På sin andra hållbarhetsdag med temat Responsibility fick juriststudenterna arbeta med ett case som berör de rättsliga frågor som aktualiserats av att den ungdomsledda organisationen Aurora stämt Svenska staten för otillräckliga åtgärder mot klimatförändringar. Här deltog två personer som är aktuella i Aurora-målet; det juridiska ombudet Anna Rogalska Hedlund och Douglas Malm Rath, styrelseledamot i Aurora.
Anna Rogalska Hedlund, juridiskt ombud i det så kallade Auroramålet, kan du berätta lite kort om din medverkan på hållbarhetsdagen?
- Förhoppningen är att detta ska resultera i att man får upp ögonen för att klimaträtt är ett viktigt område – inte minst i framtiden. De ungdomar som satsar på detta kommer att ha en stor fördel. Men också hela synsättet på juristens roll. Det finns ramar för hur långt man kan gå som jurist – det är inte juristerna som styr världen – men juristerna har en jätteviktig funktion i att det blir förutsägbart och reglerat, tolkbart och tillämpbart. Om politiken bara stannar vid olika viljeförklaringar och vallöften då lever i ett väldigt rättsosäkert samhälle.
Vilka tips har du till jurist-studenter som vill göra skillnad i sociala frågor?
- Var jättenoggrann. Ta in expertis när det behövs. Men var också snäll mot dig själv och våga lita på din egen förmåga och dra slutsatser. Och att man som jurist ska veta att man inom ramarna faktiskt kan påverka.
Douglas Malm Rath, styrelseledamot i Aurora, kan du berätta lite kort om din medverkan?
- Här på hållbarhetsdagen så representerar jag ungdomarna i Aurora. Jag har fått prata om drivkrafterna bakom vad vi har gjort. Och om vad ungdomarna tillför i processen. Vi har spelat en stor roll i stämningsansökan.
Vad tror du att diskussionerna och arbetet med det här klimat-caset idag kan ge studenterna?
- Man kanske får upp ögonen för att sådana här strategiska processer är något man kan göra. Det finns gott om fall inom klimatfrågor och att det är ett etablerat sätt att åstadkomma förändring med en väldigt specifik expertis som jurister har.
Kan du kort beskriva vad Aurora-målet är för något?
- Aurora är en ungdomsledd grupp som nu stämmer svenska staten i allmän domstol för att de inte behandlar klimatkrisen som en kris.
På hållbarhetsdagen medverkade även Fredrik Hedenus, biträdande professor inom hållbar utveckling och systemanalys på Chalmers:
- Jag bidrar med perspektiv kring frågor som rör distributiva rättviseteorier – hur ska man fördela saker? Hur ska vi fördela utsläppsutrymmet vi har? Hur ska fördelningen mellan individer och stater se ut?
Om Handelshögskolans hållbarhetsdagar
För Handelshögskolans programstudenter arrangeras varje år under utbildningen en hållbarhetsdag som komplement till hållbarhetsinslagen i kurserna. Hållbarhetsdagarna har olika kompletterande fokus och teman, och gästas ofta av allt från mindre entreprenörer och större företag till forskare och aktörer från offentlig och ideell sektor. De tre hållbarhetsdagarna på grundnivå är obligatoriska sedan starten 2013.
Kandidat år 1: Challenges
Kandidat år 2: Responsibility
Kandidat år 3: Solutions
Master år 1: Global Transitions
Master år 2: Global Transitions - towards sustainable jobs