Bild
Donald Trump och Kamala Harris
Donald Trump och Kamala Harris
Länkstig

Harris vs Trump – olika strategier för politisk kommunikation

Publicerad

Vem som vinner valet av Donald Trump och Kamala Harris är svårt att veta, men det går redan nu att göra några konstateranden kring deras politiska kommunikation. Kamala Harris breddar sin publik och gör direkta uttalanden mot Trump. Donald Trump går ofta till attack och är en mästare på medielogik.

När det är politiska val spelar det stor roll vad man gör, säger och hur man agerar. Bengt Johansson, professor i journalistik och masskommunikation och Orla Vigsø, professor i medie- och kommunikationsvetenskap gör några nedslag i Trumps och Harris politiska kommunikation. 

Kamala Harris försöker bredda sin publik genom att delta i fler kanaler 

Kamala Harris har varit med i tv-program och poddar som Donald Trump har undvikit att delta i. Hon försöker att nå flera olika målgrupper på det sättet.  

– Harris försöker bredda sin mediemedverkan genom att uppträdde i många olika sammanhang. Hon var gäst i tv-programmet ”60 Minutes”, där man gör en direkt faktagranskning av vad kandidaten säger. Det är ett program som Donald Trump vägrade medverka i, och det berodde på faktagranskningen. Det är alltså ett tungt, seriöst program med vikt på politiska sakfrågor, säger Orla Vigsø. 

Genom att vara med i podcasts och underhållningsprogram har Kamala Harris försökt nå en större publik.  

– Hon var med i podcasten “Call Her Daddy”, vilket helt klart var ett försök att nå de 20 procent av befolkningen som får sin politiska information från just podcasts och inte nyhetsprogram. Hon var dessutom på “The Late Show” med Stephen Colbert, som med sin mer lättsamma stil riktar sig till en tredje publik, säger Orla Vigsø. 

Harris använder ett direkt tilltal för att attackera Trump 

När Kamala Harris attackerar Trump gör hon det ofta med ett direkt tilltal.  

– I “The Late Show” talade hon direkt till Trump med orden “I ask everyone here and everyone who is watching: Do you remember what those days were like? […] You remember how many people did not have tests and were trying to scramble to get them? […] He thinks Vladimir Putin is his friend. What about the American people? They should be your first friend.” Då kommenterade hon upplysningar om att Trump hade skickat en Covid-testare till Vladimir Putin, säger Orla Vigsø. 

Det finns fler exempel på det direkta tilltalet. Orla Vigsø avslutar med ett slående citat som Harris riktat till Trump.  

– Ett kanske ännu tydligare exempel var när hon kritiserade Trump för att sprida desinformation till orkanens offer och frågade “have you no empathy, man?” 

Donald Trump pratar ... och pratar 

Donald Trumps möten med långa tal och humoristiska inslag tenderar ofta att dra ut på tiden.  

–  Ett kännetecken för Trumps politiska kommunikation är att han pratar ... länge. Han trivs som allra bäst när han får ha stora möten med sina anhängare och håller långa tal, utan manus, säger Bengt Johansson. 

Även om mötena ofta präglas av humor och skratt blir de ibland så utdragna att åhörarna tappar intresset. 

–  De som varit och lyssnat reagerar på att han är rolig. Det är nästan som stand-up comedy och många går säkert dit för att de vet att det blir en hel del skratt. Men han pratar så länge att många går därifrån. De tröttnar, kanske eftersom det efter ett tag blir väldigt mycket upprepningar, säger Bengt Johansson.  

Trump går alltid till attack 

Att gå till attack är vanligt inom politiken, och Trump gör det hela tiden.  

– Trump framställer sig alltid som en vinnare, oavsett hur verkligheten ser ut. Han backar aldrig, ber aldrig om ursäkt och går alltid till attack. Det är strategier han lärt sig av sin mentor den politiske strategen Roger Stone, säger Bengt Johansson.  

Bengt Johansson förklarar vidare vad som utmärker den strategin.  

–  I den här retoriska verktygslådan skapar man sig sin egen verklighet, målar upp tydliga fiendebilder och polariserar. Viktigast av allt är att aldrig visa sig svag. 

Trump är mästare på medielogik 

Donald Trump använder de sociala och traditionella mediernas funktioner till sin fördel. Genom den metoden får han stort engagemang och många klick. Bengt Johansson avslutar med att förklara hur det går till. 

– Trump förstår hur både sociala medier och traditionella massmedier fungerar. Hans retorik är helt anpassad för att skapa uppmärksamhet. Han vet vilka knappar han ska trycka på för att provocera och fånga algoritmernas och journalisternas intresse. Kontroversiella utspel, överdrifter och lögner skapar engagemang och klick. Allt för att nå ut. 

Av: Tea Fridehjelm