Kerstin Johannesson prisas för insats som kunskapsspridare
Kerstin Johannesson, professor på Institutionen för marina vetenskaper, har utnämnts till den första mottagaren av Synergipriset vid Naturvetenskapliga fakulteten. Hon får utmärkelsen för sina uppskattade insatser som spridare av kunskap till såväl skolbarn som nationella expertråd.
Kerstin Johannesson har lett och utvecklat ett flertal pedagogiska projekt om havet och om evolutionsbiologi för skolor. Havsforskarna, är tio barnprogram i tv där hon tillsammans med förskolebarn gjorde olika marinbiologiska undersökningar.
För att illustrera sin forskning om pågående evolution och artbildning har Kerstin utvecklat ett ”evolutionsexperiment” med strandsnäckor. Halvdagsexperimentet genomförs regelbundet med gymnasieklasser i besöksverksamheten på Tjärnölaboratoriet, och har också använts vid Vetenskapsfestivalen. Kerstin har också arbetat aktivt med fortbildning av lärare, bland annat genom den mycket populära kursen Havet i klassrummet.
Som stationschef för Tjärnö marina laboratorium arbetar Kerstin även med kunskapsspridning till allmänheten och till yrkesgrupper som arbetar med havet, som till exempel sjöpoliser, kustbevakning, blivande sjöbefäl och entreprenörer i turistbranschen. Hon hade ett starkt engagemang vid bildandet av Kosterhavets nationalpark, där hon designade och ledde fyradagarsutbildningar i marinbiologi för totalt 70 svenska och norska yrkesfiskare.
Den forskning om Östersjöns genetiska mångfald som Kerstin lett har resulterat i nya resultat av stor betydelse för marin förvaltning. Kerstin var medlem i den av regeringen tillsatta Havsmiljökommissionen 2002, som utredde hoten mot de svenska marina miljöerna och föreslog ett antal kraftfulla åtgärder, varav flera också genomfördes. Kerstin har även deltagit som expert i två miljöministrars miljövårdsberedningar, samt bidragit med sin kunskap i flera andra politiska forum.