På 1660-talet avrättas flera hundra personer i Sverige. De anklagas för att ha tagit med sig barn till Blåkulla för att möta djävulen. Historikern Göran Malmstedt har forskat om häxprocesserna och syns nu som expert i serien, Witches:Truth behind the trials.
På 1600-talet blir det farligt att bli utpekad som häxa, tidigare har personer som utövat magi kanske setts som en tillgång för samhället. Men plötsligt ändras detta och massor av människor avrättas runtom i Europa.
Göran Malmstedt är professor i historia och ett av hans huvudområde är föreställningar om magi och trolldom under den tidigmoderna perioden. Han medverkar i National Geographics nya serie Witches:Truth behind the trials.
− Sammantaget ger serien en bra överblick, som motsvarar vad forskning anser i dag om häxprocesserna. De som medverkar är de ledande forskarna inom området, säger Göran Malmstedt.
Häxjakten pågick i hela Europa. I seriens avsnitt får vi inblick i hur olika länder drabbades av häxjaktens masshysteri. Forskarna försöker förklara varför tusentals människor, främst kvinnor, dömdes för brott som var omöjliga att bevisa.
Serien visas i hela världen och ikväll är det premiär för avsnittet The legenden of Blåkulla. Det handlar om häxprocesser som ägde rum i Dalarna, Norrland och Stockholm under åren 1668 till 1675. Dessa väckte stor uppmärksamhet under sin samtid, då anklagelserna oftast handlade om att trollpackor hade tagit med sig barn till Blåkulla för möten med djävulen.
Forskar om trolldom och magi
Göran Malmstedt har bland annat skrivit boken ”Premodern Beliefs and Witch Trials in a Swedish Province, 1669-1672”. I sin forskning om häxjakten i Sverige har han fokuserat på Västkusten och Bohuslän.
− Liknande häxprocesser som de i Dalarna och Norrland, förekom samtidigt i Bohuslän och jag har utifrån dessa undersökt de föreställningar om verkligheten och övernaturliga krafter som låg till grund för tron på trolldom.
Han berättar att det finns dokument från den här tiden, som han som historiker gått igenom och på så sätt fått inblick i vad som hände.
− Vi kan studera processerna i de rättsprotokoll som finns bevarade. Det handlar om protokoll från olika instanser, som lokala domstolar, hovrätter och de särskilda dömande kommissioner som regeringen tillsatte för att kunna ingripa snabb, säger Göran Malmstedt.
Mötte djävulen
Sammanlagt kom närmare 300 personer att avrättas för trolldom under de här åren. De flesta var kvinnor, men det förekom också att män anklagades och avrättades.
− Föreställningen att barnen kunde föras till möten med djävulen skrämde upp föräldrarna och bidrog till att processerna spred sig snabbt. Anklagelserna medförde också att många barn framträdde som vittnen under processerna. Man tror att det kan ha varit närmare tusen barn som vittnade under de här processerna, vilket väckte uppmärksamhet, säger Göran Malmstedt, historieprofessor vid Institutionen för historiska studier.
Ikväll kl 21.00 sänds avsnittet om Sverige: The legenden of Blåkulla. Serien på National Geographic- Witches: Truth Behind the Trials- visas i hela världen just nu.