Bild
Orla Vigsö sitter i sitt kontor och håller i tidningen Hermes
Orla Vigsö på sitt kontor med tidningen Hermes
Länkstig

JMG-professor i fransk tidning om Norden – mer än bara vikingar

En mer nyanserad bild. Det vill JMG-professor Orla Vigsö och universitetslektor Ugo Ruiz som redaktörer erbjuda fransmännen i det senaste numret av den populärvetenskapliga tidskriften Hermès som helt ägnas åt Norden.

Norra Europa, så nära, så avlägset. Så heter den nya utgåvan av den franska tidskriften Hermès som ges ut av det Nationella centret för vetenskaplig forskning (CNRS) och som för den som kan franska utlovar mycket intressant läsning om Norden. 

Hermès riktar sig till akademiker och andra intresserade och kommer ut fyra gånger om året. Varje nummer har ett tema, ofta baserat på aktuella samhällsfrågor, och med olika redaktörer – den här gången två medarbetare vid Göteborgs universitet: Orla Vigsö, professor vid Institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) och Ugo Ruiz, universitetslektor vid Institutionen för språk och litteraturer. 

– För fransmännen är deras nordiska grannar spännande och annorlunda. Många vet inte så mycket om Norden och de nordiska folken. De har svårt att se skillnad på länderna sinsemellan, säger Orla Vigsö som hoppas att det här numret ska ge fransmännen en mer nyanserad bild av de nordiska samhällena än enbart vikingar.  

Från Greta till satir 

Tillsammans med andra skribenter från Norden och Frankrike delar han och Ugo Ruiz med sig av sina kunskaper i artiklar som handlar om allt från populistiska partiers framväxt och Greta Thunberg till skandinavisk design. Själv har Orla Vigsö skrivit om bland annat vindkraftverk i Danmark och om hur satiren blivit utmanad av globaliseringen.   

Han har med sin breda bakgrund som forskare tillbringat en del tid i Frankrike och är glad över att han blev inbjuden av Ugo Ruiz att vara redaktör för Hermès och utgåvan som på franska heter l’Europe du Nord, si proche, si lontaine. 

– Människors föreställningar är ofta baserade på vad de har fått höra när de var små eller något de sett på TV eller film. Hur mycket vet exempelvis svenskar egentligen om livet i södra Europa? Att lära sig om andra samhällen är positivt då det ofta ger en större förståelse för vår egen kultur menar Orla Vigsö. 

Mer information