Bild
En kvinna sitter på en parkbänk i en grönområde i en stad.
Foto: Alexander Shapovalov_Mostphotos
Länkstig

Från grönska till hälsa: seminarium på Stadsbiblioteket belyser vikten av åldersvänliga städer

Publicerad

Forskning visar att gröna utemiljöer i staden har en hälsofrämjande effekt på seniorers välmående och att grönskan kan inverka på deras möjlighet att delta i samhället. 22 oktober samlas forskare, seniorer, trädgårdsmästare och stadsarkitekt på Stadsbiblioteket i Göteborg för att diskutera hur utformningen av staden kan bli mer åldersvänlig.

I takt med att vårt klimat förändras ökar värmeböljor i staden – och det inverkar på äldres mående och livsvillkor.  

– I seminariet ”Gyllene år i gröna städer” kommer forskare inom hälsovetenskap, åldrande, naturvetenskap, arkitektur och samhällsbyggnad att presentera resultat från studier som är viktiga för både äldre personer och tjänstemän i staden som arbetar med samhällsplanering, säger Fredrik Lindberg, professor i geografi vid Göteborgs universitet och en av de medverkande forskarna.  

Studierna handlar om betydelsen av naturkontakt och hälsofrämjande utemiljöer på vård- och omsorgsboenden, hur äldre personer påverkas av värmeböljor, vilken effekt grönska har på stadklimatet och inte minst äldre personers egna erfarenheter av bra och dåliga utemiljöer i staden.  

I seminariet deltar ”Åldersvänliga Göteborg”, ett globalt stadsutvecklingsarbete med målet att göra Göteborg till en bättre plats att åldras på. Eftermiddagen avslutas med ett panelsamtal med stadsarkitekt Björn Siesjö, stadsträdgårdsmästare Johan Rehngren, tidigare ordförande för seniororganisationen SPRF, Jöran Rubensson, Helle Wijk, professor i omvårdnad och Susanne Gustavsson, docent i arbetsterapi. Temat för samtalet är ”Hur når vi målen om gyllene år i gröna städer?” 

Seminariet ”Gyllene år i gröna städer” är kostnadsfritt och öppet för alla. Det riktar sig i första hand till äldre personer men också tjänstemän, bransch- och intresseorganisationer.  

Evenemanget är ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Chalmers, Jönköping University Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Umeå universitet, Göteborgsregionen och Göteborgs Stad.  

För mer information, vänligen kontakta: 

Fredrik Lindberg, professor i geografi, Göteborgs universitet, e-post fredrik@gvc.gu.se, mobil: 0766-18 26 06 

TEXT: JENNY MEYER DANEBACK

 

Mer om seminariet "Gyllene år i gröna städer"

När: 22 oktober kl. 13:00 – 16:30 (med paus för fika) 
Var: Stadsbiblioteket Göteborg, Hörsalen 
Program: https://www.gu.se/evenemang/gyllenear 
Anmälan: Ingen anmälan krävs. Först till kvarn gäller. 
Kostnad: Gratis