Bild
Göran bergström vid avbildningsmaskin CT
Foto: Johan Wingborg
Länkstig

Generös gåva blir starten för klinisk hjärtstudie

Publicerad

Ett oväntat samtal gav Göran Bergström grundplåten för en klinisk studie om ett nytt screeningverktyg för att tidigt upptäcka förträngningar i hjärtat. Samtidigt ville donatorn också ge medel till Magnus Gissléns forskning inom infektion.

När växeln kopplade fram samtalet och damen i luren berättade att hon ville bidra till forskningen om ”hjärtats mammografi” var Göran Bergström först avvaktande. En privatperson som ville donera pengar direkt till hans forskning? Det är något ovanligt. Men det dröjde inte länge innan han insåg att det var på allvar. Damen hade läst om forskningen och ville bidra till dess utveckling.

– Jag trodde först att någon skojade med mig. Men hon visade sig vara mycket påläst. Hon var kärnfull och rak på sak när hon sade att hon tyckte att forskningen var bra och viktig, och att hon ville hjälpa till, säger Göran Bergström, som är professor i klinisk fysiologi på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, och även överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Grundplåt för klinisk prövning

”Hjärtats mammografi” var ett begrepp han använt i en intervju i Göteborgs-Posten. Termen passar väl in på en studie som än så länge är på idéstadiet, en klinisk prövning där personer i övre medelåldern ska få svara på en webbaserad enkät om sin hjärtkärlrisk, och där de som bedöms ha en hög sannolikhet för förträngningar i hjärtat kallas in till en röntgenundersökning. De som då visar sig ha förträngingar ska också behandlas för dessa.

Bild
[none]
Göran Bergström
Foto: Johan Wingborg

– Vi satt just och funderade på hur vi skulle kunna få ihop de 30 miljoner som behövs för att finansiera hela vår kliniska studie, så ringde hon och skänkte en miljon direkt – då måste vi ju hitta resten av medlen så att vi kan förverkliga studien, säger Göran Bergström.

Studien kommer behöva omfatta minst 6000 slumpvis utvalda personer i den grupp som använder screeningverktyget, och en lika stor kontrollgrupp för jämförelse.

En ovanlig donation

Innan samtalet var slut nämnde damen att hon även vill ge medel till Magnus Gissléns forskning inom infektionsmedicin och antimikrobiell resistens. Göran Bergström förmedlade kontakt, och kort därefter var det klart: en miljon kronor vardera skulle skänkas till de båda forskningsprojekten.

Att privatpersoner skänker så stora summor till riktade forskningsområden är mycket ovanligt. Vanligtvis sker donationer genom testamenten, och det finns sällan möjlighet att i förväg diskutera hur pengarna ska användas. Denna gåva visar att det finns privatpersoner som aktivt vill stödja specifik forskning och ta direkta initiativ för att främja vetenskapliga genombrott.

Bild
[none]
Magnus Gisslén
Foto: Gunnar Jönsson

Både professor Göran Bergström och professor Magnus Gisslén har nu kunnat tacka donatorn personligen.

– Det är en fantastisk gåva och vi är oerhört tacksamma. Det här bidrar till forskning som kan leda till verkliga förändringar inom hjärtsjukvården, säger Göran Bergström.

Den anonyma donatorn uttrycker också sin glädje över att pengarna kan komma till nytta: ”Jag är glad att kunna bidra till forskning som kan göra skillnad.”