Bild
Personer ombord på R/V Skagerak
Forskningsprogrammet C2B2 samlar aktörer inom den havsbaserade ekonomin. I förra veckan genomfördes forskningsprogrammets första årliga testdag till havs med R/V Skagerak.
Foto: Majk Zanqrelle
Länkstig

Forskningsprogrammet som skapar samarbete kring havet

Publicerad

Mistra Co-Creating Better Blue (C2B2) är ett forskningsprogram där marina aktörer ska arbeta tillsammans för ett mer öppet, hållbart och demokratiskt nyttjande av havet. I förra veckan samlades ett tjugotal av deltagarna för en testdag till havs med forskningsfartyget R/V Skagerak.

Utbyggnad av havsbaserad vindkraft och olika metoder för insamling av havsdata var i fokus när C2B2 genomförde sin första årliga Offshore Test Day.

–  Vi har tittat på både beprövade och innovativa metoder för att samla in data. Det här är ett tillfälle att knyta samman det vi gör inom teknik och innovation i C2B2 med de behov av data som deltagarna i programmet har, säger Torsten Linders, programchef för C2B2.

Bland annat testades ett litet observatorium som ska kunna strömma video av livet under ytan, passiva hydrofoner för att mäta hur det låter på olika djup och ett multistråle-ekolod för att detaljerat mäta botten eller hitta saker i vattnet.

Hydrofon förbereds.
Besättningen på R/V Skagerak förbereder hydrofonen som ska spela in undervattensbuller.
Foto: Majk Zanqrelle

Representanter från forskningsorganisationer och företag deltog i testdagen, varav flera kom från vindkraftsindustrin. En av de som var med var Emelie Wallenstein från OE Systems, som utvecklar vågkraftverk som ska kunna kopplas direkt eller parallellt med vindkraftverk till havs.

Vi är här för att lära oss och se hur olika typer av mätningar går till. Den här dagen har varit jättebra för det. Vi jobbar med vågenergilösningar och har behov av att se bottenförhållanden, våghöjd och vågperiod för att veta vilka förhållande och förutsättningar som gäller för potentiella installationsplatser, säger hon.

Samlar aktörer från olika marina sektorer

Forskningsprogrammet C2B2 samlar företag, myndigheter och civilsamhälle inom den havsbaserade ekonomin. Allt fler aktörer har behov av att använda havet för bland annat fiske, transporter, energiutvinning, turism, vattenbruk och fiskodling. Genom att stimulera till samarbete mellan de olika marina aktörerna är syftet med programmet att ta fram en hållbar förvaltning och styrning av den blå ekonomin.

–  Det blir trängre och trängre där ute, och och mer och mer förväntningar på vad havet ska leverera. Jag hoppas att vi ska lyckas befästa att det är genom samarbete vi tar fram förvaltning och styrning av den havsbaserade, blå ekonomin. Samskapandet – co-creation – är inte bara ett snyggt exempel som vi gör i det här programmet, utan vi hoppas att det ska bli normen, säger Torsten Linders.

Hydrofon förbereds.
Sophia Hallberg från företaget Zephyr hade med en hydrofon för att spela in undervattensbuller.
Foto: Majk Zanqrelle

Sophia Hallberg från Zephyr Renewable, som arbetar med att utveckla havsbaserade vindkraftsparker i Skagerrak, deltog också under testdagen.

–  Vi som är här idag har olika bakgrunder men ett gemensamt intresse i havet. Vi behöver utbyta kunskap med varandra för att kunna samexistera i havet. Vi har bara ett hav och vi behöver bevara det, säger hon.

Text: Hanna Wedel

Fakta om C2B2

Forskningsprogrammet Mistra Co-Creating Better Blue startade hösten 2023 och i oktober 2024 ska det huvudsakliga samarbetet mellan marina aktörer dra igång. Arbetet sker inom tre så kallade LivingLabs knutna till Sveriges tre havsbassänger; Bottniska viken, Egentliga östersjön och Kattegatt-Skagerrak.

I LivingLabs får representanter från näringsliv, myndigheter och civilsamhället möjlighet att utveckla samarbete i en verklig miljö, genomföra experiment och testa innovationer, för att kunna ta fram en gemensam vision för hur man kan förvalta havsområden på ett hållbart sätt.

Mistra Co-Creating Better Blue samlar elva forskningsorganisationer och 25 marina aktörer från industri och offentlig sektor. Göteborgs universitet står värd. Mistra har finansierat programmet med 50 miljoner kronor fördelat över fyra år.