Bild
Tre glada män brevid varandra på en scen
På bilden ses Jan Hedner i mitten. Till höger Walter McNicholas, tidigare president för ESRS, och till vänster föreningens nuvarande president Pierre-Hervé Luppi.
Foto: European Sleep Reseacrh Society (ESRS)
Länkstig

Jan Hedner tog emot europeiskt sömnpris

Publicerad

Sömnforskaren Jan Hedner har fått ett av fältets finaste priser. Det är den europeiska föreningen för sömnvetenskap ESRS som utsett honom till mottagare av European Sleep Science Award 2024. Jan Hedner driver forskning om sömnapné, ett tillstånd som ger korta, upprepade andningsuppehåll under sömnen.

Priset delas ut vartannat år vid föreningens vetenskapliga möte, som denna gång ägde rum i Sevilla i Spanien.

– Det var verkligen en upplevelse att bli uppmärksammad av ESRS. För min del är det kvitto på att vi åstadkommit något betydelsefullt inom området efter alla år med forskningen, säger Jan Hedner, som är senior professor i lungmedicin vid Institutionen för medicin.

Sömnapné en riskfaktor för flera allvarliga sjukdomar, exempelvis högt blodtryck, hjärtinfarkt och stroke.

Enorm utveckling

Jan Hedner konstaterar att sömnforskningen utvecklats enormt under de senaste åren, både när det gäller diagnostiska metoder och behandling.

Bild
[none]
Jan Hedner
Foto: Johan Wingborg

– Den trenden stoppar inte här och nu. Tvärtom, vi kan förvänta oss ytterligare förenklade metoder för igenkänning och diagnos. En rad nya behandlingsmetoder är också på gång. 

– Vår forskning är just nu inne i en intensiv fas där vi söker läkemedel som kan vara användbara vid nattliga andningsstörningar. Vi har också ett program som syftar till att identifiera subgrupper av patienter där vi mera specifikt kan effektivisera behandlingen på individbas. Så kallad personanpassad terapi. Ett mycket spännande område.

Starkt bidrag

Jan Hedner disputerade inom farmakologi, och har under sitt forskarliv fokuserat på hur andningen styrs av det centrala nervsystemet. ESRS konstaterar i sin motivering att Jan Hedner genom åren bidragit starkt till utvecklingen inom sömnvård. Han har också etablerat den europeiska databasen för sömnapné (ESADA), som är den största databasen för sömnapné i världen med över 43 000 patienter. Han har skrivit mer än 310 vetenskapliga artiklar om andningsreglering och sömnapné, med särskilt fokus på hjärt-kärlsjukdomar och olika behandlingsmetoder.