efter en bostad i omkring två månader innan jag hittade en
En student som lyckades ordna ett boende innan hon kom till Göteborg är Ophelia Fu, som har kommit från Shanghai för att läsa det engelskspråkiga programmet Strategic Human Resource Management and Labour Relations vid Göteborgs universitet. Hon ska ta en mastersexamen och kommer att stanna i två år. Eftersom hon inte var en del av ett utbytesprogram fick hon själv se till att ordna en bostad för sin vistelse.
— Jag sökte hos SGS men de sa att kötiden vanligtvis är omkring ett och ett halvt år.
Ophelia Fu vände då istället sin uppmärksamhet mot olika grupper på Facebook där privata hyresvärdar lägger upp annonser, och även Boplats och Blocket. Hon började leta efter boende i maj.
— Jag var noga med att kolla de olika Facebookgrupperna varje dag för att se om några nya annonser hade lagts upp.
I juli svarade hon på en annons som hon hittade på Facebook där hon mötte kriterierna och fick ett positivt svar från hyresvärden. Efter ett videosamtal nådde de en överenskommelse.
— Jag letade efter en bostad i omkring två månader innan jag hittade en.
Ny hyr Ophelia Fu ett rum i Kungsbacka. Hon har sitt eget badrum och gott om förvaringsutrymme. Även om pendlingen är lite lång så trivs hon mycket bra.
— Om jag betalade samma hyra, fast i centrala Göteborg, skulle jag få något mycket mindre för pengarna.
Ophelia Fu tror att det är viktigt hur man presenterar sig för potentiella hyresvärdar när man söker bostad, och att se till att använda sig av alla tillgängliga kanaler. Utöver Facebook, Boplats och Blocket hittade hon användbar information på andra hemsidor, till exempel Movetogothenburg.com.
— Vissa sajter finns bara på svenska men jag använde helt enkelt Google Translate.
Jag har haft tur
Dayane Proaño, som är från Ecuador, läser det internationella mastersprogrammet Information Technology and Learning på Utbildningsvetenskapliga fakulteten. Precis som Ophelia Fu var hon också tvungen att själva ordna ett boende innan hon anlände till Göteborg sent i augusti.
— Jag har haft tur. Jag vet att det har varit svårare för många internationella studenter att hitta någonstans att bo.
Efter att ha hört att det kan vara tufft att hitta bostad i Göteborg bestämde sig Dayane Proaño för att inte vara kräsen i sin jakt på ett rum att hyra. Hon letade, huvudsakligen via Boplats, och svarade på alla annonser hon såg oavsett var i Göteborg rummen som skulle hyras ut var belägna.
— Jag svarade sammanlagt på omkring 20 annonser.
När hon hittade ett rum att hyra låg det i Bergsjön, i östra Göteborg. Hon trivs även om hon inte skulle ha någonting emot att bo lite närmre sin fakultet. Hennes hyresvärd hyr regelbundet ut rum till studenter och Dayane Proaño bor tillsammans med två andra studerande, varav en kommer från Nederländerna och en från Rwanda.
— Det är trevligt att det alltid finns någon att prata med och jag har inte känt mig ensam sen jag kom hit.
Publicerades första gången 24 oktober 2019