Bild
Bandklippning vid invigningen av Hälsovetenskapligt centrum med Janette Olsson, ordförande (S) i regionens strategiska hälso- och sjukvårdsnämnd, Henrietta Arwin, Regionhälsan, Jan Borén, Institutionen för Medicin, och sjukvårdsminister (KD) Acko Ankarberg Johansson. För fanfaren stod trumpetare Jan-Anders Bjerger.
Foto: Björn Larsson Rosvall
Länkstig

Hälsovetenskapligt centrum invigt av sjukvårdsministern

Publicerad

”Håll i, patienterna kommer att tacka er framöver”. Det sa sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson vid invigningen av nya Hälsovetenskapligt centrum i Göteborg. Bakom satsningen står Göteborgs universitet och Västra Götalandsregionen.

Det var trumpetare Jan-Anders Bjerger som inledde invigningen med stycket Trumpet Tune av tonsättaren John Stanley, en stilfull start på tisdagens ceremoni där sjukvårdsministern och företrädare för berörda verksamheter höll tal och presentationer inför en publik på cirka 300 personer.

Parterna inom Hälsovetenskapligt centrum (HVC) håller på att göra sig hemmastadda i lokalerna, tidigare Geovetarcentrum vid Wavrinskys plats i Göteborg. HVC blir ett delcampus i Campus Medicinareberget. En av initiativtagarna är Ronny Gunnarsson, professor i allmänmedicin på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Ronny Gunnarsson, Institutionen för medicin, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.
Foto: Björn Larsson Rosvall

– Det har redan hänt att jag sitter och lunchar eller fikar med folk som jag normalt aldrig träffar och plötsligt upptäcker vi att vi har beröringspunkter. Det har redan lett till olika samarbeten och det kommer bara att fortsätta, säger han.

Smältdegel och livräddare

Folkhälsa och primärvård står i fokus för HVC. Återkommande begrepp i invigningstalen var samarbete, synergieffekter, innovation och implementeringar i vården. Ceremonin leddes av Maria Åberg, specialistläkare och professor i allmänmedicin på Sahlgrenska akademin. Bland talarna fanns Jan Borén, professor och prefekt på Institutionen för medicin.

Jan Borén, prefekt på Institutionen för medicin, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.
Foto: Björn Larsson Rosvall

– Här finns alla förutsättningar att göra stordåd. Det här är en smältdegel för vad som ska komma och en jätteviktig del för att upprätthålla kvaliteten på läkarprogrammet i Göteborg, sa han.

Henrietta Arwin, Regionhälsan, Västra Götalandsregionen.
Foto: Björn Larsson Rosvall

Henrietta Arwin, direktör för Regionhälsan i Västra Götalandsregionen och specialistläkare, lyfte värdet av forskning för en sjukvård i omställning:  

– Forskning räddar liv, forskning söker ny kunskap. Forskning, utveckling och implementering av nya arbetssätt och metoder hjälper oss att göra rätt prioriteringar och ställa om vården, sa hon.

Verksamheterna som samlas på HVC är från Göteborgs universitet: Avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa på Institutionen för medicin vid Sahlgrenska akademin samt Svensk nationell datatjänst (SND). Från Västra Götalandsregionen samlas Allmänmedicinskt centrum, FoU Göteborg och Södra Bohuslän, Primärvårdens utbildningsenhet och Socialmedicinskt centrum.   

Elisabeth Strandhagen, Svensk nationell datatjänst (SND) vid Göteborgs universitet.
Foto: Björn Larsson Rosvall

Elisabeth Strandhagen, biträdande föreståndare på SND vid Göteborgs universitet, betonade målen om ett mer öppet vetenskapligt system för forskningens och samhällets bästa:

– Vi hörs och vi ses, vi ska se till att det blir diskussioner om forskningsdata och öppen vetenskap på Hälsovetenskapligt centrum, sa hon.

Acko Ankarberg Johansson, sjukvårdsminister.
Foto: Björn Larsson Rosvall

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson beskrev HVC som en kraftsamling för Sverige, och valde i sitt tal att rikta ett tydligt tack till alla som jobbar för hälso- och sjukvården.

– Vården är väsentlig i ett gott samhälle. Inte bara för att jag behöver vård när jag blir sjuk utan också för att den skapar tillit till samhället. Om det finns en sjukvård som man vet är behovsstyrd, som alla får, som är jämlik, då skapas kittet som vi behöver i samhället och som skapar trygghet, sa hon.

Amanda Niklasson, snart doktorand på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.
Foto: Björn Larsson Rosvall

En av besökarna vid invigningen var Amanda Niklasson, ST-läkare på Sotenäs vårdcentral, som snart skrivs in som doktorand på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet:

– Det har varit en fantastisk och högtidlig invigning. Hälsovetenskapligt centrum blir ett lyft för allmänmedicin! Det blir en bra mötesplats, också för mig som jobbar mer perifert i regionen.

Tine Högberg, universitetsadjunkt på Avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa vid Sahlgrenska akademin.
Foto: Björn Larsson Rosvall

Tine Högberg, universitetsadjunkt vid Avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa:

– Det känns jättebra! Att vi nu flyttar ihop i Hälsovetenskapligt centrum underlättar kontakterna med kollegor inom Västra Götalandsregionen, och kommer ge oss ett ännu tätare samarbete.

Magnus Simrén, professor och prodekan på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.
Foto: Björn Larsson Rosvall

Magnus Simrén är professor och prodekan på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet:

– Det är ett festligt tillfälle och det är roligt att se den stora uppslutningen! Hälsovetenskapligt centrum är en efterlängtad kraftsamling inom forskning och utveckling, där närhet mellan akademi och sjukvård är så betydelsefull. Satsningen ligger också rätt i tiden för vårt läkarprogram, där det nya läkarprogrammet får ökat fokus på primärvård, och för hälso- och sjukvården, som fortsätter utvecklingen av den nära vården.

Maria Åberg, professor vid Institutionen för medicin, är en av de drivande bakom HVC. Hon agerade moderator vid invigningen där ballonger, bubbel och bakelser bidrog till feststämningen.
Foto: Björn Larsson Rosvall
Foto: Björn Larsson Rosvall
Verksamheter på Hälsovetenskapligt centrum (HVC)

Avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa (GU) ger kurser som ingår i läkarprogrammet, fristående kurser på avancerad nivå, uppdragsutbildningar samt internationella masterprogram med studenter från hela världen (inriktning folkhälsovetenskap, global hälsa respektive tillämpad biostatistik). Avdelningens forskning omfattar allmänmedicin, socialmedicin, samhällsfarmaci, ljudmiljö och hälsa, biostatistik, global folkhälsa, arbets- och miljömedicin, hälsoekonomi med mera.

Svensk nationell datatjänst, SND (GU) är en nationell forskningsinfrastruktur för forskningsdata inom alla ämnesområden med huvuduppgift att stödja tillgänglighet, bevarande och återanvändning av forskningsdata och relaterat material. Med ett nätverk av närmare 40 svenska lärosäten med flera arbetar SND för att förverkliga det nationella målet om omställningen till ett öppet vetenskapssamhälle. SND drivs av ett konsortium av nio lärosäten och Göteborgs universitet är värdorganisation.

Allmänmedicinskt centrum (VGR) ansvarar för den verksamhetsintegrerade utbildningen på vårdcentral i läkares grundutbildning. Vid centrumet bedrivs även allmänmedicinsk forskning.

FoU Göteborg och Södra Bohuslän (VGR) stödjer forskning, utveckling och innovation i primärvården och den nära vården samt ger en kurs vetenskapligt förhållningssätt.

Primärvårdens utbildningsenhet (VGR) stödjer den kliniska utbildningen i VGR för vårdutbildningar inom primärvården, både grund- och vidareutbildningar. Grundutbildningar innefattar många olika vårdprofessioner: sjuksköterskor, fysioterapeuter, dietister med flera. Vidareutbildningar innefattar AT, BT och ST i allmänmedicin för läkare och PTP på vårdcentral för psykologer. Inom enhet finns också kursverksamheten Allmänläkarkurser som utvecklar och ger kurser för ST-läkare i allmänmedicin som i huvudsak förläggs i de nya utbildningslokalerna.

Socialmedicinskt centrum (VGR) vid Regionhälsan.