Bild
Studenter driver loppmarknad på Humanisten
Loppmarknaden i Humanistens foajé var en av flera programpunkter under kulturfestivalen "Bakom fikonlövet", arrangerad på Humanisten av studenterna på kandidatprogrammet Kultur som sista moment på utbildningen.
Foto: Erik Pedersen
Länkstig

Kandidatprogrammet Kulturs studenter tog avsked med kulturfestival på Humanisten

Publicerad

Försommartider är examenstider på Göteborgs universitet. Men för sistaårsstudenterna på kandidatprogrammet Kultur är kandidatuppsatsen redan inlämnad sedan flera veckor tillbaka. Istället utgörs det sista momentet på programmet av ett offentligt evenemang som de gemensamt planerar och arrangerar. I år valde studenterna att arrangera en kulturfestival på Humanisten, med temat ”Bakom fikonlövet”.

Under fredagen den 31 maj fylldes Humanistiska fakultetens lokaler av musik och poesiläsning. Väggarna pryddes av konstutställningar. Några av lärosalarna och grupprummen förvandlades till provisorisk pysselverkstad, biograf och tatueringsstudio. Programpunkter som var en del av kulturfestivalen ”Bakom fikonlövet”, arrangerad av sistaårsstudenterna på kandidatprogrammet Kultur.

Att gemensamt planera och genomföra ett offentligt evenemang är det sista momentet, den avslutande kursen, på utbildningen. Innan många av studenterna tar klivet över på andra sidan universitets tröskel får de möjlighet att bjuda in andra studenter, personal, vänner och anhöriga till Humanisten. I uppgiften ingår att planera innehåll och programpunkter, göra marknadsföring, se över teknik och utrustning, utifrån en given budget.

Redan på kursens första dag delade studenterna in sig i projektgrupper med ansvarsområden inom marknadsföring, ekonomi, teknik och innehåll. Sandra Hansson var en av två projektledare, som skulle hålla i trådarna, leda avstämningsmöten och ha helikopterperspektiv på arbetet:

– Jag tyckte det var en jätterolig uppgift att ta mig an, berättar Sandra. Jag såg det som en möjlighet att få ägna mig mer åt ledarskap och driva kommunikation.

Konstverk gav inspiration till tema

Bland de första punkterna på planeringslistan var att välja ett gemensamt tema. Inspirationen till temat ”Bakom fikonlövet” kom under en promenad på Humanisten och iakttagelsen där av de konstgjorda fikonlöv som används som dekoration i byggnaden.

–  Vi läste på om konstnären och kom underfund med att fikonlöv i konsthistorien använts både för att dölja det som inte ska synas, samtidigt tänkte vi på fikonlövet som en symbol för det som lever och våras, berättar Sandra.

– Det är ett tema som går att tolka på olika sätt och det var också fritt fram för de musiker och konstnärer som vi bjöd in att tolka temat som de ville.

Bild
Studenten Sandra Hansson inviger kulturfestivalen.
Studenten Sandra Hansson var en av festivalens projektledare. Här inviger hon programmet.<br /> Foto: Erik Pedersen
Foto: Erik Pedersen

Arbetet med att planera festivalen pågick intensivt under en månads tid.

– Vi började redan första dagen med att sätta upp lappar där vi berättade att vi sökte sångare och konstnärer till festivalen och så annonserade vi på sociala medier, säger Sandra. Sedan hade vi även egna kontakter som vi utnyttjade. Och till slut hade vi hittat alltifrån sångare som tolkar moderna kampsånger till punkiga poeter som medverkade.

Och Sandra är nöjd med utfallet.

–  Det blev lyckat, jag tycker att festivalen hade något för alla. Till exempel kunde man variera pyssel och att göra sin egen tygkasse med att sitta ned och titta på kortfilmer som hade producerats av studenter på HDK-Valand.

Fördel att kulturfestivalen avslutar programmet

Att det här är just det allra sista momentet på utbildningen uppskattar Sandra. Arbetet har ställt stora krav på samarbete i klassen, något som hon tycker gjort sammanhållningen än starkare. Och det kommer att vara värdefullt, menar Sandra, inte minst nu när många av studenterna tar klivet in i kulturbranschen, där nätverk är av stor betydelse och det är viktigt att kunna knyta kontakter.

Hon summerar:

– Jag tror att vi som klass utvecklats både kommunikativt genom det här arbetet och att vi fått en inblick i hur det kan vara att driva kulturprojekt i mindre organisationer.

Text: Erik Pedersen

Mer information om programmet

Kandidatprogrammet Kultur är ett treårigt kandidatprogram vid Humanistiska fakulteten, Göteborgs universitet. Du kan läsa mer om programmet i Kurs- och programkatalogen på Göteborgs universitets hemsida.