Bild
Hög med dagstidningar
Foto: Adobe Stock
Länkstig

Koncentrationen ökar på svensk mediemarknad

Publicerad

Under de senaste tio åren har ägarna till svenska nyhetsmedier blivit färre. Det visar en ny rapport från Nordicom vid Göteborgs universitet. Utvecklingen mot färre ägare har bland annat drivits på av förändrade medievanor, nya sätt att köpa annonser, konjunkturnedgångar och en allt tuffare marknadskonkurrens.

I förra veckan presenterades nyheten om att Bonnier News Local och NWT Media ingått en avsiktsförklaring om partnerskap och korsvist ägande. Det var en nyhet som gick i linje med de senaste årens trend på den svenska mediemarknaden. Sällan eller aldrig har lika många genomgripande marknads- och ägarförändringar ägt rum på bara tio år.

Mellan 2014 och 2024 har annonsörerna flyttat stora delar av sina reklaminvesteringar från svenska nyhetsmedier till globala reklamplattformar. Konsumenterna har i sin tur blivit alltmer digitala i sina medie- och nyhetsvanor. Fler och fler tittar på tv via strömmade tjänster och lyssnar på radio via nätet. Det här är en utveckling de kommersiellt finansierade medieföretagen, som i första hand ägnar sig åt nyhetsjournalistik, försökt möta genom att gå samman i större strukturer.

Bild
Tobias Lindberg, medieforskare på Nordicom
Tobias Lindberg, medieforskare på Nordicom
Foto: Lars Lanhed

– Bara sedan 1990 har antalet ägarbolag på den svenska tidningsmarknaden minskat från 130 till dagens färre än 60. En stor del av den här minskningen har skett under de senaste tio åren, säger Tobias Lindberg, medieforskare på Nordicom.

Tidningsmarknaden i snabb förändring

Det är på tidningsmarknaden de verkligt omfattande ägarförändringarna ägt rum. Där har inte bara ägarbolagen blivit färre, de har också kommit att ingå i allt större koncerner. Och ofta med det uttalade syftet att kapa kostnader och uppnå synergieffekter inom digital teknikutveckling och på annonsmarknaden. I dag ingår en mycket stor andel av landets fler än 140 dagstidningar i några få övergripande ägarsfärer.

– Under de här åren har också det utländska ägandet ökat. Och det framför allt genom att Norges tre stora tidningskoncerner, Amedia, Polaris och Schibsted, nu finns med som ägare på den svenska marknaden, säger Tobias Lindberg.

Mediebranschens strukturomvandling har under de senaste åren drivits av bland annat den ekonomiska nedgång som Sverige och övriga världen upplevde under finanskrisen, allmänhetens förändrade medievanor och den hårda konkurrensen på reklammarknaden från de globala plattformarna.

Läs mer

Rapporten Koncentrerad mångfald i global konkurrens är skriven av Tobias Lindberg, medieforskare på Nordicom vid Göteborgs universitet. Rapporten är en analys av den svenska nyhetsmarknadens ägarkoncentration. Den beskriver hur ägandet på den svenska mediemarknaden har utvecklats mellan 2014 och 2024. Utredningen sätter dessutom de senaste årens affärer och koncentrationstrend i ett historiskt sammanhang, med jämförelser med situationen under 1970- och 90-talen.

Nordicom är ett centrum för nordisk medieforskning vid Göteborgs universitet. Vi erbjuder ett samlat nordiskt perspektiv på frågor om medier, journalistik och kommunikation.

Läs och ladda ner rapporten här: Koncentrerad mångfald i global konkurrens

Kontakt
Tobias Lindberg, medieforskare på Nordicom, e-post: tobias.lindberg@nordicom.gu.se, telefon: 076–618 13 02

Av:  Mia Jonsson Lindell