Länkstig

Henrik Ekengren Oscarsson ny i Vetenskapsrådets ledningsråd

Publicerad

Statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson har utsetts till ny huvudsekreterare för Vetenskapsrådets ämnesråd för humaniora och samhällsvetenskap. Där ska han bidra med expertis och rådgivning i beslut som rör fördelningen av statliga forskningsmedel.

Henrik Ekengren Oscarsson
Foto: Johan Wingborg

Vetenskapsrådet är en myndighet under Utbildningsdepartementet och den största statliga finansiären av forskning vid svenska universitet, högskolor och institut med närmare 8 miljarder kronor om året. Vid Vetenskapsrådet finns tre så kallade ämnesråd, varav ämnesrådet för humaniora och samhällsvetenskap där Henrik Ekengren Oscarsson ska arbeta, är ett. Råden beslutar om vilka utlysningar som ska göras och vilka ansökningar som ska beviljas forskningsbidrag.

Henrik Ekengren Oscarssons forskning handlar främst om väljarbeteende, opinionsbildning och representativ demokrati. Han är professor i statsvetenskap och forskningsledare för Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet och har tidigare varit föreståndare för SOM-institutet.

Betyder det här att du lämnar din arbetsplats vid Göteborgs universitet?

– Nejdå, jag lämnar inte valforskningen. Tvärtom är det ju en viktig förutsättning för uppdraget att huvudsekreteraren kan ha en fot stadigt kvar vid forskningsfronten. Men visst kommer det bli nödvändigt med förändringar. Vi på Valforskningsprogrammet får tänka ut en ny organisation för hur arbetet ska bedrivas efter årsskiftet när jag inte längre kan vara lika involverad i våra pågående projekt.

Vad innebär din nya roll?

– Det är tänkt att huvudsekreteraren utifrån sin roll som forskare ska använda sin kunskap och erfarenhet i arbetet med att driva och följa upp frågor som är viktiga för svensk forskning. Det handlar om samverkan med ett stort antal aktörer både innanför och utanför forskarvärlden.    

Vilka frågor vill du driva?

– Som aktiv forskare på området tycker jag att det är viktigt för Sverige att vi bedriver oberoende, omfattande och varierad forskning i världsklass inom humaniora och samhällsvetenskap. 

Vad inom humaniora och samhällsvetenskap behövs det mer kunskap om?

– Vi behöver forska mer samlat och brett om makt och maktutövning i det svenska samhället.  

Slutligen, stort grattis Henrik! Vad betyder det här för dig?

– Praktiskt innebär det förstås mer pendling och mer resor. Anställningen är på 75 procent och en normalvecka arbetar jag två dagar i Stockholm. Resten av tiden finns jag som vanligt här på Statsvetenskapliga institutionen i Göteborg.

 

Läs mer i Vetenskapsrådets pressmeddelande: Henrik Ekengren Oscarsson ny huvudsekreterare för humaniora och samhällsvetenskap

 

Text: Anna-Karin Lundell