Johan Åkerman är en av endast fyra forskare i landet som beviljas Rådsprofessor inom naturvetenskap och teknikvetenskap av Vetenskapsrådet 2024. De fyra får dela på sammanlagt 123 miljoner kronor för åren 2025-2032, varav Johan Åkerman tilldelas 32 miljoner kronor.
Projektet som Johan Åkerman ansökt om rådsprofessur med heter "Extremt stora nätverk av extremt små nano-oscillatorer: fundamenta, kvantmaterial, och tillämpningar."
Hej Johan! Hur känns det?
Omvälvande.
Kan du berätta lite om projektet – vad handlar det om, vad hoppas du uppnå?
Vi ska studera riktigt stora nätverk (miljontals oscillatorer) av riktigt små spinntroniska nano-oscillatorer (10 nm och mindre).
Nano-oscillatorer drivs av något som kallas för spinn-Hall-effekten och genererar signaler i mikrovågsområdet, runt 1 – 50 GHz. Oscillatorer växelverkar starkt med varandra vilket gör att man kan bygga stora och komplexa nätverk av interagerande nano-oscillatorer och få dem att utföra olika sorters beräkningar. Man kan också bygga Isingmaskiner som används för att lösa komplexa kombinatoriska optimeringsproblem.
Du är en av professorerna här på fysik som jobbar mycket internationellt. Vilka samarbeten ser du fram emot i och med den här rådsprofessuren?
I min ansökan lyfte jag särskilt fram mina långsiktiga samarbeten med Japan, men också med starka grupper i Europa där vi samarbetar kring olika mätmetoder för att studera våra nano-oscillatorer på sätt som vi inte har tillgång till vid Göteborgs Universitet. Det rör sig bland annat om mätningar med synkrotronljus ned till enstaka nanometers upplösning, MFM-mikroskop också ned till nm-upplösning, och så kallade NV-center-mikroskop, även dessa med väldigt hög upplösning.
Slutligen – hur kommer du att fira?
Ikväll går jag och familjen på IMAX och ser en av familjens favoritfilmer som firar 10-årsjubileum – Interstellar.