Bild
Sjöstjärnor på rad.
Stjärnparaden. Från vänster hästsjöstjärna, röd solsjöstjärna, kuddsjöstjärna, taggsjöstjärna och vanlig sjöstjärna.
Foto: Susanne Liljenström
Länkstig

Julens stjärnparad – under ytan

Publicerad

Ser du stjärnan i det blå? Hos många leder den välkända strofen tanken till julafton och Kalle Anka och hans vänner som önskar God jul. Men för marinbiologen kan orden väcka helt andra bilder. Följ med till Tjärnö Akvarium och ett djupdyk i sjöstjärnornas fantastiska värld!

Bild
Christin Appelqvist är marin pedagog och ansvarar för det publika akvariet på Tjärnölaboratoriet.
Christin Appelqvist är marin pedagog och ansvarar för det publika akvariet på Tjärnö marina laboratorium.
Foto: Susanne Liljenström

– Solsjöstjärna, kuddsjöstjärna, hästsjöstjärna, taggsjöstjärna, sjuarmad sprödstjärna, rutig sjöstjärna, nätkrullstjärna och så vanlig sjöstjärna förstås. Sedan har vi en som är högst aktuell nu, kamsjöstjärnan, som jag tycker ser ut som en pepparkaka!

Christin Appelqvist är marin pedagog och akvarieansvarig på Tjärnö marina laboratorium. I akvariehallens kyliga halvdunkel pekar hon ut den ena sjöstjärnan efter den andra; några ligger på bottnen i det öppna klappakvariet och andra bor bakom glas i småakvarierna som är infällda i väggen.

– Många blir väldigt överraskade när jag berättar att detta är svenska arter som finns på tio meters djup här utanför. De är ju så otroligt vackra med sina färger och symmetriska form.

Sjöstjärnornas bordsskick

Sjöstjärnor har många spännande egenskaper. Till exempel, förlorar sjöstjärnan en arm så växer det ut en ny igen. Christin Appelqvist visar på en solsjöstjärna där några armar är lite kortare än övriga.

– Här ser vi att nya armar är på utväxt. Det vanligaste är nog att en krabba varit där och knipsat. På något sätt kan gener som reglerar tillväxt aktiveras och en ny arm återbildas. Det kan ta närmare ett år, men då har de även fått ett nytt öga.

Bild
Sjöstjärnor har små ögon längst ut på armspetsarna.
Sjöstjärnor har ögon längst ut på armspetsarna. Här syns ett av taggsjöstjärnans ögon som en liten purpurfärgad fläck.
Foto: Susanne Liljenström

Nytt öga? Jo, längst ut på varje armspets sitter ett öga. Synen är dock inte särskilt väl utvecklad, snarare handlar det om att kunna skilja på ljus och mörker, berättar Christin Appelqvist.

Sjöstjärnornas bordsskick är ett annat intressant ämne. Många av arterna är rovdjur och deras byten är ofta stora och svåra att få in genom den lilla munnen på undersidan. Lösningen är att istället skicka in magen inuti det som ska ätas, eller att låta magsäcken omsluta hela bytet.

– Vanliga sjöstjärnans huvudföda är blåmusslor men nu har de även lärt sig att äta stillahavsostron. De bänder upp skalen med hjälp av sina slangfötter; det räcker med någon millimeter för att de ska kunna spruta in magenzym och börja bryta ner musslans innanmäte till en soppa som de sedan suger i sig.

Bild
Här "bubblar" magen ut genom munnen på en hästsjöstjärna.
Många sjöstjärnor äter genom att kränga magsäcken in i eller runt sitt byte. Här "bubblar" magen ut genom munnen på en hästsjöstjärna.
Foto: Susanne Liljenström

Unikt kärlsystem

De klibbiga slangfötterna sitter på armarnas undersida. Tack vare dem kan sjöstjärnorna hålla sig fast mot underlaget och röra sig i alla riktningar, även upp och ner. Med hjälp av ett avancerat pumpsystem där vatten transporteras runt i ett inre kärlsystem, eller "vattenskelett", kan sjöstjärnan sträcka ut eller dra in slangfötterna.

Något motsvarande kärlsystem finns inte hos andra djur och är unikt för tagghudingarna, den djurgrupp som bland annat sjöstjärnor och sjöborrar tillhör. Christin Appelqvist lyfter försiktigt upp en kuddsjöstjärna och visar på en ljus fläck som tydligt avtecknar sig mot sjöstjärnans julröda färg.

Bild
Silplattan hos en kuddsjöstjärna
Genom den så kallade silplattan kan sjöstjärnor transportera vatten in och ut ur sitt vattenkärlsystem. Här en kuddsjöstjärna.
Foto: Susanne Liljenström

– Alla sjöstjärnor har en sådan här silplatta där vattenskelettet står i förbindelse med det omgivande vattnet. Genom silplattan sker ett ständigt flöde av vatten in och ut.  

– Här ser man också tydligt hudgälarna som sjöstjärnan andas med.

Hon pekar på de oregelbundna och vitaktiga fläckar som breder ut sig på kuddsjöstjärnans ovansida. Hos många sjöstjärnor kan det även finnas små pincettlika gripklor här. De används bland annat för att sjöstjärnan ska kunna hålla sig ren – men för att se dem behövs ett mikroskop.

Något för julbordet?

Bild
Larv av den femarmade sprödsjöstjärnan
På hösten kan man spana vid bryggor och längs stränder efter den femarmade sprödsjöstjärnans larver som svävar fritt i vattnet.
Foto: Erik Selander

Genom det nya matbegreppet "scary seafood" har det ju blivit populärt med nya maträtter från havet. Så, kan vi servera sjöstjärnor på julbordet?

– I Asien äter man sjöstjärnor. Man friterar dem och säljer som små grillspett på matmarknader. Men man ska nog vara försiktig, för huden hos en del arter innehåller saponiner och nervgiftet tetrodotoxin.

Christin Appelqvist lägger tillbaka den vackra kuddsjöstjärnan i klappakvariet. Där fortsätter den måltiden som vi nyss avbröt; en bit läderkorall som den kalasar på tillsammans med en hästsjösstjärna. Själva bör vi tills vidare ta det säkra före det osäkra och hålla till godo med julens mer traditionella stjärnor; som adventsstjärnan i fönstret och den i toppen av granen, för att ta ett par exempel. Bland julmaten hör nog sjöstjärnan inte hemma.

Text: Susanne Liljenström

Navigate to video: Bildspel med sjöstjärnor
Video (0:49)
Bildspel med sjöstjärnor
Foto Fredrik Pleijel
Fakta sjöstjärnor

Sjöstjärnorna tillhör djurgruppen tagghudingar och är släkt med liljestjärnor, ormstjärnor, sjöborrar och sjögurkor. I svenska vatten känner man till 27 olika arter. Sjöstjärnor är utpräglat marina djur som behöver leva i salt vatten. Den vanliga sjöstjärnan är den enda arten som finns i Östersjön, men bara i de södra delarna.

De flesta sjöstjärnor har fem armar. En nära släkting, det sällsynta medusahuvudet, Gorgonocephalus caputmedusae, kan ha flera tusen slingriga armar.