- Hem
- Aktuellt
- Hitta nyheter
- Kliniskt träningscentrum banar väg för mer hållbar sjukvårdsutbildning
Kliniskt träningscentrum banar väg för mer hållbar sjukvårdsutbildning
Camilla Weidestam är eldsjälen som under sina år vid Kliniskt Träningscentrum (KTC), har gjort betydande insatser för att minska både kostnader och miljöpåverkan inom den praktiska delen av sjukvårdsutbildningarna. Camillas engagemang är ett tydligt exempel på hur smarta förändringar i arbetssätt kan leda till stora vinster, både ekonomiskt och miljömässigt.
När Camilla började arbeta på KTC år 2009 såg hon att stora mängder nytt sjukvårdsmaterial öppnades, användes och slängdes efter varje träningstillfälle.
– Det fick mig att ifrågasätta om studenterna verkligen behöver öppna nytt material vid alla moment? Vi använde spruta efter spruta, kateter efter kateter, bara för att sedan kasta allt direkt, säger Camilla.
Insikt om överkonsumtion
Camilla Weidestam har en bakgrund inom cancervården och hade många års erfarenhet av att arbeta med material som var både dyrt och livsviktigt. När hon såg hur KTC använde stora mängder förbrukningsmaterial vid träning på dockor insåg hon snabbt att något borde förändras.
– Vi använde materialet som om det var gratis, men varje spruta, varje handske, varje kateter kostar pengar och innebär en påverkan på miljön.
Under Camillas första år växte verksamheten snabbt och antalet studenter som skulle tränas på olika medicinska moment ökade.
– Jag beställde enorma mängder material och det kändes ibland oförsvarbart minns hon. Det blev startskottet för ett viktigt förändringsarbete.
Miljömedvetenhet och återbruk
I takt med att Camilla Weidestam började ifrågasätta användningen av nytt material vid varje träningstillfälle växte idén fram om att återanvända materialet i stället.
–Vi började informera om vikten av att tänka både på kostnader och miljö och att se över undervisningen. Har studenterna vid någon lektion exempelvis öppnat ett nytt aggregat så får de använda samma aggregat vid nästa undervisningstillfälle. Studenterna har varit positiva och är verkligen öppna för att återanvända, det har aldrig varit något problem. Tvärtom är de flesta väldigt miljömedvetna och har stor förståelse för att minska onödigt svinn, menar Camilla.
De förändringar som infördes innebar att studenterna endast får använda nytt material för att lära sig rätt tekniker och träna på att öppna sterila förpackningar i början av sina utbildningar. Därefter tränar de med återanvänt material i träningssalarna. Det handlar om allt från droppaggregat till katetrar och förband och genom detta nya arbetssätt kunde KTC kraftigt minska sin materialförbrukning.
– Idag öppnar vi främst nytt material när det är absolut nödvändigt, till exempel vid användning av perifera venkatetrar eller nålar för venprover och även vid examinationer. Men vi försöker att återanvända så mycket vi kan utan att det ska påverka kvaliteten förklarar Camilla.
Samarbeten ger stora vinster
Ett viktigt steg i förändringsarbetet var att Camilla initierade ett samarbete med Human Bridge, en biståndsorganisation som tar emot sjukvårdsmaterial som inte längre används i Sverige. Ofta kommer materialet från exempelvis nedlagda verksamheter och det kan då i stället distribueras till bland annat sjukhus i utvecklingsländer. Camilla berättar att KTC under åren fått stora mängder sjukvårdsmaterial från Human Bridge som av de av olika anledningar inte kan skicka utomlands. Detta har gjort att de kunnat minska sina inköp väsentligt.
– Vi har fått sjukhussängar, EKG-apparater och mängder av andra fullt användbara saker som annars skulle ha kastats. Samarbetet sker åt båda hållen, när vi inte längre har användning för material så tar Human Bridge emot det från oss. Det är både en ekonomisk och miljömässig vinst. Vi har fått förbrukningsmaterial till ett värde av 200 000–300 000 kronor bara under den senaste månaden, säger Camilla. Allt detta kunde vi inte hand om själva utan vi har delat med oss till andra verksamheter såsom Kliniskt Anatomiskt Träningscentrum (KAT), Simulatorcentrum Väst och Experimentell Biomedicin, (EBM).
Förutom samarbetet med Human Bridge har Camilla också etablerat en digital portal där KTC kan dela med sig av överskottsmaterial till andra kliniska träningscentra runt om i Sverige.
– Nyligen fick vi till exempel 30 000 venkatetrar och det är långt fler än vad vi kan förvara så vi annonserade i portalen så andra centra kunde ta del av dem. På så sätt sprider vi resurserna och minskar slöseriet ytterligare.
En annan sak som Camilla ordnat är att KTC numera kan låna en del teknisk utrustning av företag och på så sätt kan inköp av utrustning som snabbt blir omodern undvikas.
Hållbara framtidsvisioner
Idag har Camilla ett uppdrag som miljösamordnare på KTC och återbruk och hållbarhet är integrerat i hela verksamheten. Studenterna får redan i början av sin utbildning information om vikten av att tänka miljömässigt och om hur KTC arbetar med återanvändning av material och varför.
– Vi är miljöcertifierade, och det är något vi är väldigt stolta över! Det innebär att vi följer strikta regler för hur vi hanterar material och avfall säger Camilla. I början av utbildningen ska studenterna genomföra ett miljöquiz innan de kommer till KTC för att öka medvetenheten.
Camilla är också noga med att påpeka att materialet de återanvänder alltid är av hög kvalitet.
– Det får inte vara något material som inte är uppdaterat utan det ska vara samma som studenterna använder när dom är ute på VFU och senare kommer ut i arbete. Allt vi använder på KTC är helt säkert och av hög standard, det är viktigt att poängtera.
En annan viktig del i arbetet har varit att informera och engagera kollegor.
– Till en början var det en liten utmaning att få med alla på tåget berättar Camilla, men idag förstår alla vikten av det här arbetet.
Jag tycker vi har nått väldigt långt, men jag är säker på att vi kommer hitta ännu fler sätt att göra förbättringar i framtiden. Det här är bara början, avslutar Camilla.