Bild
Aquaculture site
Foto: Kristoffer Stedt & Thanh Nguyen Duc
Länkstig

Forskar på laxens hudhälsa för att främja hållbar laxodling

De största utmaningarna inom laxodlingsnäringen är fiskens hälsa och att odla på ett hållbart sätt, där laxlus och hudsjukdomar påverkar både fiskens välfärd och odlingens effektivitet. Forskaren Darragh Doyle, vid Göteborgs universitet och Swemarc, berättar om sitt Formas-finansierade forskningsprojekt, som syftar till att förbättra laxens hudhälsa och undersöka hur klimatförändringar påverkar fiskhälsan.

Vad är målet med ditt forskningsprojekt?

- Den största utmaningen för en hållbar utveckling av laxodlingsindustrin är fiskens hudhälsa. Problem som laxlus, metoder för att bekämpa dem, samt infektionssjukdomar som vintersår, är faktorer som påverkar huden negativt. Dessa problem leder till sämre välbefinnande för fisken och är bland de främsta orsakerna till att odlad lax dör.

- I vårt projekt kommer vi att undersöka hur dessa stressfaktorer påverkar hudens funktion och motståndskraft. Vi kommer också att titta på hur olika miljöförhållanden, som temperatur, kan förvärra eller mildra problemen. Att förstå hur stress påverkar huden är det första steget för att kunna hantera dessa utmaningar. Vårt mål är att fylla denna kunskapslucka och bidra till mer hållbara odlingsmetoder, som leder till bättre fishälsa och ökat välbefinnande för laxen.

Vilka utmaningar ser du framför dig och hur planerar du att hantera dem?

- Projektet kräver utveckling av nya metoder för att mäta hudens funktion och motståndskraft. Det kan alltid uppstå oväntade utmaningar när man arbetar med att ta fram nya metoder. Men vi har ett expertteam med lång erfarenhet inom fiskfysiologi och laxodling och vi använder flera olika tillvägagångssätt för att mäta fishälsa och välfärd. I det här projektet kommer jag att samarbeta med Dr Christian Karlsen på NOFIMA och Dr Samantha Bui på Havforskningsinstituttet i Norge. Med den expertis som finns i projektet känner jag mig säker på att vi kan hantera de utmaningar som uppstår.

Vilken påverkan har din forskning på samhället?

- De nuvarande metoderna inom laxodling är inte helt förenliga med den ökande efterfrågan på hållbar och etisk sjömat. Detta projekt kommer att bidra till att utveckla bättre styrningsstrategier för norska laxodlingar, vilket i sin tur leder till ett mer etiskt och hållbart produktionssätt.

- Även om projektet främst fokuserar på atlantlax, kommer många av de resultat och den kunskap som tas fram också att vara användbara för odling av laxfisk i Sverige. Förståelsen för hudhälsa och välfärdsutmaningar är särskilt viktig just nu, eftersom Sverige är på väg att utveckla landbaserat vattenbruk. I projektet kommer jag också att simulera framtida klimatförändringar och deras påverkan på hudhälsa för att bättre förstå hur fiskhälsa och vattenbruk kan påverkas av ett förändrat klimat.

Mer information

Projekttitel: "Lösningar på den krisande hudhälsan i laxodlingar"
Projektstorlek: 6 092 772 SEK
Finansiär: Formas, Projektbidrag för forskare tidigt i karriären 4-7 år