Bild
Jon på scenen under ESSKA - pampig scen
Foto: privat bild.
Länkstig

Jón Karlsson hedrad med Life Membership i ESSKA

Publicerad

I över fyrtio år har Jón Karlsson gjort stora bidrag inom ortopedi, speciellt knäkirurgi, både i Göteborg och i världen. Nyligen blev han Life Member i den europeiska föreningen ESSKA.

ESSKA:s fullständiga namn är the European Society for Sports Traumatology, Knee Surgery and Arthroscopy. Föreningen har nu förärat Jon Karlsson ett Life Membership, för att hedra hans exceptionella bidrag till föreningens utveckling och prestige.

Bild
Jon porträtt utomhus - glad avslappnad
JÓN KARLSSON Aktuell: Life Member i Europeiska knäkirurgiföreningen Ålder: 71 Bor: Tjörn. Kuriosa: Gillar countrymusik, och har sett Willie Nelson och Emmylou Harris flera gånger.
Foto: Elin Lindström

Sedan tidigare är Jón Karlsson också invald som hedersmedlem i ESSKA:s systerförening i USA, Arthroscopy Association of North America, AANA och även världsföreningen, ISAKOS, International Society of Arthoscopy, Knee Surgery and Orthopaedic Sports Medicine, där han satt i styrelsen i 13 år. Han är den enda i världen, som fått dessa hedersutnämningar i alla dessa tre föreningar samtidigt.

Lojal göteborgare

I ungdomen hemma på Island spelade han basket på elitnivå, kombinerat med sina läkarstudier. Från början hade han tänkt bli kardiolog, men i sista stund, med veckor kvar av utbildningen i Reykjavik, övertygades han av en handledare att ortopedi var hans rätta väg. Valet att göra sin utbildning i Göteborg har han aldrig ångrat.

– Sahlgrenska är mitt hem och jag kan inte tänka mig någon bättre plats att arbeta än i Göteborg, säger Jón Karlsson, som har varit lika lojal mot IFK Göteborg, fotbollsklubben där han var lagläkare under nästan fyra decennier.

Bild
Jon och dotter framför ESSKA:s backdrop - glada, uppklädda
Jons dotter Louise, till höger, var också en av deltagarna under ESSKA:s kongress.
Foto: privat bild.

Han tycker att ortopedin är den ultimata specialiteten, och gläds över att hans dotter; Louise, också valt samma väg för sin läkarbana.

Enormt bidrag

Nyligen 71 år fyllda har han inga planer på att sluta arbeta, vare sig som forskare eller kirurg. När vi träffas kommer han just från en knäoperation. Han är fortfarande handledare för flera doktorander och han har också bokprojekt som pågår.

– Nu håller jag på att skriva en handbok om basala metoder för klinisk ortopedisk forskning, i samarbete med bland andra Volker Musahl, som är professor i Pittsburgh, men också gästprofessor vid GU. Bland annat beskriver vi potentialen med nya metoder inom klinisk forskning, säger Jón.

Klart är att hans bidrag inom ortopedin är stort. Genom åren har han handlett 80 doktorander. Utöver alla de artiklar han är medförfattare till har han också skrivit snart 50 böcker inom ortopedi, flera av dem riktiga hörnstenar inom utbildning.

En ledande tidskrift

Fram tills nyligen var Jón Karlsson chefredaktör för ESSKAs förenings vetenskapliga tidskrift, Knee Surgery, Sports Traumatology, Arthroscopy (KSSTA). Under de 16 år som Jón Karlssons var redaktör steg tidskriftens impaktfaktor rejält.

– Den är nu en av de tre ledande tidskrifterna inom knäkirurgi i världen. Det har varit ett väldigt intressant arbete, som också inneburit mycket jobb. Under min tid som ansvarig för tidskriften ökade antalet inskickade manuskript från 400 per år till 2000, och som redaktör behövde jag läsa minst fem artiklar varje dag, berättar Jón, som fortfarande hjälper till som granskare för tidskriften.

metalliskt glänsande diplom mot trävägg.
Jón Karlssons plakett.
Foto: privat bild.

I samband med ESSKA:s kongress i Milano tidigare i år överlämnade han chefredaktörskapet till professor Michael Hirschman. Det var också under denna kongress, med omkring 4000 delegater, som Jón Karlsson utsågs till Life Time Member.

Under sina tal är det vanligt att de som blivit hedersmedlemmar pratar om sina egna bidrag inom fältet, men Jón valde istället att lyfta fram Einar Eriksson, ortopeden i Stockholm som grundade ESSKA 1982 och dessutom var tidningen första chefredaktör.

– Jag reste upp till Stockholm och träffade Einar, som nu är 95 år gammal, och umgicks en hel dag med honom. Han är verkligen en prominent figur inom vårt område. Under mitt tal i Milano berättade jag om Einars fantastiska gärning, vilket blev mycket uppskattat av åhörarna, berättar Jón Karlsson.

Text: Elin Lindström