Gräsrotsrörelser kan driva på klimatomställningen – viktigt med rätt stöd från kommunen
Lokala och småskaliga rörelser som jobbar med exempelvis matsvinn och cykelreparationer kan engagera många medborgare och bidra till klimatomställningen. Men för att frodas behöver de lösa tyglar och självständighet, samtidigt som myndigheter och kommuner erbjuder stöd. Det menar forskare från Göteborgs universitet som undersökt gräsrotsrörelser i Göteborg och Berlin.
Forskarna i projektet har genomfört runt 70 intervjuer med centrala personer inom gräsrotsinitiativ för förnybar energi, mobilitet i städer, konsumtion och livsmedel, samt med tjänstepersoner som arbetar med dessa frågor. Man har också besökt många gräsrotsinitiativ och sett deras verksamheter, samt tagit del av hemsidor och dokument.
Förklaring av begrepp:
Gräsrotsinitiativ för hållbar utveckling är nätverk av engagerade personer och organisationer som arbetar fram nya lösningar på hållbarhetsproblem. Deras unika bidrag till klimatomställningen är förmågan att skapa social sammanhållning och främja alternativa och innovativa försörjningsformer.
Många är ”ledarlösa” med icke-hierarkiska beslutsprocesser och kräver nödvändigtvis inte formellt medlemskap, medan andra har formen av mer traditionella föreningar.
Exempel på olika initiativ som forskningsprojektet tittat på:
Cykelkök
En cykelverkstad öppen för alla där deltagarna får tillgång till verktyg och reservdelar gratis eller till en låg avgift och kan tipsa varandra och få vägledning av volontärer med att reparera sin cykel.
Cykelinitiativ
Aktivistnätverk eller mer traditionella föreningar som på olika sätt främjar mer cykling, främst i storstäder.
Energikooperativ
Ekonomiska föreningar som investerar i och driver anläggningar för förnybar energi såsom vindkraftverk eller solpanelsparker.
Fixotek
En öppen lokal för att laga, låna, byta och reparera olika slags prylar.
Solidariska kylskåp
Nätverk som tar vara på mat som annars skulle ha slängts och delar detta med allmänheten.