Med Sten-Olof Palm-stipendiet i bagaget har Handelshögskolans Astrid Hansson tagit sig an en spännande praktikroll på Swedish-American Chamber of Commerce. Hon delar med sig av sina erfarenheter, skillnaderna mellan arbetskulturer och livet i USA:s huvudstad.
Sten-Olof Palm-stipendiet kan sökas av studenter på Handelshögskolan. Mer information finns längst ner på sidan. Ansökan är öppen redan nu!
Vad har du för arbetsuppgifter på SACC-USA?
– Som Business Development and Member Services Trainee på SACC-USA fokuserar jag på att stärka relationerna mellan de regionala kamrarna och våra företagsmedlemmar, samt identifiera nya affärsmöjligheter och skapa nätverksmöjligheter genom event. Vi anordnar vanligtvis tre flaggskeppsevent per år: Transatlantic Day, Executive Forum i Washington D.C. och årsmötet SACC Summit, som i år hölls i Chicago, Illinois.
Just nu är vi fullt fokuserade på Transatlantic Day, som kommer att äga rum i både Stockholm och Göteborg i februari.
För svenska företag som vill etablera sig eller expandera sin närvaro på den amerikanska marknaden innebär min roll att organisera handelsdelegationer, ofta i samarbete med de regionala kamrarna. Ett stort ansvarsområde för mig är projektledning, vilket jag tycker är både spännande och givande. Jag assisterar även SACC-USA:s VD, Karin Hammar, med organisationens operativa arbete, vilket inkluderar hantering av kommunikation och dokumentation för SACC-USA:s styrelse och exekutiva kommittéer.
Dessutom arbetar jag deltid med en av SACC-USA:s regionala kammare i Ohio, där jag rekryterar företag som medlemmar, planerar event och sköter sociala medier. Just nu förbereder jag inför ett kommande julevent som jag även kommer att delta i på plats.
Vad gör ni på SACC-USA och hur många arbetar där?
– SACC-USA består av ett team med sju trainees och vår VD, Karin Hammar. Vi delar kontor med SACC-DC, Washington D.C:s regionala kammare, där Anna Wramner är VD tillsammans med tre praktikanter.
SACC-USA fungerar som paraplyorganisation för 20 regionala handelskammare i USA, vilka tillsammans utgör det största svenska affärsnätverket i landet med över 1200 medlemmar. Målet är att främja handel mellan Sverige och USA.
Vi hjälper också svenska företag att etablera sig och växa på den amerikanska marknaden. Utöver detta stödjer vi de regionala kamrarna, organiserar handelsdelegationer, planerar evenemang och arrangerar årsmöten.
Har du hittat några favoritplatser i Washington?
– Jag älskar verkligen Washington D.C. som stad och är väldigt positivt överraskad då jag aldrig hade varit här innan jag flyttade hit. En favoritplats för mig är stadsdelen Georgetown,
området där kontoret ligger. Där finns det många mysiga restauranger och caféer samt shopping. En rutin för oss har även blivit en löprunda runt The Mall där Vita huset, Washington-monumentet, Lincoln memorial och Kapitolium alla är belägna.
Det händer alltid en mängd aktiviteter i staden, vilket innebär att det alltid finns mycket att upptäcka och delta i. Några personliga favoriter är att gå till Dupont Circle Farmers Market och Georgetown vintage Flea Market. Washington ligger även väldigt bra beläget vilket innebär att det finns mycket att utforska i närområdet för helg- eller weekendresor.
Hur bor du och hur var det att hitta boende?
– Jag bor i en lägenhet med två amerikanska tjejer i området Foggy Bottom. Det ligger centralt, och jag har bara 15 minuters promenad till jobbet.
Det kan vara utmanande att hitta ett centralt boende till ett rimligt
pris men det finns väldigt många alternativ. Jag hittade mitt boende genom en facebookgrupp, så mitt tips är att gå med i så många grupper som möjligt och vara aktiv och skriva i alla.
Eftersom priserna är högre i Washington D.C. än i Sverige är det vanligt att flera personer delar på en lägenhet eller ett hus, men det är också ett superbra tillfälle att lära känna nya personer i staden.
Vilka skillnader har du märkt mellan att arbeta i USA och Sverige?
– En stor skillnad är mingelkulturen. Här är det mycket lättare att nätverka och knyta nya kontakter, och att byta visitkort är standard. Kontakter är en central del av affärslivet här.
Det är också spännande att arbeta i en så internationell miljö, där vi möter människor från hela världen.
Tips till andra som vill testa på att arbeta i USA?
– Mitt främsta råd är att våga åka och inte tänka för mycket på allt det praktiska – det löser sig! Jag har lärt mig så mycket, både professionellt och privat, och det här har verkligen varit en fantastisk möjlighet.
Vi på Handelshögskolan och Centre for Retailing är stolta över våra studenter och deras framgångar. Astrid Hansson är ett utmärkt exempel på hur Sten-Olof Palm-stipendiet kan skapa möjligheter för värdefulla erfarenheter och personlig utveckling.
Vi önskar Astrid varmt lycka till i hennes fortsatta arbete på SACC-USA och ser fram emot att höra mer om hennes resa framöver.
Om Sten-Olof Palm stipendium
Göteborgs Köpmannaförbund utlyser ett individuellt stipendium för studenter inom området företagsekonomi på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet och med särskilt intresse för handeln. Stipendiet omfattar två delar, dels ett års praktikplats vid Swedish American Chambers of Commerce Inc. www.sacc-usa.org, i Washington D.C., paraplyorganisationen för 19 regionala kammare runt om i USA, och dels ett stipendiebelopp som avser täcka levnadsomkostnader under praktikperioden