Länkstig

Fortsatt stor könspolarisering i EP-valet 2024

Publicerad

Könsskillnaderna i partival i riksdagsvalet 2022 var historiskt stora. Resultat från Europaparlamentsvalet 2024 visar att det fortsatt är stora skillnader mellan män och kvinnor när det gäller vilket parti de väljer att rösta på.

Resultat från valundersökningarna har visat på stora skillnader mellan män och kvinnor när det gäller partival och ideologisk vänster-högerposition i de senaste valen. Män och kvinnor har aldrig röstat så olika som de gjorde i riksdagsvalet 2022. Men skillnaderna i partival mellan män och kvinnor visar sig vara ännu större i Europaparlamentsvalet 2024.

I en ny rapport från Valforskningsprogrammet undersöks könsskillnader i attityder och väljarbeteende i samband med Europaparlamentsvalet 2024. Resultaten har tagits fram från Europaparlamentsvalundersökningen 2024 och baseras endast på de väljare som röstade i Europaparlamentsvalet. 

Rapporten visar återigen på ett tydligt könsmönster i partival. Summerar man könsskillnaderna för samtliga partier plus övriga partier visar sig könsskillnaden totalt sett vara större än för riksdagsvalet 2022. Speciellt tydliga könsskillnader finns bland Sverigedemokraternas och Miljöpartiets väljare. Till exempel har Sverigedemokraterna en klar övervikt manliga väljare (11 procentenheter) medan Miljöpartiet har en nästan lika stor övervikt kvinnliga väljare (10 procentenheter). Skillnaden mellan män och kvinnor i partival är dessutom ännu mer tydlig i de yngre åldersgrupperna. Störst könspolarisering syns i åldersgruppen 18-25 år. I gruppen kvinnor 18-25 år röstade till exempel 27 procent på Miljöpartiet, medan i gruppen män 18-25 år röstade 21 procent på Sverigedemokraterna. 

Stapeldiagram över mäns och kvinnors partival i Europaparlamentsvalet 2024. Resultat beskrivs i brödtext.
Partival i Europaparlamentsvalet 2024 bland män och kvinnor (procent). Källa: Europaparlamentsvalundersökningen 2024

Både manliga och kvinnliga väljare ser positivt på EU

Bland de som röstade i Europaparlamentsvalet är det ganska små skillnader mellan gruppen kvinnor och gruppen män när det gäller inställning till EU. Den lilla skillnaden som finns pekar däremot på en något mer positiv inställning hos kvinnliga väljare. Eftersom resultaten baseras på de som röstade i valet går det inte att dra slutsatser om hela befolkningen. Generellt är de som avstod från att rösta mycket mindre positiva till EU jämfört med de som röstade i Europaparlamentsvalet.

Rapporten är publicerad på Valforskningsprogrammets hemsida och nås här:

Könsskillnader bland svenska väljare i Europaparlamentsvalet 2024 

Europaparlamentsvalundersökningen 2024

Europaparlamentsvalundersökningen 2024 var den 31a nationella valundersökningen som genomfördes av Valforskningsprogrammet.

Undersökningen skickades ut till ett slumpmässigt urval av 10 000 personer i samband med Europaparlamentsvalet den 10 juni 2024.

Undersökningen genomfördes i två editioner och innehöll frågor som bland annat rör nyhetskonsumtion, politiskt intresse, partival, partianhängarskap, ideologisk vänster-högerposition, åsikter om politiska sakfrågor och inställning till EU.