Bild
En grupp seniorer deltar i föreläsning
Foto: Lovisa Aijmer
Länkstig

Från opera till välmående: Kulturens roll i äldreomsorgen

Publicerad

Från forskning vet vi att kultur kan vara en nyckel till bättre hälsa och välbefinnande, särskilt för äldre. Under en föreläsning på Institutionen för vårdvetenskap och hälsa fick seniorer från Mölndal lära sig mer om hur musik och digital kultur kan stärka både kropp och själ genom forskningsresultat och inspirerande exempel från äldreboenden.

Institutionen för vårdvetenskap och hälsa välkomnade nyligen ett tjugotal seniorer från Mölndal för en inspirerande föreläsning om kopplingen mellan kultur och hälsa. Deltagarna var med i en kulturkurs arrangerad av Mölndals kommun med syfte att stärka äldres välmående och de fick denna dag ta del av forskningsinsikter från forskarna Helle Wijk, Anastasia Silverglow och Zahra Ebrahimi

Vårdmiljöns många dimensioner: Mer än bara det fysiska

Helle Wijk inledde dagen med att belysa vårdmiljöers betydelse för hälsa, där hon betonade att vårdmiljö inte enbart handlar om fysisk miljö utan i allra högsta grad om psykosociala aspekter. Med exempel från pågående forskning visade hon hur brett ämnet är och hur kultur kan vara del av en vårdmiljö och hur det kan integreras för att stärka hälsa och välbefinnande.

Musik som medicin för kropp och själ

Bild
Zahra Ebrahimi
Zahra Ebrahimi, Helle Wijk och Anastasia Silverglow var värdar för evenemanget
Foto: Lovisa Aijmer

Zahra Ebrahimi och Helle Wijk presenterade också projektet Digitala kulturmöten inom musik för existentiell hälsa. Projektet har bland annat låtit äldreboenden ta del av digitala operaföreställningar vilket följts upp med intervjuer med deltagarna. Forskarna vittnade om att musiken tydligt hade en positiv inverkan på både kognition och emotionellt välmående – minnesfunktioner, depressionssymtom och allmän stimulans förbättrades.

Göteborgs Symfoniker deltog också i projektet genom att skicka musiker till äldreboenden, vilket skapade unika konsertupplevelser för dem som inte kan ta sig till konserthuset.

Kulturens kraft

Helle Wijk lyfte fram kulturens betydelse för existentiell hälsa och refererade till WHO:s definitioner inom området. Hon beskrev hur musik och konst kan skapa lugn, glädje och väcka minnen till liv – något som har fått flera äldreboenden att anordna egna kulturaktiviteter.

Föreläsningen avslutades med en engagerad frågestund där åhörarna delade egna erfarenheter och reflektioner.

– Dagen blev en påminnelse om hur viktigt det är att diskutera och reflektera över tillgång till kultur, särskilt för äldre, och också betydelsen av universitetens tredje uppgift, att nå ut och ha en aktiv dialog med det omgivande samhället säger Helle Wijk,