Med 51 deltagare blev detta möte ännu en milstolpe i strävan efter att förbättra förståelse och behandling av kutana lymfom. Mötet arrangerades av doktorand Karolina Wojewoda och professor Amra Osmancevic från Göteborgs universitet
Under mötet, som nu är tradition sedan två år tillbaka, deltog experter inom ämnen som spänner över hela spektrumet av kutana lymfom för att diskutera, dela de senaste rönen, behandlingsstrategier, utbildningsmöjligheter och klinisk forskning som bygger över nationsgränserna. Tillsammans strävar man efter att förbättra vården för patienter med kutana lymfom.
Det är med stolthet och glädje som arrangörerna i Göteborg ser tillbaka på detta möte och ser fram emot framtida möten och fortsatt samarbete för att göra verklig skillnad för patienter med kutana lymfom.
Kort sammanfattning över ämnen som diskuterades:
Doktoranden Karolina Wojewodas från Göteborgs universitet gav en presentation med titeln: "Diagnostiska resultat och behandlingsmetoder hos patienter med Sézary Syndrome i Västra Sverige".
Här gavs möjlighet att diskutera och framskrida två gemensamma projekt: "The publication on bone marrow transplantation for CTCL" och "The publication of Dermoscopy study on CTCL patients". Dessutom föreläste Professor Maarten Vermeer från Leiden University Medical Center, Nederländerna, och fördjupade våra kunskaper om den molekylära patogenesen i kutana lymfom.
Konferensen fokuserade särskilt på forskning kring Mycosis Fungoides och Sézary Syndrome, med diskussioner om mikrobiomet, hudbarriärfunktion och spatial profilering av tumörmiljön. Under mötet identifierades även SAMHD1 som en potentiell ny biomarkör för kutana lymfom och betydelsen av cGAS-STING immunsvarsvägen betonades.